De allermooiste zeldzame namen met betekenis

Zeldzame namen
20 mei 2020

Populaire babynamen worden natuurlijk niet voor niets zo vaak gebruikt. Ze zijn vaak prachtig en hebben een lieve, mooie of bijzondere betekenis. Maar er zijn ook genoeg redenen om juist niet voor een populaire naam te kiezen. Zeldzame namen zijn bijvoorbeeld een echte conversation starter. Want met een unieke babynaam is iedereen direct benieuwd naar het verhaal achter de naam. Wij hebben voor jou de allermooiste zeldzame namen met betekenis verzameld.

Onze top 10 zeldzame namen met betekenis

1. Avélie
Een chique zeldzame babynaam is Avélie! Avélie betekent ‘vogel, kracht, leven’ en is perfect als je op zoek bent naar een krachtige meisjesnaam met een zachte toon. Avélie lijkt op Amélie, maar deze laatste heeft een andere betekenis (namelijk ‘ambitieus en sterk’).

2. Filemon
Ben je op zoek naar een stoere en zeldzame jongensnaam met een mooie betekenis? Ga dan voor Filemon. Deze naam betekent ‘genegenheid betonen’ en is een babynaam uit de Griekse mythologie. Filemon is trouwens ook een Bijbelse naam en is aan 20 andere jongens gegeven in Nederland.

3. Yildou
Een prachtige en zeldzame kindernaam voor een meisje is Yildou! Deze bijzondere naam werd maar 8 keer eerder als voornaam gegeven in Nederland. Yildou betekent ‘betaling, offer, waarde’. Yildou lijkt erg op de naam Jildou, die in Nederland zo’n 8 keer vaker gegeven werd als naam.

4. Zale
Zale is een stoere meisjesnaam, die ‘kracht van de zee’ betekent! Het is ook een zeldzame naam, want Zale werd minder dan 5 keer als naam gegeven in Nederland. Zale is dan wel een meisjesnaam, maar wij vinden dat het ook prima als jongensnaam gegeven kan worden.

Leestip: Onontdekte babynamen: deze kende je nog niet.

5. Korben
Ben je op zoek naar zeldzame namen die met de natuur te maken hebben? Denk dan eens aan Korben! Korben betekent ‘raaf’ en deze naam is minder dan 5 keer gegeven in Nederland. Andere leuke namen met ‘raaf’ als betekenis zijn Remco en Bertrand. Korben kun je trouwens ook schrijven als Corben, Corbin of Corban.

6. Wolfke
Een andere zeldzame babynaam gebaseerd op dieren is Wolfke! Dit is een krachtige meisjesnaam met een duidelijke betekenis: ‘wolf’! Wolfke klinkt stoer en heeft daarnaast toch een meisjesachtige twist. Met de naam Wolfke geef je een heel unieke naam aan je kindje, want deze is minder dan 5 keer gegeven.

7. Fidde
Een jongensnaam die ook maar weinig voorkomt in Nederland is Fidde. Het is niet duidelijk wat de oorsprong en betekenis van Fidde is. Wel lijkt deze leuke naam op Fidda voor meisjes, wat ‘zilver’ betekent, en Fido voor jongens, wat ‘trouw’ betekent’.

8. Zody
Met de naam Zody geef je je dochter een heel unieke en zeldzame kindernaam! Zody betekent ‘leven’ en past dus perfect bij het feit dat je een nieuwe mensje leven hebt gegeven.

9. Lorence
Een Franse zeldzame kindernaam is Lorence! Lorence betekent ‘laurierblad, bescherming’ en minder dan 5 mensen in Nederland gaan door het leven met deze naam. Lorence kan je trouwens ook schrijven als Laurence. Deze naam is iets vaker gegeven als voornaam.

10. Sevijn
Als laatste is de naam Sevijn ook nog maar weinig gegeven in Nederland. Sevijn is afgeleid van Silvijn, wat ‘van het bos’ betekent. Het is dus een leuke naam als je je kindje naar de natuur wilt vernoemen! De namen Silas en Guido hebben dezelfde betekenis als Sevijn.

Geboortekaartje neutraal

Zeldzame korte namen

Namen met 1 lettergreep zijn super trendy. Ouders geven hun kroost vandaag de dag steeds vaker een korte naam. Des te leuker vonden wij het om voor jou op zoek te gaan naar zeldzame korte namen.

Originele namen voor jongens; kort, korter, kortst!

Duux
Soms hoef je maar 1 letter te veranderen om een naam uniek te maken. Duux is daar een goed voorbeeld van. De bekende naam Duuk werd in 2019 nog 174 keer gegeven. Maar de zeldzame naamvariant Duux maar 2 keer. Duux betekent overigens ‘leider’.

