Mart Geboortekaartje naam Mart j2

Betekenis Mart

(Ik) Strijd
Meer informatie

Geslacht

Mart wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Mart is Latijn

Mart is afgeleid van de naam Martinus

Naamsopbouw

Mart is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 1 klinker (a) en 3 medeklinkers (m, r, t).

Populariteit van de naam Mart

Mart is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Mart tussen 1996 en 2023. De naam Mart is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Mart is 64x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Mart

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Mart is een Nederlandse jongensnaam. De naam Mart is een verkorte vorm van Maarten, en afgeleid van Martinus. Martinus is een voornaam en een Latijns cognomen (een onderdeel van de traditionele Romeinse naam, zoals vastgelegd in de richtlijnen op het gebied van namen in het oude Rome.). De naam is oorspronkelijk een verkleinvorm van Martius, een Latijnse naam die "van Mars" betekent. Mars is de Romeinse god van de oorlog; zijn naam hangt samen met Grieks marnamai "ik strijd". De heilige Martinus was een Romeinse soldaat (gestorven circa 397). Over hem gaat het verhaal dat hij de helft van zijn mantel aan een bedelaar gaf. Hij is een van de nationale heiligen van Frankrijk. De volgende voornamen zijn van Martinus afgeleid: Maarten (m), Maartje (v), Marte (m/v), Marty (m/v), Marthe (m/v), Marten (m), Martien (m/v), Martin (m), Martijn (m), Martijntje (v), Martina (v), Martine (v), Tieneke (v), Tijn (m), Tina (v), Tine (v), Tineke (v), Tini (v), Tinie (v), Tiny (m/v) en Tinus (m/v). Internationaal bestaat Martinus onder andere in de volgende vormen: Mart (Estland, Letland, Litouwen), Marcin (Pools), Martin (Duits, Engels, Frans etc.), Márton (Hongaars), Mårten (Zweeds), Martti (Fins), Morten (Deens en Noors). Bekende dragers van de naam is onder andere Mart Smeets (tv presentator).

Beroemdheden met de naam Mart

Mart Minten
Voetballer

Mart Peter Louis Minten (Sevenum, 5 juli 1961) is een voormalig Nederlands profvoetballer die vier seizoenen bij VVV onder contract heeft gestaan.

Mart Bras
Water poloër

Martinus ("Mart") Rokes Bras (Rotterdam, 8 augustus 1950) is een voormalig Nederlands waterpolospeler. Mart Bras nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen, in 1972. Hij eindigde met het Nederlands team op een zevende plaats. Bras speelde voor VZC Veenendaal, waar hij ook trainer is geweest. Na zijn actieve waterpolocarrière was Bras actief als internationaal waterpoloscheidsrechter.

Mart Britt
Muzikant

Martin Miller 'Mart' Britt (Meridian (Mississippi), 17 mei 1900 - Jackson (Mississippi) 26 september 1958) was een Amerikaanse jazzmuzikant. Hij speelde banjo, contrabas, gitaar en drums en was zanger en bandleider.

Mart Smeets
Presentator

Martinus Jan (Mart) Smeets (Arnhem, 11 januari 1947) is een Nederlands radio- en televisiepresentator, (sport)journalist en sportcommentator.

Geografie met de naam Mart

Plaats (City): Mart (Texas)

Mart is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Texas, en valt bestuurlijk gezien onder Limestone County en McLennan County. Mart heeft ongeveer 3.000 inwoners.

Organisaties met de naam Mart

Televisienetwerk: Mart

MArt (Multiculturele Amsterdamse Radio en Televisie) is een plaatselijk radiostation in Amsterdam-Zuidoost. Er is korte tijd ook televisie gemaakt. mArt is in 1984 opgericht door mensen van Surinaamse afkomst en oorspronkelijk ook specifiek op die doelgroep gericht, maar is van plan ook mensen met een andere culturele achtergrond aan te gaan spreken.[bron?] Vooral oudere Surinamers zijn trouw publiek. mArt radio valt onder de paraplu van Salto omroep, welke overkoepelend is voor Amsterdam. Norman van Gom is al sinds 1984 directeur en eigenaar.[bron?] Er werken er grotendeels vrijwilligers

Namen die lijken op Mart

Aart   -   Bart   -   Marc   -   Marco   -   Mare   -   Mario   -   Mark   -   Marly   -   Marne   -   Marten   -   Martijn   -   Martin   -   Martinus   -   Mert

Hoe spel ik de naam Mart?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • T Tripoli

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • A Ali
 • R Ruben
 • T Tamara

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • A Alfa
 • R Romeo
 • T Tango

Zo spel je Mart met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter t

Zo schrijf je Mart in braille

m
a
r
t

Zo sein je Mart in morsecode

— —
· —
· — ·

Zo sein je Mart met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter t

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Mart bekijken?

Top 10 jongensnamen met een M

Top 10 jongensnamen met 4 letters