Natan Geboortekaartje naam Natan j2

Betekenis Natan

Hij (God) Heeft Gegeven, Geschenk, (van het Hebreeuwse werkwoord נָתָן‎, Hebreeuws Nāṯān )
Meer informatie

Geslacht

Natan wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Natan is Hebreeuws en Pools.

Natan is afgeleid van de naam Nathan

Naamsopbouw

Natan is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter N en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 3 medeklinkers (n, t, n).

Populariteit van de naam Natan

Natan is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Natan tussen 2014 en 2023. De naam Natan is minder populair geworden.

 • Natan is 26x gegeven als voornaam in 2023

Palindroom

De naam Natan is een palindroom (spiegelwoord). Dat wil zeggen dat als je 'Natan' achterstevoren leest, de uitkomst hetzelfde is.

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Natan

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Natan is een mooie en speciale jongensnaam. Speciaal, want deze versie wordt veel minder vaak gekozen door ouders als de versie Nathan. Als spellingsvarianten zijn ook Nátán en Natàn ingeschreven bij gemeentelijke instanties in België en Nederland. Natan is eigenlijk Hebreeuwse, Russische en Poolse vorm van Nathan. De naam Natan is een mannelijke voornaam die is afgeleid van het Hebreeuwse werkwoord נָתָן‎ dat 'geven', of 'gegeven' betekent Hebreeuws Nāṯān). De betekenis van de naam in de Joodse cultuur kan worden weergegeven als "hij heeft gegeven" of "hij zal geven". In het Oude Testament was Natan de naam van een profeet en ook die van een van de zonen van koning David. Voor jetsettende ouders of mensen met veel culturele achtergronden is een naam die in verschillende talen bruikbaar is vaak een prioriteit. Natan is een goede optie, aangezien het een bekende naam is in veel Europese landen. Het is momenteel het populairst in Polen, maar wordt ook veel gebruikt in Israël. Nathaniël en Jonathan zijn verwante namen. Natan is een oudtestamentische naam die al lange tijd gestaag in opkomst is. Nathan is momenteel mega populair in Europa, en Natan komt ook steeds meer voor. Vooral in Polen, Frankrijk en België. Na Brazilië geven ouders in Polen en Frankijk het vaakst de naam aan hun zoon. Natan kan ook worden gebruikt als een bijnaam voor Nathaniël. Bekende verklein vormen van Nathan die in het Engels worden gebruikt, zijn Nat en Nate. Nat en Nate (zoals te zien in tv-shows zoals Six Feet Under en Gossip Girl) zijn precies het soort vriendelijke, ouderwetse bijnamen die nu erg in zijn. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Israelier Natan Sharansky (auteur en politicus), de Braziliaanse vechter Natan Schulte en Leuke weetjes over de naam Natan: Liefhebbers van symmetrie opgelet: Natan is een palindroom. De naam Natan komt ook voor als achternaam, zoals bijvoorbeeld bij ondernemer Bernard Natan. En Natan is een beroemd Belgisch modehuis.

Beroemdheden met de naam Natan

Natan Karczmar
Uitgever

Natan Karczmar is een Franse uitgever van boeken en tijdschriften, theaterproducent, promotor van culturele evenementen, fotograaf en schilder. Karczmar creëerde veel kunstinstallaties, museumtentoonstellingen en nieuwe vormen van culturele communicatie.

Natan Schulte
Atleet

Natan Silveira Schulte is een Braziliaanse mixed martial artist die concurreert in de lichtgewicht divisie van de Professional Fighters League.

Natan of Braslav
Rabbijn

Natan van Breslov, ook bekend als Reb Noson, geboren als Nathan Sternhartz, was de belangrijkste leerling en schrijver van Rebbe Nachman van Breslov, oprichter van de Breslov-chassidische dynastie.

Natan Ramet
Verzetsstrijder

Natan ridder Ramet (Warschau, 5 juni 1925 - 4 april 2012) was een Belgisch krijgsgevangene en mensenrechtenactivist met Pools-Joodse roots. Hij was voorzitter van het Joods museum voor Deportatie en Verzet.

