Ian Geboortekaartje naam Ian j2

Betekenis Ian

God Is Genadig (van de Hebreeuwse voornaam יוֹחָנָן‎ (Yohanan, Yôḥānān))
Meer informatie

Geslacht

Ian wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Ian is Schots

Ian is afgeleid van de naam Johannes

Naamsopbouw

Ian is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter I en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, a) en 1 medeklinker (n).

Populariteit van de naam Ian

Ian is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Ian tussen 1996 en 2023. De naam Ian is minder populair geworden.

 • Ian is 72x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Ian

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Ian is een genadige Schotse jongensnaam. Ian is de Schotse vorm van John, afgeleid van de Hebreeuwse naam Yohanan en betekent "de Heer is genadig".. Het is een verengelsing van de Scottish Gaelic Iain, wat ook een haalbare spelling is. Andere Gaelic vormen van "John" omvatten "Seonaidh" ( "Johnny" uit Lowland Scots), "Seon" (uit het Engels), "Seathan" en "Seán" en "Eoin" (uit het Iers). Zijn tegenhanger in Wales is Ioan, zijn equivalent in Cornwall is Yowan en het Bretonse equivalent is Yann. In Nederland komen als spellingsvarianten ook Iän en Ían voor. Ian werd voorgesteld aan Nederland, België en andere landen door Ian Fleming, de maker van James Bond. Wij vinden Ian momenteel een iets mooiere keuze dan Jan. Ian maakte nogal laat zijn intrede op onze kust - het was al de zevende meest populaire naam in Engeland in 1975. Het is op een vaste weg in de Top 100 jongensnamen die beginnen met een I sinds de introductie van James Bond, dankzij zijn vrolijke charme. Tegenwoordig vliegt Ian in formatie met collega-klassieke Britse RAF-pilootnamen, zoals Derek en Miles en Colin, nu allemaal gecertificeerde Nederlandse staatsburgers, met veel punch en zwier in zijn drie korte letters. Dus hoewel het misschien niet de nieuwste naam in de buurt is, is het nog steeds een aanbevolen keuze. Opmerkelijke naamgenoten zijn onder meer acteur Ian McKellan en romanschrijver Ian McEwan. Acteur Ian Ziering spreekt zijn naam EYE-an uit, in plaats van de traditionele EE-an.

Beroemdheden met de naam Ian

Mark Addy
Acteur

Mark Ian Addy (York, 14 januari 1964) is een Brits acteur. In België en Nederland is hij vooral bekend door zijn rol van vader Bill Miller in de Amerikaanse sitcom Still Standing en die van detective constable Gary Boyle in de Britse comedyserie The Thin Blue Line. Tevens speelde hij in seizoen 1 van Game of Thrones de rol van koning Robert Baratheon.

Lemmy
Muzikant

Ian Fraser Kilmister was een Engelse basgitarist en zanger. Hij was vooral bekend als oprichter en frontman van de heavymetalband Motörhead.

Ian Wright
Voetballer

Ian Edward Wright is een Engels voormalig profvoetballer, die vooral furore maakte tijdens zijn periode bij Arsenal FC.

Ian Rush
Voetballer

Ian James Rush is een Welsh voormalig voetballer, die speelde als aanvaller. Rush speelde voor clubs als Liverpool en Juventus.

Ian Paice
Muzikant

Ian Anderson Paice is een Engelse muzikant, voornamelijk bekend geworden als drummer van de hardrockband Deep Purple. Tijdens de 'rustperiode' van Deep Purple speelde Ian achtereenvolgens bij Paice, Ashton & Lord, Robin Trower, Maggie Bell, Whitesnake en Gary Moore.

Ian Fleming
Schrijver

Ian Lancaster Fleming was een Brits schrijver, beroemd geworden door de serie boeken rondom James Bond.

Ian Somerhalder
Acteur

Ian Joseph Somerhalder is een Amerikaans acteur en model

Natuurfenomenen

Orkaan Ian is een grote tropische cycloon die momenteel de kust van Georgië en de Carolina's in de Verenigde Staten treft, eerder de Kaaimaneilanden, het westen van Cuba en het schiereiland Florida trof. Het is de negende storm, de vierde orkaan en de tweede grote orkaan van het Atlantisch orkaanseizoen van 2022.

Namen die lijken op Ian

  -   Iann   -   Ona

Hoe spel ik de naam Ian?

Internationaal alfabet

 • I Italia
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • I Iris
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • I India
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Ian met gebarentaal.

gebarentaal letter i
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Ian in braille

i
a
n

Zo sein je Ian in morsecode

· ·
· —
— ·

Zo sein je Ian met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter i
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Ian bekijken?

Top 10 jongensnamen met een I

Top 10 jongensnamen met 3 letters