Ernst Geboortekaartje naam Ernst j2

Betekenis Ernst

Standvastig in de strijd, Vastberaden optreden.
Meer informatie

Geslacht

Ernst wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Ernst is Germaans

Naamsopbouw

Ernst is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter E en is opgebouwd uit 1 klinker (e) en 4 medeklinkers (r, n, s, t).

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Ernst maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Ernst

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Ernst is een mooie en vastberaden jongensnaam. Ernst is een jongensnaam met een Germaanse herkomst. Meestal bestaan Germaanse namen uit samenstellingen, maar Ernst is een van de weinige uitzonderingen. Deze eenstammige naam betekent 'standvastig (in de strijd), serieus'. De naam heeft zich vanuit Duitsland, waar hij vooral in de hogere kringen geliefd was, verder over Europa verspreid. De grondbetekenis van de naam is "vastberaden optreden", in het bijzonder in de strijd. Daarvandaan komt de betekenis "ernst (in de strijd), serieusheid". Oscar Wilde gebruikte deze dubbele duiding als woordspeling in zijn komedie The Importance of Being Earnest. Varianten zijn: Ernestus (Latijn) Ernest (Frans, Engels) Ernesto (Italiaans) Erneszt (Hongaars) De naam was eertijds vooral in Duitse aristocratische kringen populair. Hij was daar al vroeg populair onder de invloed van de 11e-eeuwse sage van hertog Ernst van Zwaben, die in het volksverhaal hertog Ernst wordt genoemd. In het Frans kwam de naam pas na de 16de eeuw op. In Engeland werd hij bekend door de vorsten van Hannover, die tussen 1714 en 1837 koningen van Engeland waren vanwege het huwelijk van Ernst August van Brunswijk-Lüneburg met Sophia van de Palts, een dochter van Jacobus I van Engeland. Verschillende telgen uit dit geslacht dragen de naam Ernst August van Hannover. Ernst is ook een personage uit Ernst, Bobbie en de rest. De naam is nu erg populair bij ouders in Zwitserland, Noorwegen, Duitsland en Oostenrijk. Variant van de naam is onder andere Ernest (denk oa aan schrijver Ernest Hemingway). Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Duitse wetenschappers Ernst Mayer en Ernst Haeckel. De bekende Zweedse regisseur Ingmar Bergman heet eigenlijk Ingmar Bergman.

Beroemdheden met de naam Ernst

Ernst Angel
Dichter

Ernst Angel was een in Oostenrijk geboren dichter, theater- en filmcriticus, auteur van scenario's, filmregisseur en uitgever die later psycholoog werd. Hij was joods. Een tijdlang werkte hij samen met Rollo May en co-auteur van een boek. Hij stierf op de luchthaven van Newark.

Ernst Haeckel
Wetenschapper

Ernst Heinrich Philipp August Haeckel was een Duits zoöloog en filosoof die het werk van Charles Darwin in Duitsland bekend maakte. Hij was oorspronkelijk arts en later hoogleraar in de vergelijkende anatomie. Haeckel was ook een begenadigd illustrator, zoals blijkt uit zijn boek Kunstformen der Natur.

Ernst Mayer
Wetenschapper

Ernst Walter Mayr was een Duits-Amerikaanse bioloog die gezien wordt als een van de belangrijkste biologen van de twintigste eeuw. In veel van zijn werk wees Mayr het reductionisme in de evolutiebiologie af.

Ernst Marsman
Personage

Ernst Marsman (Engels: Ernie MacMillan) zit in Huffelpuf in hetzelfde jaar als Harry. Marsman is een beetje een pompeus type, en praat graag met veel moeilijke woorden. Aanvankelijk botert het niet zo erg tussen hem en Harry, vooral omdat Marsman er in het tweede jaar van overtuigd is dat Harry de erfgenaam van Zwadderich is. Dit vermoeden is veroorzaakt door het feit dat Marsman Harry Sisselspraak heeft horen spreken. Bovendien dacht Marsman dat Harry een slang opdracht had gegeven Joost Flets-Frimel aan te vallen. Dat blijkt echter niet zo te zijn, en wanneer blijkt dat Harry's bedoelingen goed zijn biedt Marsman Harry zijn excuses aan en leggen de twee het bij. Hij en Harry kunnen in het vervolg van het verhaal prima met elkaar overweg en respecteren elkaar. In Harry's vijfde schooljaar wordt Marsman lid van de geheime groepering De Strijders van Perkamentus, en vecht Marsman mee in de strijd tegen Harry's aartsvijand Voldemort.

Films met de naam Ernst

Ernst, Bobbie en de rest

Ernst, Bobbie en de rest is een Nederlandse kinderserie over de twee vrienden Ernst en Bobbie, in 2002 bekroond met de Gouden Stuiver. Ze maken samen veel avonturen mee die altijd beginnen bij de 'Boink'. Dit is een tv'tje dat in Bobbies rugzak zit waarop een nieuwslezer een nieuwsbericht uitzendt waarin het probleem van het verhaal uitgelegd wordt. Dit werd altijd onverwachts aangekondigd met een luide gongslag(BOINK). Vandaar ook de naam "Boink".

Geografie met de naam Ernst

Stad: Ernst (Rijnland-Palts)

Ernst is een plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, en maakt deel uit van de Landkreis Cochem-Zell. Ernst telt 544 inwoners.[1] Ernst is een wijndorp aan de Moezel. De neoromaanse katholieke parochiekerk Sint Salvator werd in 1844–48 gebouwd naar ontwerp van de architect Johann Claudius von Lassaulx.

Organisaties met de naam Ernst

Advies en accountancy firma: Ernst & Young

EY (Ernst & Young) is een internationaal opererend dienstverlenend bedrijf actief op het gebied van accountancy, belastingadvies en bedrijfsadvies. Tot 30 juni 2013 was het bedrijf bekend onder de naam Ernst & Young. EY is een internationaal samenwerkingsverband van lokale lidfirma's. EY Global Limited is gevestigd in Londen en draagt zorg voor de eenheid in het beleid van alle lidfirma's en bewaakt de wereldwijde kwaliteit van de dienstverlening. EY Global verleent geen diensten aan cliënten van EY, dat doen de lidfirma's. Het bedrijf telt wereldwijd circa 200.000 medewerkers en is gevestigd in zo'n 150 landen. EY wordt samen met PwC, KPMG en Deloitte ook wel de Big Four genoemd.

Hoe spel ik de naam Ernst?

Internationaal alfabet

 • E Edison
 • R Roma
 • N New York
 • S Santiago
 • T Tripoli

Nederlands alfabet

 • E Eva
 • R Ruben
 • N Naomi
 • S Samira
 • T Tamara

NAVO-alfabet

 • E Echo
 • R Romeo
 • N November
 • S Sierra
 • T Tango

Zo spel je Ernst met gebarentaal.

gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter n
gebarentaal letter s
gebarentaal letter t

Zo schrijf je Ernst in braille

e
r
n
s
t

Zo sein je Ernst in morsecode

·
· — ·
— ·
· · ·

Zo sein je Ernst met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter n
nautische vlag letter s
nautische vlag letter t

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Ernst bekijken?

Top 10 jongensnamen met een E

Top 10 jongensnamen met 5 letters