Lina Geboortekaartje naam Lina m2

Betekenis Lina

Jonge palmboom, Teder, Vriendelijk, Zacht
Meer informatie

Geslacht

Lina wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Lina is Arabisch, Grieks en Perzisch.

Naamsopbouw

Lina is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, a) en 2 medeklinkers (l, n).

Populariteit van de naam Lina

Lina is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Lina tussen 2001 en 2023. De naam Lina is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Lina is 392x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Lina maak je ook deze 3 babynamen:
Lian - Ilan - Nila

Like

Deze naam is 15x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Lina

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Lina is een Arabische meisjesnaam (Arabisch schrift: ( لينا ) De naam Lina komt uit de Koran en betekent ‘jonge palmboom’. Een populaire naam, en met reden! Je kunt Lina ook vervoegen door er Elina of Alina van te maken. In elk geval is dit een heel zachte naam die in nagenoeg elke taal gemakkelijk uitgesproken wordt. De naam Lina komt ook voor in veel andere landen. Het is een Spaanse, Engelse, Italiaanse, Russische, Zweedse vrouwelijke voornaam die een korte vorm is van een verscheidenheid aan namen die eindigen op -lina, waaronder Catalina, Angelina, Carmelina, Carolina, Emelina, Marcelina, Nikolina, Rosalina en Žaklina. Lina is een vrouwelijke vorm is van Lino, Lin en Linus. Līna is een Letse vrouwelijke voornaam. Lina is een veel voorkomende vrouwelijke voornaam in Spanje, Arabische landen zoals Egypte en Marokko, Frankrijk, Italië, Centraal-Azië, Estland, