De 50 mooiste Arabische namen met betekenis

Namen uit Limburg
2 maart 2023

Ben jij helemaal verliefd op Arabische namen? Wij ook! Want er zijn wel 1001 betoverende Arabische namen om uit te kiezen. In dit artikel hebben we de 50 allermooiste voor je verzameld. Van Amir tot Zayn en van Aya tot Zeynep – ze zijn stuk voor stuk schitterend. Laat je dus meenemen naar de wondere wereld van Arabische namen met betekenis. Daar gaan we…

Moderne Arabische namen

Ouders zijn vandaag de dag vaak op zoek naar moderne Arabische namen voor hun mini. De namen hieronder gaan natuurlijk al heel wat jaren mee, maar door de vlotte klank zijn ze hartstikke modern en hip. Wat vind jij van deze tien populaire Arabische namen?

 1. Yara
 2. Nora
 3. Zayn
 4. Lina
 5. Isa
 6. Rayan
 7. Liva
 8. Inaya
 9. Amir
 10. Ilyas

Yara
De prachtige Arabische naam Yara betekent onder andere ‘kleine vlinder’, ‘sterk’ en ‘lente’. De naam is heel populair in Nederland; vorig jaar kwamen er maar liefst 559 Yara’s bij! Daarmee staat Yara op de zesde plek van de meisjesnamen top 10. 

 • Je schrijft Yara in het Arabisch zo: يارا.

Nora
Ook Nora hoort helemaal thuis in het rijtje moderne Arabische namen. Deze meiden naam valt namelijk bij heel veel kersverse ouders in de smaak. Nora staat al jaren in de meisjesnamen top 10. Toffe varianten zijn trouwens Noor en Nore. En de betekenis? Die is ‘licht’ ✨

 • Nora schrijf je in het Arabisch zo: نورا.

Zayn
Een zinderend zalige naam: dat is Zayn! Doordat de naam kort is en met een Z begint is Zayn hipper dan hip. De betekenis van deze moderne Arabische naam is ‘schoonheid’ en ‘genade’. Wij zijn fan! 

 • Zayn schrijf je in het Arabisch zo: زاين.

Lina
Ah, Lina. Deze zachte, lieflijke meisjesnaam komt in verschillende culturen voor en heeft daarom meerdere oorsprongen. De Arabische betekenis van Lina is ‘jonge palmboom’. Wij zien meteen een superhip jungle-geboortekaartje voor ons 🌴🌿

 • Lina schrijf je in het Arabisch zo: لينا.
Isa

Wist je dat de naam Isa in Arabische landen meestal aan jongens wordt gegeven? Dat komt omdat Isa de Arabische naam voor Jezus is. In Nederland wordt de naam juist vaker voor meisjes gekozen. Voor een iets stoerder effect kun je er ook Issa van maken. De betekenis van Isa is ‘verlosser’ en ‘Jahweh redt’. 

 • In het Arabisch schrijf je Isa zo: عِيسَى.

Rayan
Wat betreft moderne Arabische namen is Rayan een grote favoriet van ons. En hij is extra leuk als je van de zee of van water houdt, want Rayan betekent ‘van water voorzien’. Andere betekenissen zijn ‘weelderig’ en ‘slim’. 

 • Rayan schrijf je in het Arabisch zo: ​​ريّان.

Liva
Met zo’n lieve naam als Liva kan het natuurlijk niet anders dan dat jullie mini een echte lieverd wordt. Net als Lina heeft Liva verschillende herkomsten, zoals Latijns en Scandinavisch. De Arabische betekenissen van Liva zijn ‘vlag’ en ‘olijfboom’. 

 • In het Arabisch schrijf je Liva zo: ليفا.

Inaya
De Arabische naam Inaya klinkt niet alleen mooi, maar heeft ook ontzettend bijzondere betekenissen: ‘geschenk van God’, ‘de lieflijke’ en ‘zorgzaam’. Perfect voor jullie lieve dochtertje. 

 • Inaya schrijf je in het Arabisch zo: عِناية.

Amir
De stoere naam Amir heeft koninklijke allure! Dat komt omdat deze Arabische naam ‘prins’ betekent. Daarnaast betekent Amir ook ‘boomtop’. Installeer die boomhut maar vast, want dat wordt vast een echte klauteraar! 

