Barbara Geboortekaartje naam Barbara m2

Betekenis Barbara

Buitenlands, Stamelend, Onverstaanbare Taal
Meer informatie

Geslacht

Barbara wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Barbara is Grieks

Naamsopbouw

Barbara is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, a, a) en 4 medeklinkers (b, r, b, r).

Populariteit van de naam Barbara

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Barbara tussen 1950 en 1997. De naam Barbara is minder populair geworden.

 • Barbara is 20x gegeven als voornaam in 1997

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Barbara

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Barbara is een klassieke meisjesnaam. Barbara is een van oorsprong Griekse meisjesnaam, die letterlijk "barbaars" betekent. Het is ontleend aan het Griekse βαρβαρος (barbaros) dat "buitenlands" betekent, verwijzend naar het onverstaanbare gebabbel van vreemde mensen in het Griekse oor - dat klinkt als "bar-bar" voor de Grieken - en een weerspiegeling is van het woord "barbaar". Voor de Grieken betekende "barbaars" dus niet "woest" of "wild", maar "buitenlands", "niet-Grieks" en "vreemd". De naam Barbara hangt ook samen met het Oudindische barbara wat "stamelend" betekent. De naam Barbara werd al snel gepopulariseerd door de vroege christelijke heilige Barbara. Ze was in het Romeinse rijk geboren in de 3e eeuw als kind van een heidense vader (Dioscorus). Barbara werd opgesloten in een poging haar te beschermen tegen de buitenwereld. Ze maakte haar vader boos door een gearrangeerd huwelijk te weigeren en toen ze haar bekering tot het christendom aankondigde, werd ze vreselijk gemarteld (hoewel elke ochtend haar wonden op wonderbaarlijke wijze werden genezen). Ze werd uiteindelijk ter dood veroordeeld door onthoofding, een wrede straf die werd uitgevoerd door haar vader. Nadat Dioscorus zijn eigen dochter had vermoord, werd hij getroffen door een bliksemschicht en in vlammen opgegaan. Haar legende en cultus groeide in de 9e eeuw, maar sinds ze niet verscheen in vroegchristelijke geschriften bestaat enige twijfel over haar bestaan. Ze werd in ieder geval een zeer populaire heilige in de middeleeuwen toen haar naam algemeen werd gebruikt. St. Barbara is de patroonheilige van architecten, geologen, steenhouwers en artilleristen. Varianten van de naam zijn onder andere het Friese Berber en het Franse Babet. Andere varianten zijn onder andere Bab, Babeth, Babetje, Babs, Barbertje, Barbie, Barbra, Barby, Berb (Limburgs), Berbera. Bekende dragers van de naam zijn onder andere Barbara Streisand (zangeres) en Barbara Bush (vrouw President G. Bush). In Nederland kennen we Barbara de Loor (schaatser) en Barbara Visser (politica).

Beroemdheden met de naam Barbara

Felicia van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven
Prinses

Felicia Juliana Bénedicte Barbara (Amsterdam, 31 mei 2005), is de jongste dochter en kind van Prins Maurits en Prinses Marilène. Ze heeft een oudere zus, Anna en een oudere broer Lucas. Ze werd gedoopt op 5 februari 2006 in een kapel in het Paleis Het Loo. Haar peetouders zijn Prins Constantijn, Prins Floris en Barbara Ruding.

Bobbi Humphrey
Muzikante

Barbara Ann Humphrey (Marlin (Texas), 25 april 1950) is een Amerikaanse jazzmuzikante (zang, fluit, saxofoon), die souljazz, funk en fusionmuziek combineert in haar eigen crossoverstijl.

Barbara Visser
Politica

Barbara Visser is een Nederlands politica van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Van 2017 tot 2021 was ze staatssecretaris van Defensie en van 2021 tot 2022 minister van Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet-Rutte III. Daarvoor was ze gemeenteraadslid en wethouder in Zaanstad en Tweede Kamerlid.

Barbara de Loor
Schaatster

Barbara de Loor (Amsterdam, 26 mei 1974) is een Nederlands oud-langebaanschaatsster en presentatrice. Vanaf medio jaren negentig van de twintigste eeuw maakte ze deel uit van de Nederlandse schaatstop. Na de Winterspelen van Turijn sloot zij op 5 maart 2006 haar schaatscarrière af.

Barbara Bush
First Lady

Barbara Pierce Bush (Flushing (New York), 8 juni 1925 - Houston (Texas), 17 april 2018) was de echtgenote van voormalig Amerikaanse president George H.W. Bush en was deswege first lady van de Verenigde Staten van 1989 tot 1993. Na Abigail Adams was zij de tweede Amerikaanse, die na first lady ook nog first mother werd, toen haar zoon George W. Bush op 7 november 2000 werd gekozen tot president.

Barbra Streisand
Zangeres

Barbara Joan "Barbra" Streisand is een Amerikaans zangeres, actrice, producente en filmregisseuse. In totaal heeft Streisand twee Oscars, vijf Emmy's, acht Grammy's en een Tony Award gewonnen.

Guusje Nederhorst
Actrice

Barbara Augustine (Guusje) Woesthoff-Nederhorst (Amsterdam, 4 februari 1969 – Den Haag, 29 januari 2004) was een Nederlands actrice en zangeres.

Barbara Barend
Presentatrice

Barbara Sloesen
Actrice

Namen die lijken op Barbara

Berber

Naamdag van Barbara

04 december

Hoe spel ik de naam Barbara?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • B Baltimore
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • A Ali
 • R Ruben
 • B Bo
 • A Ali
 • R Ruben
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • A Alfa
 • R Romeo
 • B Bravo
 • A Alfa
 • R Romeo
 • A Alfa

Zo spel je Barbara met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter b
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Barbara in braille

b
a
r
b
a
r
a

Zo sein je Barbara in morsecode

— · · ·
· —
· — ·
— · · ·
· —
· — ·
· —

Zo sein je Barbara met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter b
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Barbara bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een B

Top 10 meisjesnamen met 7 letters