Raif
Kort maar krachtig, zo kun je de naam Raif omschrijven. Daarnaast is de jongensnaam natuurlijk ook nog eens hartstikke origineel. Namen die hierop lijken zijn Raaf en Ralf. De naam Raif wordt voornamelijk gegeven aan Engelse en Welshe jongens.

Tsjerk
De naam Tsjerk is gebaseerd op de Friese jongensnaam Tjerk. Tjerk betekent ‘getalenteerde leider van de mensen’. Door de letter S toe te voegen verandert er weinig aan de klank van de naam. Maar het maakt de schrijfwijze wel net iets interessanter.

Yke
Wanneer je zeldzame namen met 3 letters leuk vindt, is Yke de allertofste optie! De letter Y maakt de naam stoer en een tikkeltje mysterieus. Je spreekt de naam uit als ‘Aik’. Voor meisjes is de naam Yke iets populairder. Je spreekt het dan uit als ‘Ieke’.

Xean
De kans op naamgenootjes in de klas van jullie zoontje is het kleinst met de naam Xean. De afgelopen 10 jaar kregen namelijk maar 2 jongetjes deze naam. Xean is een variant in schrijfwijze op de naam Sean, wat ‘God is genadig’ betekent.

Korte zeldzame namen voor meiden

Dyem
Korte zeldzame namen voor meisjes hoeven niet altijd stoer te zijn. Ze kunnen ook een lieve klank of mooie betekenis hebben. Dyem is daar een prachtig voorbeeld van. De meisjesnaam Dyem is namelijk een variant op de schrijfwijze Gem, wat ‘juweel’ en ‘edelsteen’ betekent.

Zenn
Ben jij into astrologie? Dan is Zenn de leukste naam voor jullie dochter. Dit betekent namelijk ‘kracht van Jupiter’. Zenn wordt gezien als jongensnaam, wat hem voor meisjes extra zeldzaam maakt. Babynamen uit het heelal worden over het algemeen wel steeds populairder.

Nox
Door namen af te korten ontstaan soms ook nieuwe zeldzame namen. Zo is Nox een afkorting van Lennox, wat ‘van Schotse adel’ betekent. In 2019 kregen 57 kindjes de naam Lennox en maar 8 baby’s werden Nox genoemd.

Scout
Zijn jullie als gezin dol op de natuur en regelmatig buiten te vinden? Dan is de zeldzame meisjesnaam Scout zeker het overwegen waard. Scout is een Engelse naam en heeft de toepasselijke betekenis ‘verkenner’. De naam is superzeldzaam, want de afgelopen 10 jaar kreeg maar 1 Nederlands meisje deze naam.

Vie
De korte naam Vie klinkt heel stoer, maar de betekenis is lief en bijzonder. Vie is namelijk het Franse woord voor ‘leven’. Dit past natuurlijk perfect bij de geboorte van jullie meisje. De naam Vie wordt in Nederland vooral gebruikt als toevoeging aan een andere naam, zoals Anne-Vie.

Stoere zeldzame namen

Heb jij een voorgevoel dat jullie mini een echte rouwdouwer wordt? Dan is een stoere babynaam echt iets voor jullie. En deze stoere zeldzame namen hebben ook nog eens een toffe betekenis.

Neo
Wat stoere zeldzame babynamen betreft heeft Neo de meest toepasselijke betekenis. Neo betekent namelijk ‘nieuw’. En dat past natuurlijk perfect bij het nieuwste lid van het gezin. Neo is een unisex naam, maar wordt vaker aan jongens gegeven. 1 op de 20 Neo’s in Nederland is een meisje.

Skylar
De genderneutrale naam Skylar heeft een onwijs stoere betekenis. Het betekent namelijk ‘bescherming’. Er worden jaarlijks gemiddeld zo’n 20 meisjes met deze naam geboren. Voor jongens is Skylar zeldzamer, met jaarlijks minder dan 10 kids die de naam krijgen.

Kaja
Heb jij je weleens verdiept in Scandinavische babynamen? Daar vind je heel wat originele namen. Kaja bijvoorbeeld. Deze stoere naam betekent ‘zuiver’. In 2018 kregen 13 meisjes en 3 jongens deze naam.

Tibor
Bij de unieke naam Tibor denken wij direct aan een viking of stoere strijder. Tibor is een Hongaarse naam en betekent ‘van de Tiber’, een rivier in Italië. Bekendere varianten van deze naam zijn Timo en Thimor.

Binck
Deze stoere zeldzame naam heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Binck is een echte Nederlandse naam en betekent letterlijk ‘stoere jongen’. De perfecte jongensnaam om dit rijtje mee af te sluiten.