 • Amir schrijf je in het Arabisch zo: اَمير.

Ilyas
De eeuwenoude Arabische naam Ilyas betekent ‘hoogte’ en ‘hij is mijn God’. Wist je dat Ilyas eigenlijk de Arabische variant van Elias is? Elias is natuurlijk ook leuk, maar wij vinden vooral Ilyas lekker stoer en hip klinken. 

 • In het Arabisch schrijf je Ilyas zo: إلياس.
Geboortekaartje neutraal

Zeldzame en aparte Arabische namen

Vandaag de dag zijn Arabische namen he-le-maal hot. En dat betekent dat je de namen in het rijtje hierboven vast al eens bent tegengekomen. Wil je juist een Arabische naam die lekker out-of-the-box is? Wij hebben de leukste zeldzame en aparte Arabische namen voor je opgesnord.

Nimra 
Dierenvrienden opgelet! Want deze stoere Arabische naam is gebaseerd op het dierenrijk. Het prachtige Nimra betekent namelijk ‘leeuw’ en ‘luipaard’. Daarnaast betekent de meisjesnaam ook ‘zacht’. Wist je dat de naam in Nederland maar 25 keer voorkomt? Hartstikke zeldzaam dus! 

 • Nimra schrijf je in het Arabisch zo: نمرة.

Habib
Habib is by far de schattigste naam uit dit lijstje. En dat terwijl de naam in Nederland nauwelijks voorkomt! Habib betekent ‘geliefd’ en wordt in de vorm van habibi vaak gebruikt als koosnaampje. Wij zijn gek op babynamen met liefde in de betekenis. 

 • Habib schrijf je in het Arabisch zo: حَبِيب.

Zafirah 
Het mysterieus klinkende Zafirah lijkt qua klank een beetje op ‘saffier’, wat een bijzondere, nachtblauwe edelsteen is. De Arabische betekenis van Zafirah is ‘succesvol’ en ‘overwinnend’. Perfect voor echte powergirls! 

 • In het Arabisch schrijf je Zafirah zo:  زفره.

Yassin 
Ben je op zoek naar een Arabische naam die ook Islamitisch is? Dan is Yassin een toffe optie. Deze stoere naam komt voor in de Koran en betekent ‘rijk’. Dat belooft vast veel goeds voor de toekomst van jullie zoontje 💙

 • In het Arabisch schrijf je Yassin zo:  ياسين.

Amanah
Sommige zeldzame Arabische namen klinken niet alleen lekker apart, maar hebben vooral een hele bijzondere betekenis. Dat geldt ook voor Amanah, waarvan de betekenissen ‘geloof’, ‘vertrouwen’ en ‘vrije wil’ zijn. Prachtig! 

 • Amanah schrijf je in het Arabisch zo:  أمانة.
Anass

De krachtige Arabische naam Anass betekent ‘vriendelijkheid’. Daarnaast betekent de naam ook ‘iemand die vreugde en gemoedsrust brengt, en die angsten en zorgen wegneemt’. Als dat niet leuke betekenissen zijn! Door de dubbele ‘s’ aan het einde past Anass helemaal in het lijstje met aparte Arabische namen. 

 • In het Arabisch schrijf je Anass zo: أنس.

Medina
Wauw, wij zijn stiekem een beetje verliefd op deze mysterieuze Arabische naam. Medina betekent in het Arabisch ‘de stad’. Maar de naam verwijst ook naar de ‘lichtende’ stad Medina, die na Mekka de meest heilige stad is volgens het islamitische geloof. Het is namelijk de plaats waar de profeet Mohammed woonde. 

 • Medina schrijf je in het Arabisch zo: المدينة المنورة.

Sinan
Sinan! Ook deze naam is in Nederland hartstikke zeldzaam, terwijl hij enorm krachtig en mooi is. De Arabische betekenis van Sinan is ‘speer’. De naam kan trouwens ook verwijzen naar Sinon, wat een krijger was in de Griekse mythologie. Superstoer dus! 

 • In het Arabisch schrijf je Sinan zo: سنان.

