Roger Kaart van Naam Roger

Betekenis Roger

Roemvolle (Strijder Met De) Speer
Meer informatie

Geslacht

Roger wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Roger is Frans

Roger is afgeleid van de naam Rutger

Naamsopbouw

Roger is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter R en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, e) en 3 medeklinkers (r, g, r).

Populariteit van de naam Roger

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Roger tussen 1966 en 1974. De naam Roger is minder populair geworden.

 • Roger is 207x gegeven als voornaam in 1974

Roger wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Roger

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Roger is een Franse jongensnaam en betekent "beroemde krijger". De naam Roger is afgeleid van de naam Rutger en aanverwante namen. Het is een tweestammige Germaanse naam uit Rod-, Hrôdh- 'roem' (zie roe(d)-) en -ger 'speer' (zie -ger-). De betekenis is dus ongeveer 'roemvolle (strijder met de) speer'. De naam is vanouds inheems. Enkele oude vormen (13e-16e eeuw) zijn Hrodger, Rutgher, Rogier, Roger, Roeserus, Roserus, Sier en Zyerken. De Noormannen brachten deze naam naar Engeland, waar het de oude Engelse verwante Hroðgar verving (de naam van de Deense koning in het Angelsaksische epos Beowulf). Het was een veel voorkomende naam in Engeland tijdens de Middeleeuwen. In de 18e eeuw was het zeldzaam, maar het werd nieuw leven ingeblazen in de volgende jaren. De naam werd gedragen door de Normandische heren Roger I, die Sicilië in de 11e eeuw veroverden, en zijn zoon Roger II, die Sicilië als koning regeerde. Deze naam was in de eerste helft van de 20e eeuw erg populair in Frankrijk (en is nog steeds populair bij Franse ouders). In de Engelssprekende wereld was de naam zeer populair van de jaren '30 tot de jaren '60. Beroemde dragers zijn onder meer de Britse acteur Roger Moore (1927-2017) en de Zwitserse tennisser Roger Federer (1981-). In het tijdperk van de Tweede Wereldoorlog had Roger niets anders dan de meest positieve associaties, die eigenlijk door militairen werden gebruikt om 'Ontvangen en begrepen' te betekenen - of A-OK. Roger heeft een indrukwekkende lijst van opmerkelijke naamgenoten, zowel fictief als echt. Roger Chillingworth is een belangrijk personage in Hawthorne's klassieker The Scarlet Letter, en de naam komt voor in werken van Ben Jonson en Anthony Trollope. In de sport waren er Rogers Maris, Roger Clemens, Roger Bannister en Roger Federer, in de entertainmentacteur Roger Moore en Roger Daltry, de zanger van The Who. Als je denkt dat je zoon een muziektalentje wordt is Roger sowieso een goede keuze. Ook de drummer van Queen (Roger Taylor) en de zanger van Pink Floyd (Roger Barrett) en bassist (Roger Waters) dragen de naam. De naam komt ook voor als achternaam, zoals bijvoorbeeld bij schrijfster Noëlle Roger. En de meeste van ons kennen Roger Rabbit nog wel uit de kindertijd. Aan de donkere kant is er de Jolly Roger - de zwarte vlag van een piraat met schedel en gekruiste knekels - waar een kleine jongen misschien dol op is.

Beroemdheden met de naam Roger

Roger Bernadina
Honkballer

Rogearvin Angelo Bernadina (Willemstad, Curaçao, 12 juni 1984) is een Nederlandse honkballer.

Roger Waters
Muzikant

George Roger Waters is een Britse rockmusicus en songwriter. Waters werd bekend als lid van Pink Floyd, maar sinds midden jaren 80 speelt hij solo. Waters werd in 1943 geboren, vijf maanden voordat zijn vader als tweede luitenant sneuvelde bij de geallieerde Landing bij Anzio in Italië.

Syd Barret
Muzikant

Roger Keith Barrett was een Engelse zanger, gitarist, componist en kunstenaar. Syd Barrett werd vooral bekend als de oprichter van de rockgroep Pink Floyd. Barrett was zeven jaar als rockmuzikant actief, voor hij zich terugtrok uit de openbaarheid. Barrett overleed in 2006 aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Roger Sherman
Politicus

Roger Sherman was een Amerikaans politicus. Hij was de eerste burgemeester van New Haven, een van de opstellers van de Onafhankelijkheidsverklaring en ondertekenaar van de Amerikaanse grondwet.

