Ali Geboortekaartje naam Ali j2

Betekenis Ali

Verheven, Hoog (afgeleid van de Arabische wortel ʕ-l-w)
Meer informatie

Geslacht

Ali wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Ali is Arabisch

Naamsopbouw

Ali is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, i) en 1 medeklinker (l).

Populariteit van de naam Ali

Ali is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Ali tussen 1996 en 2023. De naam Ali is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Ali is 120x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Ali maak je ook deze babynaam:
Lia

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Ali

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Ali is een zeer bekende en populaire jongensnaam. De naam Ali is allereerst een naam van Arabische oorsprong. Ali (Arabisch: علي) is een Arabische naam afgeleid van de Arabische wortel ʕ-l-w, wat letterlijk "hoog", "verheven" of "kampioen" betekent. Traditioneel islamitisch gebruik van de naam gaat terug naar de islamitische leider Ali ibn Abi Talib, maar de naam is ook aanwezig bij sommige pre-islamitische Arabieren (bijv. Banu Hanifa, sommige heersers van Saba en Himyar) en identiek in vorm en betekenis aan het Hebreeuws: עֵלִי, Eli, die teruggaat tot de Hogepriester Eli in de bijbelboeken Samuël. De naam Ali komt ook in andere tradities voor. Onder Engelstaligen als afkorting voor mannelijke en vrouwelijke namen die beginnen met "Al-", zoals Alice, Alison, Alisha, Alistair, Alexander of Alexandra. In het Oudnoors zijn Áli en Åle alternatieve vormen van Onela. Ali is ook een Finse mannelijke voornaam, afgeleid van Aleksanteri. Ali is ook als achternaam erg populair geworden op wereldwijde schaal vanwege de verspreiding van de islamitische cultuur over de hele wereld. Dit is vooral het geval in het Caribisch gebied, waar contractarbeiders uit Zuid-Azië werden aangevoerd om Afrikaanse slavenarbeid te vervangen aan het einde van de slavernij in landen als Guyana en Trinidad en Tobago. De betekenis van de Arabische naam Ali is dus 'hoog' of 'verheven'. Dit is een van de negenennegentig eigenschappen van Allah, door Mohammed beschouwd als een aanbevolen naam voor een mannelijk kind. Het is ook de naam van Ali ibn Aboe Talib (600-661), neef en schoonzoon van de islamitische profeet Mohammed, die binnen de sjiitische, alevitische en soefistische islam een belangrijk man was. In Amerika, en ook in Europa, wordt de naam ook in verband gebracht met de boksende onsterfelijke Muhammad Ali, bekend als 'de grootste'. Er zijn heel veel andere bekende mensen met de naam, zoals Ali Turan (voetballer) en in Nederland Ali B. Een bekend personage met de naam is onder meer Ali Baba.

Beroemdheden met de naam Ali

Ali Rida Pasha Rikabi
Politicus

Ali Rida Pasha Rikabi ( Arabisch : علي رضا باشا الركابي;‎ 1864 - 25 mei 1943) was de eerste premier van het moderne Syrië en was ook de 3e premier van Jordanië.

Ali Cambell
Muzikant

Alistair Ian Campbell is een Brits zanger. Hij was voorheen de frontman en mede-oprichter van de reggaeformatie UB40.

Ali ibn Aboe Talib
Heilige

Ali ibn Aboe Talib, ook imam Ali of kalief Ali was een neefje en schoonzoon van de islamitische profeet Mohammed. Hij was voor de soennieten de vierde kalief of opvolger van Mohammed en voor sjiieten en alevieten tevens de eerste imam van de Twaalf Imams.

Ali Baba
Personage

Ali Baba en de veertig rovers is een sprookje uit Duizend-en-een nacht van Scheherazade. Het verhaal werd echter pas in de 18e eeuw toegevoegd door de Fransman Antoine Galland, de eerste Europese vertaler van het werk. Het zogenaamd Perzische verhaal zou oorspronkelijk uit het Rode Zeegebied van Soedan in Afrika stammen. Het verhaal handelt over Ali Baba die toevallig ziet hoe een troep rovers hun schatkamer openen met de toverspreuk "Sesam, open u". Als de rovers weggaan, opent Ali Baba de schatkamer om zijn zakken te vullen. De rovers ontdekken hem, maar samen met zijn slimme slavin Morgiana verslaat Ali Baba de rovers.

