Nathan Kaart van Naam Nathan

Wil je alles weten over de naam Nathan? Vind antwoord op vragen als: Wat is de betekenis van Nathan? Wat is de oorsprong van de naam Nathan? En hoe populair is de naam Nathan eigenlijk? Verder vind je ook leuke weetjes over Nathan, zoals welke beroemde mensen de naam ook dragen en hoe je de naam Nathan in gebarentaal 'zegt'. Veel plezier!

Betekenis Nathan

Geschenk, Hij (God) Heeft Gegeven (van het Hebreeuwse werkwoord נָתָן‎ )
Meer informatie

Geslacht

Nathan wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Nathan is Hebreeuws

Naamsopbouw

Nathan is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter N en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 4 medeklinkers (n, t, h, n).

Populariteit van de naam Nathan

Nathan is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2022. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Nathan tussen 1996 en 2022. De naam Nathan is in 2022 in populariteit gestegen.

 • Nathan is 211x gegeven als voornaam in 2022

Nathan wordt ook gebruikt als achternaam

Geboortekaartjes met de naam Nathan

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Nathan is een hippe, en toch klassieke jongensnaam. De naam Nathan is een mannelijke voornaam die is afgeleid van het Hebreeuwse werkwoord נָתָן‎ dat 'geven', of 'gegeven' betekent Hebreeuws Nāṯān). De betekenis van de naam in de Joodse cultuur kan worden weergegeven als "hij heeft gegeven" of "hij zal geven". In het Oude Testament was Nathan de naam van een profeet en ook die van een van de zonen van koning David. Nathaniel en Jonathan zijn verwante namen. Nathan is een oudtestamentische naam die al lange tijd gestaag in opkomst is. Nathan is momenteel mega populair in Europa, vooral in Frankrijk en België. Na de VS geven ouders in Frankijk het vaakst de naam aan hun zoon. In de VS werd Nathan onder andere gekozen voor zijn zoon door Jon Stewart. Het is een naam die elk schoolkind in de VS kent via Nathan Hale, de spion van de Revolutionaire Oorlog. Nathan kan ook worden gebruikt als een bijnaam voor Nathaniel. Bekende vormen van Nathan die in het Engels worden gebruikt, zijn Nat en Nate. Nat en Nate (zoals te zien in tv-shows zoals Six Feet Under en Gossip Girl) zijn precies het soort vriendelijke, ouderwetse bijnamen die nu erg in zijn. Nathan speelde ook als personage in een aantal klassieke films - het was de naam van het personage gespeeld door Kevin Kline in Sophie's Choice, door Jack Nicholson in A Few Good Men, en Frank Sinatra was Nathan Detroit in de filmversie van Guys and Dolls. Nathan Zuckerman is de hoofdpersoon van verschillende romans van Philip Roth. Bekende drager van de naam in Nederland is Nathan Rutjes. En en Vlaanderen acteur Nathan Naenen. De naam Nathan komt ook voor als achternaam. De honkballer Joe Nathan is een bekende drager van de achternaam Nathan.

Beroemdheden met de naam Nathan

Joe Nathan
Honkballer

Joseph Michael Nathan is een Amerikaanse voormalige professionele honkbalwaterkruik. Hij speelde 16 seizoenen in de Major League Baseball voor de San Francisco Giants, Minnesota Twins, Texas Rangers, Detroit Tigers en Chicago Cubs.

Nathan Rutjes
Voetballer

Nathan Rutjes is een Nederlands voormalig profvoetballer die doorgaans als middenvelder speelde. Hij kwam van 2005 tot en met 2018 uit voor achtereenvolgens Sparta, MVV, Roda JC Kerkrade en Groene Ster.

Nathan, zoon van David
Bijbels persoon

Nathan (Hebreeuws: נתן‎, Modern: Natan, Tiberisch: Nāṯān) was de derde van vier zonen die werden geboren aan koning David en Bathseba in Jeruzalem.[1] Hij was een jongere broer van Shammuah (soms aangeduid als Shammua of Shimea), Shobab en Salomo. Hoewel Nathan de derde zoon is die door David en Bathseba is grootgebracht, is hij de vierde zoon van Bathseba. De eerste zoon stierf voordat hij genoemd kon worden. Nathan was het eerste kind van Bathseba dat ze de naam mocht geven. Haar eerste kind stierf als baby voordat ze een naam kregen, en Shammuah en Shobab kregen namen van David en de profeet Nathan. Bijbelschrijver Carl Hagensick suggereert dat ze de naam Nathan koos ter ere van Nathan de profeet, haar raadgever.[

Nathan, de Profeet
Heilige

Nathan (Hebreeuws: נָתָן Nāṯān, "Gegeven"; fl. c. 1000 v.Chr.) is een profeet in de Hebreeuwse Bijbel. Zijn acties worden beschreven in de boeken Samuël, Koningen en Kronieken (vooral 2 Samuël 7:2–17, 12:1–25). Nathan was een hofprofeet in de tijd van koning David. Hij wordt geïntroduceerd in 2 Samuël 7:2 en 1 Kronieken 17:1 als adviseur van David, met wie David reflecteert op het contrast tussen zijn eigen comfortabele huis en de tent waarin de Ark des Verbonds is ondergebracht. Nathan kondigt vervolgens aan David het verbond aan dat God met hem sloot (2 Samuël 7:4-17, een passage die bekend staat als het orakel van Nathan), [1] en stelt Davids voorstel om een ​​huis (d.w.z. een gebouw) voor de ark te bouwen tegenover Gods plan om een ​​huis (d.w.z. een dynastie) voor David te bouwen. Later komt hij naar David om hem te berispen voor het plegen van overspel met Bathseba terwijl zij de vrouw was van Uria de Hethiet, wiens dood de koning ook had geregeld om zijn eerdere overtreding te verbergen (2 Samuël 12:7-14).

Namen die lijken op Nathan

Natan   -   Nathaniël

Hoe spel ik de naam Nathan?

Internationaal alfabet

 • N New York
 • A Amsterdam
 • T Tripoli
 • H Havanna
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • N Naomi
 • A Ali
 • T Tamara
 • H Hidde
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • N November
 • A Alfa
 • T Tango
 • H Hotel
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Nathan met gebarentaal.

gebarentaal letter n
gebarentaal letter a
gebarentaal letter t
gebarentaal letter h
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Nathan in braille

n
a
t
h
a
n

Zo sein je Nathan in morsecode

— ·
· —
· · · ·
· —
— ·

Zo sein je Nathan met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter n
nautische vlag letter a
nautische vlag letter t
nautische vlag letter h
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Nathan bekijken?

Top 10 jongensnamen met een N

Top 10 jongensnamen met 6 letters