Roger Taylor
Muzikant

Roger Meddows Taylor is vooral bekend als de drummer en bandlid van de Britse rockgroep Queen. Ook schreef hij vele hits van Queen, waaronder A Kind of Magic, Radio GaGa en I'm in love with my car. Naast drums bespeelt hij eveneens gitaar en is hij een succesvol zanger.

Roger Federer
Tennisser

Roger Federer is een professionele tennisspeler uit Zwitserland, die als een van de beste mannelijke tennissers in de geschiedenis wordt beschouwd. Van 2004 tot en met 2007 domineerde Federer het mannentennis in het enkelspel.

Boeken met de naam Roger

Roger
Auteur: Leentje Lybaert

Roger Lybaert (1931), ex-militair en Vlaanderens bekendste rusthuisbewoner, schreef zich in coronatijd de eeuwigheid in. Via een open brief stelde hij de beperkte vrijheid van de rusthuisbewoners aan de kaak. Zowat elk tv-programma, krant of magazine liet hem aan het woord. Dochter Leentje maakte een documentaire over haar vader en schreef zijn verhaal neer. In dit boek vertelt Roger openhartig over zijn leven en over wat hem gevormd heeft tot de kranige man die hij is.

Films met de naam Roger

Roger & Me (1989)

Roger & Me is een documentaire van Michael Moore uit 1989. Schitterende cinéma vérité, cynische en bij momenten erg grappige documentaire over het Amerikaanse stadje Flint, in de sombere schaduw van General Motors en sinds een nieuwe topman van GM, Roger Smith, met saneringsmaatregelen uitpakte, meteen ook de werkloosheidshoofdstad van de V.S. Alternatief tragisch, ontroerend en leuk. Vaak bekroond: o.m. prijs Beste Documentaire van de National Board of Review, de National Society of Film Critics, de Los Angeles Film Critics, de New York Film Critics' Circle etc. Camerawerk van Christopher Beaver, John Prusak, Kevin Rafferty en Bruce Schermer.

Roger (2021)

Roger is een documentaire uit 2021. Filmmaakster Leentje Lybaert kreeg de uitzonderlijke toestemming om het leven van haar vader, een woonzorgbewoner, te volgen. Van de eerste lockdown tot de eerste stap van de bevrijding. In de tussentijd brachten ze samen de kerstdagen door, hij kreeg zijn eerste vaccin. Op het einde van de opnames stierf haar moeder. Het contrast met het immense verlies na een huwelijk van 63 jaar en de vreugde voor de vrijheid die er weer zat aan te komen, was enorm.

Roger Dodger (2002)

Roger Dodger is een film uit 2002 van regisseur Dylan Kidd. Reclameman Roger (Campbell Scott) heeft zijn wereldbeeld opgebouwd uit overzichtelijke slogans. Die botsen regelmatig met de realiteit, bijvoorbeeld met het feit dat hij de bons heeft gekregen van zijn vriendin en bazin (Isabella Rossellini). Dan klopt bij hem Nick (Jesse Eisenberg) aan, zijn zestienjarige neefje. Nick heeft gehoord dat zijn oom een 'ladies man' is en vraagt om een stoomcursus vrouwen veroveren.

Hoe spel ik de naam Roger?

Internationaal alfabet

 • R Roma
 • O Oslo
 • G Gallipoli
 • E Edison
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • R Ruben
 • O Omar
 • G Guus
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • R Romeo
 • O Oscar
 • G Golf
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Roger met gebarentaal.

gebarentaal letter r
gebarentaal letter o
gebarentaal letter g
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Roger in braille

r
o
g
e
r

Zo sein je Roger in morsecode

· — ·
— — —
— — ·
·
· — ·

Zo sein je Roger met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter r
nautische vlag letter o
nautische vlag letter g
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Roger bekijken?

Top 10 jongensnamen met een R

Top 10 jongensnamen met 5 letters