Natan (profeet)
Bijbels persoon

Natan (in sommige Bijbelvertalingen ook wel: Nathan) was in de Hebreeuwse Bijbel een profeet in de tijd van koning David en zijn vrouw Batseba. Zijn optreden wordt beschreven in II Samuel, I Koningen en I Kronieken. Natan berispte David inzake zijn overspel met Batseba. Hij vertelde David dat er een rijke man was die het enige lam van zijn arme buurman nam om het aan zijn eigen gasten voor te zetten. David zei dat de rijke man hiervoor de dood verdiende. Hierop zei Natan: "Die man, dat bent u" (2 Samuel 12). De profeet kondigde vervolgens aan dat "voortaan ... moord en doodslag in [Davids] koningshuis om zich heen [zouden] grijpen". Ondanks het berouw van de koning zou het eerste kind van Batseba sterven. Dat gebeurde later in gevechten om de troon ook met Davids zonen Absalom, Amnon en Adonia. Natan was ook degene die David de boodschap bracht dat hij voor God geen tempel mocht bouwen, omdat David te veel bloed aan zijn handen had. Zijn zoon Salomo mocht voor God een tempel bouwen. Ook toen Adonia zich tot koning uit wilde roepen greep Natan in, zodat het aan Natan te danken was dat Salomo tot koning gezalfd werd.

Natan Sharansky
Schrijver

Natan Sharansky (Hebreeuws: נתן שרנסקי; Russisch: Натан Щаранский, oorspronkelijk: Anatoli Borisovitsj Sjtsjaranski (Russisch: Анатолий Борисович Щаранский) (Stalino, 20 januari 1948) was een bekend dissident in de Sovjet-Unie. Later werd hij een Israëlisch politicus en auteur

Films met de naam Natan

Natan (2013)

Natan is een film uit 2013 van regisseurs Paul Duane en David Cairns. De film gaat over het leven van Bernard Natan. Hoe door intolerantie het grootste succes kan omslaan in een nachtmerrie blijkt uit het levensverhaal van de vernieuwende ondernemer Bernard Natan, die in de jaren twintig en dertig een grote rol speelde in de Franse filmindustrie. Zijn naam is verbannen uit het collectieve geheugen, of, erger nog, roept enkel negatieve associaties op. Natan, die in Frankrijk de geluidsfilm introduceerde, die het cinemascopeformaat naar het doek bracht nog voor dat woord bestond, werd op de zwarte lijst geplaatst als jood, perverseling en buitenlander. De kampen van de nazi’s deden de rest.

Organisaties met de naam Natan

Modehuis: Natan

Natan is een Belgisch modehuis van de ontwerper Edouard Vermeulen. Het modehuis is gespecialiseerd in luxekleding en accessoires voor vrouwen. Ontstaan in 1930 te Brussel als Maison de Couture "Paul Natan" en opnieuw gelanceerd in 1983. Vandaag heeft Natan zeven eigen winkels en wordt het merk wereldwijd gevonden. Natan staat voor vrouwelijkheid, kleuren en minimalistische ontwerpen. Daarnaast is Vermeulen vooral bekend als de "couturier van de koninginnen".

Namen die lijken op Natan

Nataniel   -   Nathan

Hoe spel ik de naam Natan?

Internationaal alfabet

 • N New York
 • A Amsterdam
 • T Tripoli
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • N Naomi
 • A Ali
 • T Tamara
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • N November
 • A Alfa
 • T Tango
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Natan met gebarentaal.

gebarentaal letter n
gebarentaal letter a
gebarentaal letter t
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Natan in braille

n
a
t
a
n

Zo sein je Natan in morsecode

— ·
· —
· —
— ·

Zo sein je Natan met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter n
nautische vlag letter a
nautische vlag letter t
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Natan bekijken?

Top 10 jongensnamen met een N

Top 10 jongensnamen met 5 letters