Zaya 
Ben je op zoek naar een zeldzame Arabische naam met een bijzondere betekenis? Dan is Zaya misschien iets voor jullie dochtertje. Zaya betekent namelijk ‘hoop’, ‘eerlijk’ en ‘geluk’. Wist je dat de naam Zaya duizenden jaren geleden al werd gebruikt voor Egyptische goden?  

 • In het Arabisch schrijf je Zaya zo: زايا.

Nabil 
Misschien ken je de naam Nabil van cabaretier en Wie is de Mol?-kandidaat Nabil Aoulad Ayad. Maar wist je dat deze naam in Nederland hartstikke weinig voorkomt? De betekenis van deze Arabische jongensnaam is ‘edele’. 

 • Nabil schrijf je in het Arabisch zo: نبيل.
Arabische babynamen

Korte Arabische namen

Arabische namen als Amanah, Zafirah, Ibrahim en Mohammed zijn stuk voor stuk prachtig, maar ook behoorlijk lang. Ben je juist op zoek naar korte Arabische namen? Dan zit je hier goed. Wij hebben voor jou de leukste verzameld!

Isra
We beginnen meteen met een hele mooie optie: Isra. Vooral de betekenis van Isra is ontzettend mysterieus: ‘nachtelijke reis’. De naam komt ook in de Koran voor, waarin wordt beschreven hoe de profeet Mohammed ‘s nachts een reis maakt van Mekka naar Jeruzalem. 

 • In het Arabisch schrijf je Isra zo: الإسراء.

Sami
Ook Sami is een leuke korte Arabische naam. Wij zien bij deze naam een lekker vrolijk jongetje voor ons. Sami heeft verschillende betekenissen, zoals ‘de naam is God’, ‘verheven’ en ‘subliem’. 

 • In het Arabisch schrijf je Sami zo: سامي.

Dua
Dua is een van de meest korte Arabische namen. En door zangeres Dua Lipa is de naam ook nog eens hartstikke hip geworden! De betekenissen van Dua zijn ‘gebed’, ‘aanbidding’ en ‘liefde’. 

 • Dua schrijf je in het Arabisch zo: دعاء.
Reda

Voel je nu al dat je kleintje lekker tevreden is in de buik? Dan is Reda een enorm schattige babynaam. Deze korte Arabische naam betekent namelijk ‘tevredenheid’. 

 • In het Arabisch schrijf je Reda zo: رضا.

Aya
Met maar drie letters past Aya natuurlijk perfect in het rijtje korte Arabische naam. Deze naam klinkt ontzettend lief en heeft ook nog eens supervrolijke betekenissen: ‘kleurrijk’ en ‘vogel’. Hoe leuk!

 • Aya schrijf je in het Arabisch zo: اياه.

Musa
Bij de naam Musa denken we meteen aan muziek. Perfect dus als je kleintje nu al ritmische trapjes uitdeelt! De toffe Arabische jongensnaam betekent ‘verlosser’ en ‘gered uit het water’. 

 • In het Arabisch schrijf je Musa zo: مُوْسَى.

Nuri
Jullie toekomstige zoontje wordt natuurlijk het licht in jullie leven. En de korte Arabische naam Nuri past daar heel goed bij. Nuri betekent namelijk ‘licht’ en ‘mijn vuur’. 

 • In het Arabisch schrijf je Nuri zo: نوري.

Niya
Ook Niya is een echte parel onder de korte Arabische namen. Deze bijzondere meisjesnaam betekent ‘vertrouwen’ en ‘geloof’. En wist je dat de naam in Nederland behoorlijk zeldzaam is?

 • Niya schrijf je in het Arabisch zo: نية.

Zayd 
Kort en krachtig: dat is Zayd! Dit is de ultieme naam voor echte zondagskindjes, want Zayd betekent onder andere ‘geluk’ en ‘groei’. Ideaal voor jullie gelukskindje.

 • In het Arabisch schrijf je Zayd zo: زيد.

Azra
Opvallend veel korte Arabische namen bestaan uit vier letters, en dat geldt ook voor Azra! Deze mooie meisjesnaam betekent ‘puur’ en ‘maagd’. Daarnaast verwijst de naam ook naar een parel. 

