Dex Geboortekaartje naam Dex j2

Betekenis Dex

Schilder, rechterhand, voorspoed, gelukkig
Meer informatie

Geslacht

Dex wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Dex is Engels

Dex is afgeleid van de naam Dexter

Naamsopbouw

Dex is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 1 klinker (e) en 2 medeklinkers (d, x).

Populariteit van de naam Dex

Dex is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Dex tussen 2009 en 2023. De naam Dex is minder populair geworden.

 • Dex is 177x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Dex

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Dex is een mooie en populaire jongensnaam. De naam Dex, en ook de naam Dexx zijn afgeleid van de naam Dexter. Dexter is van oudsher een Engelse achternaam, en zoals zoveel namen op een gegeven moment als voornaam in gebruik genomen. Er zijn meerdere verklaringen voor de betekenis van de naam. Dexter is oorspronkelijk een naam van Engelse origine, afgeleid van het oud-Engelse 'deag' = 'dye': 'verver', vooral in gebruik als vrouwennaam: 'verfster'. Sinds de middeleeuwen wordt de naam ook toegepast op mannen (wellicht gaan de oude Bretonse namen Dec, Decannus, Deg en de verkleinvorm ervan Degan terug op de stam 'Deag'), temeer, omdat de klank samenviel met het Latijnse 'dexter', dat al sinds het begin van onze jaartelling bij de Romeinen als voornaam gebruikt werd. En daarmee komen we op de tweede verklaring. Dexter is ook een Latijnse naam en betekent 'rechts', 'rechtshandig', 'handig'. En die naam is weer afkomstig uit het Episch Grieks δεξιτερός (dexiterós, "rechterhand"). In de Latijnse taal kreeg 'dexter' steeds meer de betekenis van 'gelukbrengend', 'gunstig', 'met gunstige vooruitzichten'. Wanneer ouders hun kind dus 'Dexter' noemden, hoopten ze voor hem én voor zichzelf op een voorspoedige toekomst: het kind was hun rechterhand, letterlijk en figuurlijk (denk aan 'verver' en 'rechtshandig'). De naam Dexter, en vooral Dex en Dexx, zijn wereldwijd het meest populair in... Nederland en België! Dex, de bijnaam voor Dexter die soms op zichzelf wordt gebruikt, heeft veel energie en dynamiek. De naam werd onder meer gekozen door komiek Dana Carvey voor zijn inmiddels volwassen zoon. Met de groeiende populariteit van Dexter gaan we misschien meer van Dex zien. Er zijn niet minder dan drie videogamepersonages genaamd Dex, en de leidende mannelijke figuur in de film One Day is bekend onder zijn bijnaam Dex. Lang geleden in het Dynasty-tijdperk van TV was er een personage dat overbodig werd genoemd Dex Dexter. Veel bekende mensen met de naam Dex heten formeel Dexter, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse acteur Dex Manley of Dexter "Dex" Mayhew in de Starwars serie. Verder noemde voetballer Michel Kramer zijn zoontje Dex Kramer (en naamgenoot Sven Kramer noemde zijn zoontje Dexx).

Beroemdheden met de naam Dex

Dex Manley
Acteur

Dexter Manley is een Amerikaanse stemacteur voor commerciële en videogames. Hij heeft aan 300 commercials en 25 videogames gewerkt. Hij werkte veel voor Nintendo en gaf de stem aan veel Mario- en Donkey Kong-spellen; en voor Microsoft, Boeing Company, Alaska Airlines en anderen.

Dex Elmont
Judoka

Dex Elmont is een Nederlands voormalig judoka. Hij is de jongere broer van judoka Guillaume Elmont en de zoon van Surinaams judoka Ricardo Elmont. Net als zijn broer is Dex een pupil van coach Cor van der Geest van de Kenamju-school uit Haarlem.

Dex Huygens
Personage

Dex Huygens is een personage uit de Nederlandse soapserie Goede tijden, slechte tijden. De rol wordt gespeeld door acteur Emiel Sandtke. Dex is net als zijn ouders en zus sinds 2008 al te zien in GTST.

Namen die lijken op Dex

Dax   -   Dean   -   Deen   -   Demi   -   Derk   -   Desi   -   Devi   -   Dexter   -   Dexx   -   Dez   -   Dezi   -   Lex   -   Mex   -   Tex

Hoe spel ik de naam Dex?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • E Edison
 • X Xantippe

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • E Eva
 • X Xavi

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • E Echo
 • X X-ray

Zo spel je Dex met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter e
gebarentaal letter x

Zo schrijf je Dex in braille

d
e
x

Zo sein je Dex in morsecode

— · ·
·
— · · —

Zo sein je Dex met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter e
nautische vlag letter x

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Dex bekijken?

Top 10 jongensnamen met een D

Top 10 jongensnamen met 3 letters