Carel Geboortekaartje naam Carel j2

Betekenis Carel

Vrije man (niet van adel)
Meer informatie

Geslacht

Carel wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Carel is Germaans

Carel is afgeleid van de naam Karel

Naamsopbouw

Carel is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter C en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, e) en 3 medeklinkers (c, r, l).

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Carel

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Carel is een mooie, klassieke en vrije voornaam. Carel is afgeleid van de naam Karel, en dat is een voornaam van Germaanse afkomst en betekent hetzelfde als kerel (een niet-adellijke vrije man). Karel is eigenlijk een afgeleide van de Germaanse naam Karl, die is afgeleid van een Germaans woord dat "man" betekent. Een alternatieve theorie stelt echter dat de naam Karl/Carel/Charles is afgeleid van het gemeenschappelijke Germaanse naamelement hari dat "leger, krijger" betekent. Andere vormen van de naam zijn onder meer Karl, Carl, Charel, Charles, Charlie, Carlo, Carolus, Carlos, Karol, Carol, Carel, Sjarel. Evenals de persoonsnaam Caesar, die thans voortleeft als keizer, is de naam Karel een aanduiding voor een vorst geworden. Het Russische woord voor koning is namelijk korol (spreek uit ka-ROL).De populariteit van de naam in continentaal Europa was te danken aan de bekendheid van Karel de Grote (742-814), algemeen bekend als Karel de Grote, een koning van de Franken die over het grootste deel van Europa ging regeren. Zijn grootvader Karel Martel was ook een bekend leider van de Franken geweest. Het was vervolgens de naam van verschillende Heilige Roomse keizers, evenals koningen van Frankrijk, Spanje, Portugal, Zweden en Hongarije (in verschillende spellingen). Na Karel de Grote werd zijn naam aangenomen als een woord dat "koning" betekent in veel Oost-Europese talen, bijvoorbeeld Tsjechische král, Hongaarse király, Russisch король (korol) en Turkse kral. De naam werd pas in de 17e eeuw gebruikelijk in Groot-Brittannië toen de naam (niet Karel maar Charles) werd gedragen door de Stuart-koning Charles I. De naam was in de koninklijke familie van Stuart geïntroduceerd door Mary Queen of Scots, die in Frankrijk was opgegroeid. De naam met de C aan het begin wordt het vaakst gekozen door ouders in Franrkijk, België en Nederland. Bekende dragers van de naam zijn onder andere schilder Carel Fabritius leerling van Rembrandt) en voetballer Carel Eiting. Zonder dat veel mensen het weten is Carel Struyken mogelijk de bekendste Nederlandse acteur in Hollywood. Hij was extreem lang (2,13 meter) en werd naast zijn acteertalent daarom voor veel films gevraagd.

Beroemdheden met de naam Carel

Carel Struycken
Acteur

Carel Hubert Struycken (Den Haag, 30 juli 1948) is een Nederlandse filmacteur die in een aantal Amerikaanse films speelde. Hij is een van de succesvolste Nederlanders in Hollywood. Struycken heeft zijn succes onder meer te danken aan zijn uiterlijk. Hij is 2,13 meter lang, buitengewoon mager gebouwd en hij heeft een langwerpig smal gezicht met diepliggende ogen. Dit gecombineerd met zijn zware Nederlandse accent maakt dat hij regelmatig gecast wordt als excentriek personage in films en series die van de geëffende paden afwijken. Struycken speelt meestal bijrollen zonder tekst. Hij zegt hier zelf over: "Ze hebben gemerkt dat ik niet goed kan acteren". Zijn lengte is het gevolg van acromegalie, een aandoening aan de hypofyse waaraan hij geopereerd is.

Carel Fabritius
Schilder

Carel Fabritius (Middenbeemster, gedoopt 27 februari 1622 - Delft, 12 oktober 1654) was een Nederlandse kunstschilder uit de zeventiende eeuw. Carel Fabritius wordt algemeen beschouwd als Rembrandts meest getalenteerde leerling, voor wie onder anderen Vincent van Gogh zijn bewondering uitsprak. Fabritius schilderde historiestukken, portretten, stillevens en stadsgezichten. Door zijn belangstelling voor lichtval, perspectief en trompe-l'oeil was hij een van de grondleggers van de zogenoemde Delftse school waarvan Johannes Vermeer de bekendste vertegenwoordiger is. Aan zijn schildercarrière kwam in 1654 abrupt een einde, toen hij omkwam tijdens de ontploffing van het Delftse kruitmagazijn. Waarschijnlijk is een deel van zijn werk door deze ramp verloren gegaan. Voor zover bekend zijn er zo'n vijftien schilderijen en een twaalftal tekeningen bewaard gebleven. Het puttertje is een schilderij van de Nederlandse schilder Carel Fabritius uit 1654. Dankzij de roman Het Puttertje van Donna Tart kreeg het schilderij weer veel aandacht.

Carel Godin de Beaufort
Auto coureur

Carel Pieter Antoni Jan Hubertus (Carel) Godin de Beaufort (Maarsbergen, 10 april 1934 – Keulen, 2 augustus 1964), heer van Maarn en Maarsbergen, was een Nederlands autocoureur, die bijnamen als De racende jonkheer en De jonker van Maarsbergen had.

Carel Willink
Schilder

Albert Carel Willink (Amsterdam, 7 maart 1900 – aldaar, 19 oktober 1983) was een Nederlands kunstschilder. Hij wordt gezien als de belangrijkste schilder van het magisch realisme, een schilderstijl die met licht, kleur, vorm en diepte een vervreemdende sfeer schept. De voorstellingen ogen reëel, maar zijn uitsluitend mogelijk in de fantasie.

Johnny de Mol
Presentator

John Carel de Mol is een Nederlands acteur, zanger, diskjockey, programmamaker, ondernemer en presentator. Hij is een zoon van John de Mol jr. en Willeke Alberti.

Namen die lijken op Carel

  -   Karel

Hoe spel ik de naam Carel?

Internationaal alfabet

 • C Casablanca
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • E Edison
 • L Liverpool

Nederlands alfabet

 • C Celine
 • A Ali
 • R Ruben
 • E Eva
 • L Lorenzo

NAVO-alfabet

 • C Charlie
 • A Alfa
 • R Romeo
 • E Echo
 • L Lima

Zo spel je Carel met gebarentaal.

gebarentaal letter c
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l

Zo schrijf je Carel in braille

c
a
r
e
l

Zo sein je Carel in morsecode

— · — ·
· —
· — ·
·
· — · ·

Zo sein je Carel met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter c
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Carel bekijken?

Top 10 jongensnamen met een C

Top 10 jongensnamen met 5 letters