 • Azra schrijf je in het Arabisch zo: ازرا.

Arabische meisjesnamen 

Verwachten jullie een meisje? Laat je dan eens inspireren door Arabische namen voor meisjes. De volgende tien Arabische meisjesnamen zijn namelijk verrassend mooi!

Naila
Naila klinkt lief, maar ook krachtig en sterk. Daar sluit de Arabische betekenis mooi bij aan, want die is ‘succesvol’. Nayla is trouwens ook een toffe variant.

 • Naila schrijf je in het Arabisch zo: نائلة.

Amina 
Als alles goed gaat, mogen jullie binnenkort het allerliefste kindje verwelkomen. En bij zo’n wolk van een baby hoort natuurlijk een superlieve naam. De Arabische meisjesnaam Amina betekent ‘geliefd’, ‘eerlijk’ en ‘trouw’ 💕

 • In het Arabisch schrijf je Amina zo: أمينة.

Leyla 
Ben je dol op Arabische meisjesnamen die op bloemen gebaseerd zijn? Dan is Leyla iets voor jou! Leyla betekent ‘bloem’, ‘nacht’ en ‘schoonheid’. Een andere Arabische bloemennaam is Yasmine

 • Leyla schrijf je in het Arabisch zo: ليلى. 

Safiya
Jullie kleintje wordt later vast het allerzoetste meisje. En dan is Safiya een hele toepasselijke Arabische naam! Safiya betekent namelijk ‘puur’ en ‘onschuldig’. 

 • In het Arabisch schrijf je Safiya zo: صفية.
Mayra

De toffe naam Mayra heeft meerdere oorsprongen; zo is de Indiase betekenis ‘geliefd meisje’. De Arabische betekenissen van Mayra zijn onder andere ‘maan’, ‘bewonderd’ en ‘licht’. 

 • Mayra schrijf je in het Arabisch zo: مايرا.

Zara
De hippe meisjesnaam Zara is afgeleid van de Arabische naam Zahra, die ‘bloeiende bloem’ en ‘vorstin’ betekent. Heb je ook meteen een leuk shopadres voor babykleertjes 😉

 • Zara schrijf je in het Arabisch zo: زارا. 

Zeynep 
We gaan nog even door met Arabische meisjesnamen met een Z, want ook Zeynep is een prachtige optie. En Zeynep heeft ook nog eens dezelfde betekenis als Zara: ‘bloeiende bloem’. Andere betekenissen van Zeynep zijn ‘kostbare edelsteen’ en ‘schoonheid’. 

 • Zeynep schrijf je in het Arabisch zo: زينب.

Maysa
Maysa is een van onze favoriete Arabische meisjesnamen. De naam klinkt namelijk hartstikke vrolijk én de betekenissen zijn ook geweldig: ‘bloeiende zomerbloemen’ en ‘dansend zand’. Daar word je toch blij van! 

 • Je schrijft Maysa in het Arabisch zo: مايسة.

Dunya
Ja, we gaan voor Dunya! Deze leuke Arabische meisjesnaam betekent ‘werelds leven’. Perfect voor wereldreizigers in de dop. In het Grieks betekent de naam trouwens ‘tevredenheid’. Ook leuk! 

 • Dunya schrijf je in het Arabisch zo: دُنْيَا.

Sana 
Is het je ook opgevallen dat veel Arabische meisjesnamen een A als laatste letter hebben? Dat maakt een naam vaak extra vrouwelijk. De korte naam Sana betekent onder andere ‘lof’ en ‘bergtop’. 

 • In het Arabisch schrijf je Sana zo: سنة.
Geboortekaartje meisje

Arabische jongensnamen

Bovenstaande meisjesnamen zijn prachtig. Maar ook voor jongens hebben we een aantal mooie Arabische namen verzameld. Laat je snel inspireren door dit waanzinnige rijtje Arabische jongensnamen. 

Imran
De krachtige naam Imran betekent ‘verheugd land’, ‘voorspoed’ en ‘geluk’. Dat belooft dus veel goeds voor jullie zoontje! Imran komt trouwens ook een aantal keer in de Koran voor. 

 • In het Arabisch schrijf je Imran zo: عمران.

