Sem Geboortekaartje naam Sem u2

Betekenis Sem

De naam is God, van God gebeden, goede naam, roem
Meer informatie

Geslacht

Sem wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Sem is Hebreeuws en Nederlands.

Sem is afgeleid van de naam Samuël

Naamsopbouw

Sem is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 1 klinker (e) en 2 medeklinkers (s, m).

Populariteit van de naam Sem

Sem is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Sem tussen 1996 en 2023.

 • Sem is 587x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Sem

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Sem is een populaire jongensnaam in Nederland. De naam staat al langer dan 20 jaar in de top jongensnamen die beginnen met een S (net als de naam Sam overigens). Momenteel staan Sem, Sam en Siem in de top 5 jongennamen met een S. De naam Sem is mogelijk de Nederlandse vorm van de Hebreeuwse naam Sjem. Dit betekent simpelweg ‘naam’, maar staat ook voor ‘goede naam’, of ‘roem’. Sem is ook de naam van een zoon van Noach, stamvader der Semieten. Zijn broers waren Cham en Jafet. In Genesis 11:10-32 wordt zijn nageslacht opgesomd. Sem was voorvader van Abraham, de stamvader van de Joden en Arabieren. De Joden worden daarom ook wel semieten genoemd. In de 1e eeuw schreef Flavius Josephus over een legendarisch, apocrief verhaal waarin wordt beweerd dat de zonen van Sem de stamvaders waren van de Elamieten, Assyriërs, Chaldeeën, Lydiërs en bewoners van de Levant. Volgens andere tradities werd aangenomen dat Sem dezelfde was als Melchisedek, koning van Salem, waarover een verhaal in Genesis staat waarin hij Abraham zegende.Het is niet waarschijnlijk dat hij de inspiratiebron bij de naamkeuze is geweest. Mogelijk is het een variant van Sjamme (vergelijk Semke en Semme) of een verkorting van Samuel. Hoe dan ook, de naam is populair bij ouders in Nederland en België. Maar ook in Spanje en Portugal staat de naam vaak in de top 100. In Brazilië geven de ouders de naam ongeveer net zo vaak aan een dochter, als aan een zoon. Bekende dragers van de naam zijn onder meer acteur Sem Hulsmann en voetballer Sem de Wit. En wist je dat SEM een afkorting is van heel veel verschillende organisaties en dingen? SEM staat onder andere voor Scanning Electron Microscopy, Search Engine Marketing en Standard Error of Measurement, de standaardfout van het gemiddelde.

Beroemdheden met de naam Sem

Sem Hulsmann
Acteur

Sem Hulsmann (Utrecht, 10 oktober 2003) is een Nederlands acteur. Hulsmann debuteerde op elfjarige leeftijd als acteur in de tv-serie Kasper en de Kerstengelen. Hij speelde in deze serie de rol van Kasper, de hoofdrol. In 2017 heeft deze tv-serie een International Emmy Kids Award gewonnen voor de beste jeugdserie. In 2019 was Hulsmann te zien in de film De club van lelijke kinderen, waarin hij de hoofdrol van Paul de Wit vertolkt. De verfilming van het boek van Koos Meinderts heeft meer dan 100.000 bezoekers getrokken.

Sem Dresden
Schrijver

Samuel (Sem) Dresden (Amsterdam, 5 augustus 1914 – Leiden, 6 mei 2002) was een Nederlandse literatuurwetenschapper, romanist en essayist. Hij was een neef van de componist Sem Dresden (1881-1957).

Sem Stekelenburg
Kind van

Zoon van Maarten Stekelenburg en Kim Kallenbach

Sem de Wit
Voetballer

Sem de Wit (Harderwijk, 30 maart 1995) is een Nederlands voetballer die bij voorkeur als verdediger speelt. Hij speelde onder andere voor Ado Den Haag, Fortuna Sittard en FC Cincinatti.

Sem van Berkel
Belegger

Sem van Berkel is een bekende Nederlandse belegger, geboren in Utrecht.

Sem Schilt
Kickbokser

Sem Schilt is een Nederlandse kickbokser uit Drente. Hij is de meest succesvolste zwaargewicht kickbokser uit Nederland. Zijn bijnamen zijn Semmy en ‘The Dutch Destroyer’. Hij is 2,12 meter lang.

Boeken met de naam Sem

Sem en Hammie
Auteur: Krista Okma

Sem beleeft elke dag wel iets nieuws. Op school mag hij naar groep drie. Dat is hard werken: lezen, schrijven, rekenen ... Maar gelukkig gaan ze met de klas ook op uitstap, of naar de bibliotheek. Want Sem leest wel graag, maar speelt nog veel liever. Met zijn vrienden, een potje voetballen. Of de wereld ontdekken op zijn nieuwe fiets. Samen met Hammie, natuurlijk. Hammie de Hamster helpt Sem bij zijn nieuwste goocheltruc, vergezelt hem naar het kerstdiner en verklapt als een echte vriend uiteraard niet op welke plek Sem zich verstopt heeft. Met Hammie aan zijn zij is Sem nooit alleen.

Geografie met de naam Sem

Plaats: Sem (Thønsberg)

Sem is een gemeente en plaats in de Noorse gemeente Tønsberg, provincie Vestfold og Telemark. Sem total telt ongeveer 2400 inwoners.

Plaats: Sem (Ariège)

Sem is een plaats en voormalige gemeente in het Franse departement Ariège (regio Occitanie) en telt maar 30 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Foix. Sem is op 1 januari 2019 gefuseerd met de gemeenten Goulier, Suc-et-Sentenac en Vicdessos tot de gemeente Val-de-Sos.

Namen die lijken op Sem

Cem   -   Fem   -   Sam   -   Sami   -   Sean   -   Seb   -   Sef   -   Seff   -   Sein   -   Sela   -   Semah   -   Semih   -   Semira   -   Sen   -   Sena   -   Senn   -   Sep   -   Sepp   -   Seth   -   Sev   -   Xem

Hoe spel ik de naam Sem?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • E Edison
 • M Madagaskar

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • E Eva
 • M Mila

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • E Echo
 • M Mike

Zo spel je Sem met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter e
gebarentaal letter m

Zo schrijf je Sem in braille

s
e
m

Zo sein je Sem in morsecode

· · ·
·
— —

Zo sein je Sem met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter e
nautische vlag letter m

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Sem bekijken?

Top 9 unisex met een S

Top 9 unisex met 3 letters