Jason Geboortekaartje naam Jason j2

Betekenis Jason

Genezen, Weer Gezond Maken
Meer informatie

Geslacht

Jason wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Jason is Grieks

Naamsopbouw

Jason is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, o) en 3 medeklinkers (j, s, n).

Populariteit van de naam Jason

Jason is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Jason tussen 1996 en 2023. De naam Jason is minder populair geworden.

 • Jason is 144x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Jason maak je ook deze 2 babynamen:

Like

Deze naam is 2x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Jason

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Jason is een mooie en populaire Griekse jongensnaam. De populariteit van de naam Jason neemt al jaren toe onder ouders in Nederland. Jason is dus een Griekse jongensnaam en betekent "genezen". De megapopulariteit van Jason heeft zeker stijlvolle nieuwkomers gelanceerd, variërend van Jase tot Jace Jacob tot Mason. Het is gemakkelijk om te vergeten, gezien zijn trend, dat Jason eigenlijk een van de klassieke Griekse namen voor jongens is. In de Griekse mythe is Jason de leider van de Argonauten die op zoek gingen naar het Gulden Vlies, terwijl hij in de Bijbel een vroege christen was die gastvrij was voor St. Paul. Jason komt voor in de romans van William Faulkner, vooral in The Sound and the Fury. Beroemde Jasons zijn Jason Momoa, Jason Bateman, Jason Segal en Jason Kidd. In Nederland kennen we Jason Noordam (fietscrosser)

Beroemdheden met de naam Jason

Jason Noordam
Atleet

Jason Noordam uit Oosterhout is BMX fietscrosser. Hij werd in 2021 op 16 jarige leeftijd Europees kampioen BMX.

Jason van Pherae
Koning

Jason van Pherae was een staatsman en legeraanvoerder in het oude Griekenland, in het eerste kwart van de 4e eeuw v.Chr. Jason van Pherae was een bekwaam staatsman, die erin geslaagd was een potentieel sterk volk te verenigen, dat lange tijd zwak en verdeeld was gebleven door innerlijke verdeeldheid én door anti-Thessalische coalities van buitenaf. Zijn ambitie om een Thessalische hegemonie te vestigen over geheel het (verdeelde) Griekenland bleef verre van voltooid, maar zijn optreden en zijn visie waren een voorafbeelding van (en wellicht een voorbeeld voor) de politiek van Philippos II van Macedonië.

Jason Momoa
Acteur

Joseph Jason Namakaeha Momoa (Honolulu, 1 augustus 1979) is een Amerikaans acteur. Hij werd in 2012 genomineerd voor een Screen Actors Guild Award samen met de gehele cast van de fantasyserie Game of Thrones. Hijzelf speelde daarin 'Khal Drogo'. Momoa maakte in 1999 zijn acteerdebuut als 'Jason Ioane' in de actieserie Baywatch Hawaii. Zijn debuut op het grote scherm volgde in 2004, als Navarro in de filmkomedie Johnson Family Vacation.

Jason Derülo
Zanger

Jason Momoa
Acteur

Geografie met de naam Jason

God: Jason

Jason was de zoon van koning Aeson van Iolkos, een stad in Thessalië in Griekenland. Koning Aeson werd door zijn halfbroer Pelias van de troon gestoten. Toen Jason geboren werd, waren zijn ouders bang dat Pelias hem zou doden en daarom stuurden ze hem stiekem naar het Piliongebergte, waar hij werd opgevoed door de wijze Centaur Cheiron. Dit wezen, half paard half mens, leerde hem alles om een sterke volwassen man te worden, van boogschieten, klimmen en vechten tot paardrijden. "Jason haalde met de argonauten het Gulden Vlies terug." Toen Jason volwassen was ging hij terug naar Iolkos om de troon op te eisen. Pelias zei dat hij die zou krijgen, als "het Gulden Vlies" zou worden teruggehaald. Jason besloot het Gulden Vlies terug te gaan halen en verzamelde een groot aantal Griekse helden voor de tocht, onder wie Herakles, Theseus en Orpheus. De deelnemers aan de tocht werden de Argonauten genoemd, omdat hun schip de Argo heette. De tocht leidde naar Colchis aan de oostkant van de Zwarte Zee. Met de hulp van de tovenares Medea slaagde hij erin die opdracht tot een goed einde te brengen. Samen met Medea keerde hij naar Griekenland terug. Wat was eigenlijk het gulden vlies? Het Gulden Vlies was de gouden schapenvacht van de god Chrysomallos. Ze behoorde eigenlijk toe aan een gouden ram.

Namen die lijken op Jason

  -   Mason

Artikelen over de naam Jason

Hoe spel ik de naam Jason?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • A Amsterdam
 • S Santiago
 • O Oslo
 • N New York

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • A Ali
 • S Samira
 • O Omar
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • A Alfa
 • S Sierra
 • O Oscar
 • N November

Zo spel je Jason met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter a
gebarentaal letter s
gebarentaal letter o
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Jason in braille

j
a
s
o
n

Zo sein je Jason in morsecode

· — — —
· —
· · ·
— — —
— ·

Zo sein je Jason met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter a
nautische vlag letter s
nautische vlag letter o
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Jason bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 5 letters