Zayd Geboortekaartje naam Zayd j2

Betekenis Zayd

Geluk, Verhogen, Toename, Groei
Meer informatie

Geslacht

Zayd wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Zayd is Arabisch

Naamsopbouw

Zayd is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter Z en is opgebouwd uit 1 klinkers (a) en 3 medeklinkers (z, y, d).

Populariteit van de naam Zayd

Zayd is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Zayd tussen 2015 en 2023. De naam Zayd is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Zayd is 132x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Zayd

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Zayd is een jongensnaam van Arabische oorsprong. De naam Zayd, en ook Zaid, Arabisch: زيد) wordt snel populair bij ouders in Nederland. De naam Zayd is dus een Arabische jongensnaam en betekent "toename, groei". Zaid (of de meest voorkomende variant Zaid), een oude en nog steeds veel gebruikte Arabische naam, was een tot slaaf gemaakte man die Mohammed als zijn zoon adopteerde. Zayd al-Khayr was een bekende, belangrijke metgezel van Mohammed, de profeet van de islam. Afkomstig uit de stam van Tayy in het noorden van Nejd. Hij was oorspronkelijk bekend als Zayd al-Khayl ("Zayd van de rossen", een verwijzing naar zijn ridderlijkheid), maar nadat hij moslim was geworden, noemde Mohammed hem Zayd al-Khayr ("Zayd van goedheid").

Beroemdheden met de naam Zayd

Zayd Jaber
Acteur

Zayd Jaber werd geboren op 17 mei 1995 in Arcadia, Californië, VS. Hij is een acteur, onder meer bekend van de films Signal, Liberty Lane en BrainSurge.

Zayd ibn Harithah
Heilige

Zayd ibn Harithah, was een vroege moslim, sahabah en de geadopteerde zoon van de islamitische profeet Mohammed.

Zayd bin al-Dathinnah
Heilige

Zayd bin al-Dathinnah (Arabisch: زيد بن الدثنة) was een metgezel van de islamitische profeet Mohammed.[1] Hij werd gedood tijdens de expeditie van Al Raji. In 625 [2] verzochten sommige mannen Mohammed om instructeurs te sturen om hen de islam te onderwijzen, [2] maar de mannen werden omgekocht door de twee stammen van Khuzaymah die wraak wilden voor de moord op Khalid bin Sufyan door Mohammeds volgelingen en zij doodden de moslims Icoon voor Geverifieerd door de community

Zayd ibn 'Alī
Heilige

Zayd ibn 'Alī, ook gespeld als Zaid, was de zoon van Ali ibn Husayn en achterkleinzoon van Ali ibn Abi Talib. Hij leidde een mislukte opstand tegen het Omajjaden-kalifaat, waarin hij stierf.

Zayd al-Khayl
Heilige

Shaykh Saeed Al-Kamali (moge Allah hem beschermen) vertelt een verhaal over een weinig bekende metgezel van de Boodschapper van Allah. Die man is: Zayd ibn Muhalhil ibn Zayd al-Taaei, beter bekend als Zayd al-Khayl (Zayd van de rossen). Hij stond bekend om zijn moed, kracht, enorme lichaamsbouw, poëzie en vrijgevigheid. Toen hij bij de Boodschapper kwam, vroeg de Boodschapper hem wie hij was, dus hij zei: "Ik ben Zayd al-Khayl (Zayd van de rossen), Oh Boodschapper van Allah" Dus de Boodschapper zei: Jij bent eerder Zayd al-Khayr (Zayd van Goedheid). Toen zei de Boodschapper: "O Zayd, er is nooit een man aan mij beschreven in Jahiliya en toen zag ik hem, behalve dat hij minder was dan wat aan mij werd beschreven, behalve jou."

Boeken met de naam Zayd

Zayd The Rose That Bloomed in Captivity
Auteur: Resit Haylamaz

Zayd ibn Haritha, een geëmancipeerde slaaf van de profeet Mohammed, was een oprechte vriend en een loyale dienaar. Hij was ook een van de eersten die het islamitische geloof omarmde onmiddellijk nadat de onthullingen begonnen. Onder leiding van de profeet werd hij volledig toegerust om verschillende belangrijke rollen in de gemeenschap op zich te nemen en klom hij op tot bevelhebber van het leger. Dit boek vertelt ons het voorbeeldige levensverhaal van deze gedistingeerde persoonlijkheid, een rolmodel voor iedereen om zijn menselijk potentieel te realiseren.

Namen die lijken op Zayd

  -   Zayn   -   Zeyd

Hoe spel ik de naam Zayd?

Internationaal alfabet

 • Z Zürich
 • A Amsterdam
 • Y Yokohama
 • D Danemark

Nederlands alfabet

 • Z Zeynep
 • A Ali
 • Y Yfke
 • D Daniël

NAVO-alfabet

 • Z Zulu
 • A Alfa
 • Y Yankee
 • D Delta

Zo spel je Zayd met gebarentaal.

gebarentaal letter z
gebarentaal letter a
gebarentaal letter y
gebarentaal letter d

Zo schrijf je Zayd in braille

z
a
y
d

Zo sein je Zayd in morsecode

— · — —
· —
— · — —
— · ·

Zo sein je Zayd met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter z
nautische vlag letter a
nautische vlag letter y
nautische vlag letter d

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Zayd bekijken?

Top 10 jongensnamen met een Z

Top 10 jongensnamen met 4 letters