Bijzondere namen genderneutraal

Willen jullie nog niet weten of je in verwachting bent van een jongetje of een meisje? Dan is een genderneutrale babynaam misschien wel iets voor jullie. Met een unisex babynaam hoef je maar 1 ultieme naam te bedenken voor jullie mini. Dat scheelt heel wat lijstjes en discussies met je partner 😉

Glynn
Je zou het misschien niet snel denken, maar Schotse namen zijn ontzettend tof. Glynn is een unisex naam uit het Schots en betekent ‘van de vallei’. De naam is uniek in Nederland omdat voor jongens vaak de naam Glenn wordt gebruikt. Meisjes worden vaker Lynn genoemd.

Mosi
Ben je in verwachting van jullie eerste kindje? Dan is de zeldzame naam Mosi echt perfect! Deze prachtige Afrikaanse babynaam betekent namelijk ‘eerstgeborene’. Nederlanders kiezen vaak voor Moos, wat ‘zoon’ betekent. In 2019 kregen 165 kindjes de naam Moos. Er zijn de afgelopen 10 jaar maar 3 Mosi’s geboren. Super uniek dus.

Naftali
Grote kans dat je deze naam ooit eerder hebt gehoord, maar niet zo goed kunt plaatsen. Naftali is een Bijbelse naam en betekent ‘zoon van Jakob’. Deze zeldzame naam wordt aan jongens en meisjes gegeven, maar is zeer zeldzaam in Nederland. De kans op naamgenootjes is dus heel klein.

Walker
De zeldzame jongensnaam Walker heeft een andere betekenis dan je misschien verwacht. Het betekent niet ‘wandelaar’ of iets in die richting. Walker is een Engelse naam en betekent ‘kleermaker’. Zeg eens eerlijk, had je dat geraden?

Zilver
De Engelse variant Silver is in Nederland redelijk bekend. Maar qua zeldzame babynamen staat het Nederlandse Zilver vrij hoog in het lijstje. De afgelopen 10 jaar kreeg maar 1 jongen deze naam. En ons kikkerlandje werd vanaf 2010 maar liefst 13 meisjes met de naam Zilver rijker.

Geboortekaartje jongen

Zeldzame namen; alternatieven voor de populairste namen

We schreven in de introductie van dit artikel al over de prachtige namen die jaarlijks in de toplijsten staan. Wij speurden het internet af voor unieke varianten op de populairste namen.

Noah wordt Yanoah
Noah is een van de meest populaire unisex babynamen in Nederland. Door slechts twee letters aan de naam toe te voegen, maak je een toffe naamvariant. Je bent niet de enige die dit heeft ontdekt, maar gelukkig gingen maar weinig ouders je voor. In Nederlands wonen 8 meisjes en 24 jongens met deze naam.

Emma wordt Maeve
De klinkers van Emma komen overeen met de klinkers in de naam Maeve. Maar de echte link tussen deze twee namen is de betekenis. Het razendpopulaire Emma betekent ‘groots’. De betekenis van Maeve is ‘bron van grote vreugde. Dit past natuurlijk ook perfect bij de geboorte van een kindje. En wanneer je de toffe Netflixserie Sex Education hebt gekeken, kende je de naam Maeve natuurlijk al!

Daan wordt Danio
Wanneer je jullie zoontje Daan noemt is de kans op naamgenootjes vrij groot. Deze kans is echter nihil wanneer je kiest voor Danio. Danio is een Hebreeuwse naam. De betekenis van deze zeldzame jongensnaam is onbekend. De afgelopen 10 jaar kregen minder dan 20 jongetjes deze naam.

Mila wordt Mida
Door slechts 1 klinker te veranderen, toveren we een van de populairste meisjesnamen om tot een uniek alternatief. Mida is een van de meest zeldzame namen van Nederland. Er werd namelijk alleen in 2014 een meisje met de naam Mida geboren.

Lucas wordt Ludo
Als doorgewinterde GTST-fan is de naam Ludo voor jou misschien niet zo uniek. Maar wist je ook dat Ludo een afkorting is van Ludovicus? Deze naam was vooral populair in de 90e eeuw. Ludo betekent ‘beroemde krijger’ en deze naam werd de afgelopen 10 jaar nog geen 20 keer gegeven.

Ben jij fan van namen die net een beetje anders zijn?

Wanneer je bovenstaande vraag hebt beantwoord met ‘ja’, werd je vast enthousiast van de namen uit dit artikel. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat je jouw ultieme babynaam nog niet hebt gespot. In dat geval hoef je je nergens zorgen om te maken, want we got you! Speciaal voor liefhebbers van zeldzame namen schreven we de volgende artikelen:

1. Speciale en bijzondere babynamen
2. Alternatieve namen voor baby’s: durf jij het aan?
3. 25 x puzzelen met mooie naam anagrammen

Genoeg toffe naaminspiratie voor (toekomstige) ouders die liever niet kiezen voor een populaire babynaam.

Gerelateerde blogs

Maori babynamen
15 unieke Maori namen voor jullie kindje
Bijzondere babynamen
Speciale en bijzondere babynamen
Indonesische jongensnamen
50+ schitterende Bijbelse namen met betekenis!