Kelvin Geboortekaartje naam Kelvin j2

Betekenis Kelvin

Smalle Stroom, Vriend Van Schepen
Meer informatie

Geslacht

Kelvin wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Kelvin is Keltisch

Naamsopbouw

Kelvin is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter K en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, i) en 4 medeklinkers (k, l, v, n).

Populariteit van de naam Kelvin

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Kelvin tussen 1996 en 2002.

 • Kelvin is 23x gegeven als voornaam in 2002

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Kelvin

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Kelvin is een mooie, coole en hotte jongensnaam. De naam Kelvin is een Schotse naam. Veel Engelse, Schotse, Kelische voornamen zijn afgeleid van familienamen of achternamen. En die familienamen of achternamen zijn vaak weer te herleiden naar een locatie (regio, stad of dorp), een omschrijving van een locatie (in bos, bij water, op de hei), een beroep of een uiterlijk kenmerk (rood haar, donkere huid, grote neus (ja, echt waar)). En Kelvin is eigenlijk een Schotse riviernaam. Een zijrivier van de rivier de Clyde in Schotland, in het Schots-Gaelisch Abhainn Cheilbhinn genoemd: caol ("smal") of coille ("bosrijk") + abhainn ("rivier"). Als achternaam is het afgeleid van de naam van de rivier. De eenheid van temperatuur kelvin is genoemd naar de natuurkundige baron Kelvin, die zijn naam aan deze rivier heeft ontleend. Als voornaam werd de naam voor het eerst gebruikt in de jaren twintig van de vorige eeuw in het VK, geïnspireerd door de al genoemde beroemde Britse natuurkundige, wiskundige en ingenieur William Thomson, 1st Baron Kelvin, die meer dan vijftig jaar aan de Universiteit van Glasgow werkte. Toen hij in 1892 door koningin Victoria in de adelstand werd verheven, koos hij de eretitel Kelvin, naar de rivier die langs zijn laboratorium stroomt. De eenheid van absolute temperatuur kelvin (K) is ook naar hem vernoemd. In de VS werd Kelvin in de jaren vijftig een voornaam – ongetwijfeld beïnvloed door Kevin, die rond dezelfde tijd enorm populair werd, en door Calvin en Melvin, die buiten gebruik raakten. Het piekte in het begin van de jaren zestig en is sindsdien gestaag gedaald, maar staat nog steeds in de Top 1000. In Nederland en België komt de naam pas in de jaren 70 van de vorig eeuw voorzichtig aan land. In Nederland viert Kelvin rond het jaar 2000 zijn grootste populariteit. Ouders geven meer dan 100 keer in dat jaar de naam Kelvin aan een zoontje... En word jullie zoontje een voetbaltalent? Dan zit je met Kelvin zeker goed. Kelvin Davis is een bekende Engelse voetballer, Kelvin Amian een Franse, gewoon Kelvin een Braziliaanse en Kelvin John een voetballer uit Tanzania. In Nederland kennen we onder andere Kelvin Leerdam. Bij babynamen.nl vinden we Kelvin Kiptum de mooiste drager van de naam. Hij is een razendsnelle atleet uit Kenia. De kelvin (symbool: K) is natuurlijk ook de eenheid van thermodynamische temperatuur; een van de zeven basiseenheden van het SI-stelsel.

Beroemdheden met de naam Kelvin

Kelvin Leerdam
Voetballer

Kelvin Leerdam (Paramaribo, 24 juni 1990) is een Nederlands-Surinaams profvoetballer voornamelijk als rechtsback of als middenvelder speelt. Hij speelde onder meer voor Feyenoord en Vitesse.

Kelvin Kiptum
Atleet

Kelvin Kiptum (2 december 1999) is een Keniaans langeafstandsloper. In juli 2022 won hij de halve marathon van Londen. In december 2022 debuteerde hij op de hele marathon. Hij liep op de Marathon van Valencia een tijd van 2:01.53, een parcoursrecord. Hiermee liep hij de op drie na snelste tijd ooit en is hij de op twee na snelste marathonloper aller tijden.

Kelvin Boerma
Social Media Celeb

Kelvin Boerma (Meedhuizen, 19 mei 1996), beter bekend als Kalvijn, is een Nederlandse youtuber. In 2010 begon Boerma met een eigen YouTube-kanaal onder de naam TheKelVlog, wat later veranderde in het huidige Kalvijn. Hierop plaatst hij verschillende video's die te maken hebben met komedie. In december 2022 had hij op dit kanaal ruim 1,4 miljoen abonnees.

William Thompson
Wetenschapper

William Thomson, eerste Baron Kelvin, (Belfast, 26 juni 1824 – Largs (Schotland), 17 december 1907) was een Brits natuurkundige en wordt gezien als een van de belangrijkste natuurwetenschappers van de 19e eeuw. Zijn belangrijkste werk lag op het gebied van de wiskundige analyse toegepast op natuurkundige problemen en in de thermodynamica.

Natuurfenomenen

De kelvin (symbool: K) is de eenheid van thermodynamische temperatuur; een van de zeven basiseenheden van het SI-stelsel. De schaal is genoemd naar de Britse fysicus William Thomson (1824-1907), die later in de adelstand werd verheven als Lord Kelvin.

Geografie met de naam Kelvin

Rivier: Kelvin

De Kelvin is een rivier die door de stad Glasgow loopt. De totale lengte is 33,5 km. De rivier ontspringt ten noorden van Glasgow bij Kilsyth (North Lanarkshire) en mondt in Glasgow uit in de Clyde. De rivier slingert zich door het landschap langs een aantal bezienswaardigheiden in het West End van Glasgow. Verschillende bruggen over de rivier vergemakkelijken het verkeer in de stad. De Kelvinbridge is een van de grootste en gaf zijn naam aan het naastgelegen metrostation en aan een buurt in Glasgow. Ook het Kelvin Aqueduct, onderdeel van het Forth and Clyde Canal, kruist de Kelvin. Aan de oever van de Kelvin ligt een botanische tuin, de Glasgow Botanic Gardens.

Namen die lijken op Kelvin

Melvin

Hoe spel ik de naam Kelvin?

Internationaal alfabet

 • K Kilogramme
 • E Edison
 • L Liverpool
 • V Valencia
 • I Italia
 • N New York

Nederlands alfabet

 • K Kevin
 • E Eva
 • L Lorenzo
 • V Valentijn
 • I Iris
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • K Kilo
 • E Echo
 • L Lima
 • V Victor
 • I India
 • N November

Zo spel je Kelvin met gebarentaal.

gebarentaal letter k
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l
gebarentaal letter v
gebarentaal letter i
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Kelvin in braille

k
e
l
v
i
n

Zo sein je Kelvin in morsecode

— · —
·
· — · ·
· · · —
· ·
— ·

Zo sein je Kelvin met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter k
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l
nautische vlag letter v
nautische vlag letter i
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Kelvin bekijken?

Top 10 jongensnamen met een K

Top 10 jongensnamen met 6 letters