Alle babynamen

Q Namen met een Q
U Namen met een U
X Namen met een X

Het kiezen van een naam voor jouw kindje: een belangrijk keuzemoment

In een periode waarin je vol verwachting naar de komst van je kindje uitkijkt, krijg je te maken met allerlei keuzemomenten. Van ‘hoe wil ik de babykamer gaan inrichten’ tot ‘hoeveel dagen wil ik mijn kind naar de opvang brengen?’. Een ook niet te onderschatten keuzemoment is het moment van de babynaam kiezen. Een naam kiezen voor jouw kindje is iets wat je weloverwogen zal willen doen. Gelukkig vind je op deze pagina alle babynamen!

Inspiratie bij de goden?

In de Middeleeuwen deden ouders babynaam inspiratie op bij het horen van de namen van heiligen en goden. Voorbeelden zijn Antonius en Hubertus. De daarvan afgeleide namen Teun, Toon, Anthony, Huub en Huib komen in deze tijd nog steeds voor als babynamen. Maar ook vandaag de dag doen ouders babynaam inspiratie op in de mythologie. Als je bij een naam kiezen voor jouw kindje je wilt baseren op op een lijst met alle babynamen, dan ben je hier aan het goede adres.

Vernoemen?

Lange tijd is het heel vanzelfsprekend geweest dat babynamen waren gebaseerd op de namen van de (voor)ouders. Vernoeming was een belangrijk motief bij het kiezen van babynamen. In de loop van de jaren ’60 veranderde dit langzamerhand. Hoe sta jij tegenover vernoemen? Hoe belangrijk is het voor jou dat de namen van jouw voorgeslacht in de naam van je eigen kind terug zullen klinken? Ook over het creatief vernoemen van ouders zijn leuke ideeën op te doen. Frederik wordt Rik, Leonard is Len en Helena wordt Elin!

Nomen est omen!

‘De naam zegt het al’, betekent deze uitdrukking die door de Romeinen werd gebruikt. Een babynaam kiezen, betekent voor veel ouders dan ook kiezen voor een naam met een waardevolle betekenis die ze als het ware aan hun kind mee willen geven. Maar ook zonder speciale betekenis roept een naam iets op. Een naam bestaande uit één lettergreep heeft een andere connotatie of gevoelsbetekenis dan een naam die bestaat uit veel lettergrepen. We vinden Jet, Pien, Lynn, Kate vaak stoer en pittig klinken, terwijl Hannelore, Alexandra, Antoinette en Madeleine een meer klassieke uitstraling hebben. Daarbij is het handig te beseffen dat lange babynamen in het gebruik vaak tot één lettergreep worden ingekort. Hannelore wordt dan alsnog Han.

Alle babynamen

Als je kijkt naar de populairste van alle babynamen zoals die door de Sociale Verzekeringsbank in 2017 geregistreerd zijn, valt op dat vooral korte namen zeer populair zijn. Bij de jongensnamen zijn dit: Sem, Finn, Daan, Bram en Luuk. Bij de meisjesnamen zijn de iets langere babynamen Emma, Tess, Sophie, Julia en Anna populair.

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Namen op alfabet