Ali Sami Yen
Acteur

Ali Sami Yen was de oprichter van de Turkse voetbalclub Galatasaray. Hij werd geboren als Ali Sami Frashëri en was een zoon van de Albanese schrijver Sami Frashëri. In 1934 nam hij ten gevolge van een nieuwe Turkse wet die achternamen verplicht stelde de achternaam "Yen" aan.

Wajid Ali Nashad
Componist

Wajid Ali Nashad ( Urdu : واجِد علی ناشاد ), (1953 - 18 juni 2008) was een bekende Pakistaanse componist. Hij werd geboren in Bombay, India en stierf in Lahore, Pakistan na een lange carrière als componist. Hij stierf op 18 juni 2008.

Wahid Ali Shah
Koning

Wajid Ali Shah was de elfde en laatste koning van Awadh, die de positie 9 jaar bekleedde, van 13 februari 1847 tot 11 februari 1856. De eerste vrouw van Wajid Ali Shah was Alam Ara die beter bekend stond als Khas Mahal vanwege haar prachtige schoonheid. Ze was een van de twee Nikahi-vrouwen.

Zayd ibn 'Alī
Heilige

Zayd ibn 'Alī, ook gespeld als Zaid, was de zoon van Ali ibn Husayn en achterkleinzoon van Ali ibn Abi Talib. Hij leidde een mislukte opstand tegen het Omajjaden-kalifaat, waarin hij stierf.

Zayn Ali Salman.
Voetballer

Zayn Ali Salman. Het Noord Londense Arsenal heeft een record gevestigd dat niet te breken lijkt: de club heeft een jongetje gescout dat nog aan de lagere school moet beginnen: de vier jaar oude Zayn Ali Salman. Hij moet de opvolger worden van de spits waarvan Arsenal nu nog niet weet wie dat zal zijn :-)

Boeken met de naam Ali

Ali en Nino
Auteur: Kurban Said

Ali en Nino is een mooi boek van Kurban Said. De liefdesgeschiedenis tussen Ali, een jonge adellijke moslim, en Nino, dochter van een christelijke zakenman. Een adembenemend liefdesverhaal tussen twee culturen. De liefdesgeschiedenis tussen Ali, een jonge adellijke moslim, en Nino, dochter van een christelijke zakenman, speelt in Azerbeidzjan ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en Russische Revolutie. In deze wereld is het de liefde tussen Ali en Nino die alle grenzen overstijgt. Een adembenemend liefdesverhaal tussen twee culturen.

Films met de naam Ali

Ali (2001)

Ali is een Amerikaans biografisch sportdrama uit 2001 onder regie van Michael Mann. Het verhaal gaat over het leven van bokser Cassius Marcellus Clay - alias Muhammad Ali - en dan met name over diens hoogtijdagen van 1964 tot en met 1974. De film werd genomineerd voor de Academy Awards voor beste hoofdrolspeler (Will Smith) en die voor beste bijrolspeler (Jon Voight) en drie Golden Globes (in dezelfde twee categorieën plus een derde voor de filmmuziek van Pieter Bourke en Lisa Gerrard). De film volgt het leven van de bokslegende Muhammad Ali, van zijn geboorte tot zijn succes in de ring. Geboren als Cassius Clay was Ali zowel binnen als buiten de boksring een fenomeen die de sportwereld in de jaren zestig op zijn kop zette.

Namen die lijken op Ali

Alan   -   Alec   -   Alex   -   Alix   -   Eli   -   Ola   -   Ole   -   Ulf   -   Uli   -   Ull

Hoe spel ik de naam Ali?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • L Liverpool
 • I Italia

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • L Lorenzo
 • I Iris

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • L Lima
 • I India

Zo spel je Ali met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i

Zo schrijf je Ali in braille

a
l
i

Zo sein je Ali in morsecode

· —
· — · ·
· ·

Zo sein je Ali met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Ali bekijken?

Top 10 jongensnamen met een A

Top 10 jongensnamen met 3 letters