Youssef 
De karakters in Mocro Maffia zijn misschien geen lieverdjes, maar de serie biedt natuurlijk wel volop inspiratie voor Arabische namen. Youssef is een van onze favoriete Mocro Maffia namen. De betekenis van Youssef is ‘God geeft’. 

 • In het Arabisch schrijf je Youssef zo: يوسف.

Walid
Wat betreft Mocro Maffia namen hoort Walid er eigenlijk ook een beetje bij. Walid is namelijk niet een karakter in de serie, maar wel de naam van (de knappe) acteur Walid Benmbarek, die de rol van Adil speelt. Walid betekent – heel toepasselijk – ‘pas geboren’. Ahww…

 • In het Arabisch schrijf je Walid zo: واليد.

Malik
Een koninklijke naam, dat is Malik! Deze koning onder de Arabische jongensnamen betekent namelijk ‘koning’ en ‘eigenaar’. Perfect voor jullie kleine baasje. En wist je dat Malik in Groenland ‘oceaangolf’ betekent? 

 • Malik schrijf je in het Arabisch zo: مَالِك.

Louay
Yay, we gaan voor Louay! Deze hippe jongensnaam heeft ontzettend krachtige betekenissen, zoals ‘schild’, ‘sterk’, ‘beschermer’ en ‘kleine wilde os’. Dat wordt vast een vrolijke wildebras!

 • Louay schrijf je in het Arabisch zo: لؤي.
Abdul

De jongensnaam Abdul betekent ‘dienaar’. In het Arabisch zul je veel dubbele voornamen tegenkomen met Abdul. Voorbeelden hiervan zijn Abdul-Aziz (dienaar van de Almachtige), Abdul-Salam (dienaar van de vrede) en Abdul-Malik (dienaar van de koning). De bekendste variant is Abdullah, wat ‘dienaar van God (Allah)’ betekent.

 • Abdul schrijf je in het Arabisch zo: عبد ال.

Ayoub
Deze leuke naam kun je ook schrijven als Ayub of Ayoob. Ayoub is afgeleid van Job, een boodschapper van Allah. De betekenis van Ayoub is ‘hij zal beschermen’. Een frisse variant van de naam is Youp! 

 • Ayoub schrijf je in het Arabisch zo: ايّوب.

Junayd
Junayd klinkt lekker stoer, maar heeft ook iets levendigs en speels. De betekenissen van Junayd zijn ‘klein leger’, ‘jeugdig’ en ‘puur’. 

 • In het Arabischs chrijf je Junayd zo: جنيد.

Mahir 
Ook Mahir is een lekker krachtige Arabische jongensnaam. De betekenissen van de naam zijn ‘bekwaam’, ‘vaardig’ en ‘expert’. Daar heb je wat aan! 

 • Mahir schrijf je in het Arabisch zo: ماهر.

Mohammed
Natuurlijk mag Mohammed niet in het lijstje Arabische jongensnamen ontbreken. Deze islamitische naam verwijst naar de profeet Mohammed en betekent ‘hooggeprezen’. Wist je dat het voor veel moslims traditie is om hun eerste zoon Mohammed te noemen? Daarom is Mohammed een van de meest voorkomende namen ter wereld! 

 • Je schrijft Mohammed in het Arabisch zo: مُحَمَّد‎.

Arabische namen met betekenis; de keuze is reuze!

De 50 namen uit dit artikel zijn natuurlijk maar een kleine greep uit de vele prachtige Arabische babynamen. Wil je nog dieper in de Arabische namen duiken? Doe dan eens inspiratie op met onze babynamen inspiratietool! Voer bij oorsprong ‘Arabisch’ in, filter eventueel op andere kenmerken en de leukste Arabische namen komen je tegemoet. Misschien vind je de volgende artikelen trouwens ook leuk:

Veel plezier met jullie zoektocht naar de aller-allermooiste Arabische naam. We hebben er alle vertrouwen in!

Instagram banner babynamen

Gerelateerde blogs

Griekse mythologie namen
40 bijzondere Griekse mythologie namen
Spaanse namen
Hermoso! 50 Spaanse namen voor jullie niño
Namen naar steden
Mooie babynamen naar steden en plaatsen