Odile

Betekenis Odile

Rijk, Erfgoed (van Ode)
Meer informatie

Geslacht

Odile wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Odile is Frans

Naamsopbouw

Odile is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, i, e) en 2 medeklinkers (d, l).

Geboortekaartjes met de naam Odile

Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

Toelichting herkomst en betekenis

Odile is een franse meisjesnaam. En afgeleid van Odilia. De betekenis is "Erfgoed' of 'Rijk". De naam is afgeleid van de Germaanse naam Ode. Enkele namen die ook zijn afgeleid van Ode zijn Odilo, Oede, Otto en Udo (mannelijk) en Oda, Odilia en Odette (vrouwelijke). Ode is een eenstammige verkorting van Germaanse namen met ôd- 'erfgoed' De naam, en varianten ervan, komen al heel vroeg voor in de geschiedenis. Een bekende naam is bijvoorbeeld Odilia (Ottilis), dochter van de hertog van Elzas (Eticho); zij stichtte de kloosters Odilienberg en Niedermünster; ze is gestorven omstreeks 720; haar kerkelijke feestdag: 13 december. Haar graf bevindt zich op de Odilienberg in de Elzas (vergelijk St.-Odiliënberg bij Roermond); zij is ook patrones van de Elzas. De naam Odile is onder andere beroemd geworden door het Zwanenmeer, één van de meest beroemde balletvoorstellingen in de wereld. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Franse actrice Odile Rodin en Odile Crick, een bekende Britse kunstenares. Odile Wolfs is een bekende Nederlandse politica, Odile Maréchal een Belgische. Er zijn ook maar liefst 4 orkanen Odile genoemd, in 1984, 1990, 2008 en 2014.

Beroemdheden met de naam Odile

Odile Maréchal
Politica

Odile Maréchal, geboren Odile Van den Berghe, (Steenhuize-Wijnhuize, 4 november 1881 - Eeklo, 18 februari 1956) was een Belgisch senator.

Odile Wolfs
Politica

O.M.T. (Odile) Wolfs (1952) is een Nederlands politica voor de Partij van de Arbeid (PvdA). Zij was tot 31 december 2018 burgemeester van de gemeente Onderbanken

Odile Crick
Kunstenaar

Odile Crick was een Britse kunstenaar die vooral bekend was om haar tekening van de dubbele helixstructuur van DNA die haar echtgenoot Francis Crick en zijn partner James D. Watson in 1953 ontdekten.

Odile Rodin
Actrice

Odile Rodin, was een Franse actrice en covergirl voordat ze de vijfde en laatste vrouw werd van Porfirio Rubirosa. Ze nam de artistieke naam Odile Rodin aan vanwege de schoonheid van haar lichaam, verwijzend naar de Franse beeldhouwer Auguste Rodin.

Geografie met de naam Odile

Berg: Mont Saint-Odile

De Mont Sainte-Odile (Duits: Odilienberg) is een berg in de Vogezen in Frankrijk, ten westen van Barr. De berg is vernoemd naar Odilia van de Elzas. De berg met een hoogte van 760 meter heeft op de top het klooster Mont Sainte-Odile, dat ook wel met de naam Hohenburg wordt aangeduid. De berg is in 1992 bekend geworden door het verongelukken van de Airbus vlucht 148.

Namen die lijken op Odile

Adela   -   Adele   -   Odele   -   Odila

Artikelen over de naam Odile

Hoe spel ik de naam Odile?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • D Danemark
 • I Italia
 • L Liverpool
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • O Otto
 • D Dirk
 • I Izak
 • L Lodewijk
 • E Eduard

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • D Delta
 • I India
 • L Lima
 • E Echo

Zo spel je Odile met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter d
gebarentaal letter i
gebarentaal letter l
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Odile in braille

o
d
i
l
e

Zo sein je Odile in morsecode

— — —
— · ·
· ·
· — · ·
·

Zo sein je Odile met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter d
nautische vlag letter i
nautische vlag letter l
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Odile bekijken?

Top 2 meisjesnamen met een O

Top 10 meisjesnamen met 5 letters