Bernard Geboortekaartje naam Bernard j2

Betekenis Bernard

Sterk, Moedig als een beer (afgeleid is van de woorden "bero" (Bär) (betekenis: Beer) en "hard" (betekenis: hard, sterk, moedig)
Meer informatie

Geslacht

Bernard wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Bernard is Duits en Germaans.

Naamsopbouw

Bernard is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, a) en 5 medeklinkers (b, r, n, r, d).

Populariteit van de naam Bernard

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Bernard tussen 1950 en 1961. De naam Bernard is minder populair geworden.

 • Bernard is 206x gegeven als voornaam in 1961

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Bernard

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Bernard is een Germaanse/Duitse jongensnaam en betekent "sterk, moedig als een beer". De naam Bernard is afgeleid van de naam Bernhard. De naam Bernhard is een tweestammige Oudhoogduitse jongensnaam die afgeleid is van de woorden "bero" (Bär) (betekenis: Beer) en "hard" (betekenis: hard, sterk, moedig). De naam kan dus samengevat worden als sterk en/of moedig als een beer. De naam kwam veel voor in het Germaanse gebied, maar is ook geadapteerd in het Frans. De naam is altijd populair gebleven, daar verschillende heiligen hem hebben gedragen, onder andere Bernard van Clairvaux. De voornaam Bernhard kreeg in Nederland een plotselinge populariteit in de tweede helft van de jaren dertig –in de tijd toen de relatie tussen prinses Juliana en Bernhard van Lippe-Biesterfeld bekend werd– met een piek in 1941, dus tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er bestaan veel mannelijke en vrouwelijke varianten van de naam. Ondermeer de volgende jongens en meisjsnamen zijn varianten: Barend (m), Bé (m), Berend (m), Berendien (v), Berendientje (v), Berendina (v), Berendine (v), Berendinus (m), Berendje, Berentien, Berentina, Berentine, Berentje, Bern (m), Berna (v), Bernaard (m), Bernadet (v), Bernadette (v), Bernadetto (m), Bernadina (v), Bernadine (v), Bernard (m), Bernarda (v), Bernarde (v), Bernardien (v), Bernardin (m), Bernardina (v), Bernardine (v), Bernardo (m), Bernardus (m), Bernd (m), Berndina (v), Berndine (v), Berne (m), Bernharde (v), Bernhardina (v), Bernhardine (v), Bernhardus (m), Bernie (m), Bernke (v), Bernát (m), Berredina (v) en Bere (m). Zo, keuze genoeg dus! Bernard is duidelijk een heilige naam, maar hoe kwam die bij de grote, welwillende hond? De elfde-eeuwse monnik, patroonheilige van bergbeklimmers, die in de Alpen woonde, was beroemd vanwege het opzetten van veilige huizen voor pelgrims op weg naar Rome over de verraderlijke Sint-Bernhardpas, en het hondenras, ook gebruikt om mensen te redden in verraderlijke omstandigheden, werd naar hem genoemd. In de loop der jaren heeft de naam echter een zeer intellectueel imago gekregen, waarbij het grootste deel van die oude Alpine-energie verloren is gegaan. Er waren veel kleine Bernies in de eerste decennia van de twintigste eeuw. En de naam heeft wel enige culturele geloofwaardigheid, via toneelschrijver (George) Bernard Shaw, baanbrekende kunsthistoricus Bernard Berenson en romanschrijver Bernard Malamud. En laten we niet vergeten dat de voornaam van de Democratische presidentskandidaat van 2016, Bernie Sanders, ook Bernard is. Verder is Bernard Montgomery een beroemde generaal in Engeland. In Nederland kennen we natuurlijk de wereldberoemde dirigent, Bernard Heitink.

Beroemdheden met de naam Bernard

Bernard Heitink
Dirigent

Bernard Johan Herman Haitink (Amsterdam, 4 maart 1929 – Londen, 21 oktober 2021) was een Nederlandse dirigent. In de internationale muziekpers komt hij regelmatig voor in lijstjes van de grootste dirigenten ter wereld. Hij was sinds 1999 eredirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest te Amsterdam, waarvan hij chef-dirigent was in de periode 1961-1988.

Bernie Sanders
Politicus

Bernard Sanders is een Amerikaans politicus. Hij zetelde van 1991 tot 2007 namens Vermont in het Huis van Afgevaardigden en is sindsdien senator voor Vermont. Sanders is de langstzittende onafhankelijke in de geschiedenis van het Amerikaans Congres.

Bernard Montgomery
Militair

Bernard Law Montgomery, vanaf 1946 burggraaf Montgomery of Alamein, (Kennington (Groot-Londen), 17 november 1887 – Alton (Hampshire), 24 maart 1976) was een Britse generaal en veldmaarschalk.

Jochem Myjer
Cabaretier

Bernard Edward Jochem Mijjer (Leiden, 22 april 1977), algemeen bekend als Jochem Myjer, is een Nederlands komiek, musicus, presentator, imitator, kinderboekenschrijver en acteur.

Films met de naam Bernard

My friend Bernard (2007)

My friend Bernard is een van oorsprong Zuid Koreaanse film met de titel Backkom-eui Mug-jan Yeo-haen. Een timide jonge jongen genaamd Sam raakt bevriend met een dappere ijsbeer genaamd Bernard, die hem leert dat de beste manier om zijn angsten te overwinnen is door ze uit te lachen.

Bernard (2014)

Bernard is een film van regisseur Hidde Simons uit 2014. Bernard Van de Wiele zit vast en weet niet waarvoor. Tijdens de ondervraging heeft hij niks willen zeggen. Moe en verward begint hij op een emotionele wijze zijn levensverhaal te recontrueren. De kijker meenemend in zijn verhaal. Deze man die de kijker op intensieve wijze meesleurt door zijn leven, weet zo de sympathie van de kijker te winnen.

Namen die lijken op Bernard

  -   Bernardo   -   Bernardus

Hoe spel ik de naam Bernard?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • E Edison
 • R Roma
 • N New York
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • D Danemark

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • E Eva
 • R Ruben
 • N Naomi
 • A Ali
 • R Ruben
 • D Daniël

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • E Echo
 • R Romeo
 • N November
 • A Alfa
 • R Romeo
 • D Delta

Zo spel je Bernard met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter d

Zo schrijf je Bernard in braille

b
e
r
n
a
r
d

Zo sein je Bernard in morsecode

— · · ·
·
· — ·
— ·
· —
· — ·
— · ·

Zo sein je Bernard met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter d

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Bernard bekijken?

Top 10 jongensnamen met een B

Top 10 jongensnamen met 7 letters