Vincent Geboortekaartje naam Vincent j2

Betekenis Vincent

Overwinnaar, Veroveraar
Meer informatie

Geslacht

Vincent wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Vincent is Latijn

Naamsopbouw

Vincent is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter V en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, e) en 5 medeklinkers (v, n, c, n, t).

Populariteit van de naam Vincent

Vincent is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Vincent tussen 1969 en 2023. De naam Vincent is minder populair geworden.

 • Vincent is 41x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Vincent

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Vincent is een mannelijke naam van Latijnse oorsprong die Overwinnaar betekent. De naam komt van de Romeinse naam Vincentius, die is afgeleid van het Latijnse vincere, wat "veroveren" betekent Vincent is een klassieke naam die nooit uit de mode lijkt te raken. Vincent was in de middeleeuwen populair, vooral onder de Fransen, die de naam naar Engeland brachten. Er zijn een aantal St. Vincents, waarvan de bekendste St. Vincent de Paul is, een zeventiende-eeuwse Franse priester die verenigingen van leken organiseerde om de armen te helpen. Vincent is altijd een favoriet geweest van rooms-katholieke families, vooral in de Italiaanse gemeenschap. Veelvoorkomende bijnamen zijn Vince, Vin en Vinny. Bekende dragers van de afgekorte versies vind je overal. Acteur Vince Vaughn en de Amerikaanse countryzanger Vince Gill. Vin Diesel werd geboren met de meer prozaïsche naam Mark Vincent. Meest bekende drager van de naam zelf is wellicht wel Vincent van Gogh, de schilder. Anderen zijn acteur Vincent D'Onofrio, acteur Vince Vaughn en acteur Vincent Kartheiser. Vincent is altijd een favoriet geweest van rooms-katholieke families, vooral in de Italiaanse gemeenschap. Denk aan filantroop Vincent Astor, die het een patricisch randje gaf, en acteurs Vincent Price en Vincent D'Onofrio. In België kennen we voetballer Vincent Kompany, en in Nederland Vincent Janssen. Vincent/Vince/Vinny doet het ook goed bij regisseurs. De naam is op het scherm bijvoorbeeld verschenen als de centrale personages van My Cousin Vinny en Entourage. John Travolta had twee belangrijke Vin-rollen: Vinnie Barbarino in de tv-serie die hem lanceerde (Welcome Back, Kotter), en als Vincent Vega in Pulp Fiction. Vincent was ook de vriendelijke reus in Beauty and the Beast op tv, en Ethan Hawke speelde een Vincent in Gattaca. Vincent Lauria was een personage in de hitfilm "The color of money", en Vincent Benedict is 1 van de tweelingen in Twins. Vincent Crabbe is een tovenaar in de Harry Potter reeks. En de creatiefste van allemaal was misschien wel V.I.N.CENT ("Vital Information Necessary CENTralized), de robot in de Disney film The Black Hole uit 1979.

Beroemdheden met de naam Vincent

Vincent van der Voort
Darter

Vincent van der Voort (Purmerend, 18 december 1975) is een Nederlandse darter. Eerder stond hij bekend als The Fastest Player in the World, tegenwoordig staat hij bekend als The Dutch Destroyer. Ook is hij met enige regelmaat te zien in het programma Viaplay als analist.

Vincent Janssen
Voetballer

Vincent Janssen (Heesch, 15 juni 1994) is een Nederlands voetballer die doorgaans als spits speelt. Hij tekende in juli 2019 een contract tot medio 2024 bij Monterrey, dat circa negen miljoen euro voor hem betaalde aan Tottenham Hotspur. Janssen debuteerde in 2016 in het Nederlands voetbalelftal.

Vincent Kompany
Voetballer

Vincent Jean Mpoy Kompany (Ukkel, 10 april 1986) is een Belgische voetbaltrainer en voormalig profvoetballer van Congolese afkomst die bij voorkeur speelde als centraal verdediger. Hij begon zijn spelerscarrière in 2003 bij RSC Anderlecht, dat hij in 2006 verruilde voor Hamburger SV. Na twee jaar in Duitsland maakte hij de overstap naar het Engelse Manchester City, waar hij aanvoerder werd en het grootste deel van zijn succesvolle maar door blessures geplaagde carrière zou doorbrengen. In 2019 keerde Kompany terug naar Anderlecht als speler-trainer, alvorens het trainerschap volledig over te nemen van Frank Vercauteren in augustus 2020.[1][2] Eind mei 2022 vertrok hij er.

Vincent van Gogh
Kunstenaar

Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Het Van Gogh Museum in Amsterdam is gewijd aan het werk van Van Gogh en zijn tijdgenoten. In het Kröller-Müller Museum bevindt zich de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat.

Boeken met de naam Vincent

Ontdek de wereld van Vincent van Gogh
Auteur: Van Gogh museum

Nederlandse schilders zijn wereldberoemd en de állerberoemdste van allemaal (en de allerduurste) is Vincent van Gogh, die helaas zelf nooit van zijn succes heeft mogen genieten. De medewerkers van het al bijna even beroemde Van Gogh Museum in Amsterdam hebben de koppen bij elkaar gestoken en dit buitengewone boek gemaakt waarin je van alles leert over de schilder, zijn verschillende periodes, de plekken waar hij heeft gewerkt en natuurlijk zijn werk zelf.

Ik ben Vincent en ik ben niet bang
Auteur: Enne Koens

Na Sammie en opa en Hotel Bonbien komt Enne Koens met het jeugdboek Ik ben Vincent en ik ben niet bang, over een jongen die gepest wordt. Na Sammie en opa en Hotel Bonbien komt Enne Koens met het jeugdboek Ik ben Vincent en ik ben niet bang, over een jongen die gepest wordt. Voor Vincent is school net als survivallen: je weet nooit precies wanneer je welke ramp kunt verwachten, dus je kunt je maar beter goed voorbereiden. Hij kent het SAS Survival Handboek dan ook uit zijn hoofd. En hij heeft altijd een blikje met handige survivalspullen bij zich. Maar het ergste moet nog komen: schoolkamp. Hij heeft nog zeven dagen om zich voor te bereiden. Dan komt er een nieuw meisje bij hem in de klas, De Jas, en dat verandert alles… Enne Koens won eerder met Sammie en opa een Vlag & Wimpel van de Griffeljury. Hotel Bonbien is genomineerd voor de Boekenleeuw 2016. ‘Enne Koens is zo’n auteur die de kunst verstaat om een inkijkje te geven in het hoofd van een kind zonder al te veel uit te leggen.’ Juryverslag Boekenleeuw

Films met de naam Vincent

Vincent (2005)

TV serie Vincent uit 2005: Ex-agent die privédetective is geworden Vincent Gallagher en zijn team van inspecteurs doen er alles aan om zaken aan te pakken die bij hen binnenkomen.

Vincent (2016)

Vincent is een Belgisch-Franse film uit 2016, geregisseerd door Christophe Van Rompaey. De film ging op 12 augustus in première op het filmfestival van Locarno in de sectie Piazza Grande. De film werd genomineerd voor de European Film Awards 2017 in de categorie 'beste komedie'.

Namen die lijken op Vincent

Vincente   -   Vincenzo

Hoe spel ik de naam Vincent?

Internationaal alfabet

 • V Valencia
 • I Italia
 • N New York
 • C Casablanca
 • E Edison
 • N New York
 • T Tripoli

Nederlands alfabet

 • V Valentijn
 • I Iris
 • N Naomi
 • C Celine
 • E Eva
 • N Naomi
 • T Tamara

NAVO-alfabet

 • V Victor
 • I India
 • N November
 • C Charlie
 • E Echo
 • N November
 • T Tango

Zo spel je Vincent met gebarentaal.

gebarentaal letter v
gebarentaal letter i
gebarentaal letter n
gebarentaal letter c
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n
gebarentaal letter t

Zo schrijf je Vincent in braille

v
i
n
c
e
n
t

Zo sein je Vincent in morsecode

· · · —
· ·
— ·
— · — ·
·
— ·

Zo sein je Vincent met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter v
nautische vlag letter i
nautische vlag letter n
nautische vlag letter c
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n
nautische vlag letter t

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Vincent bekijken?

Top 10 jongensnamen met een V

Top 10 jongensnamen met 7 letters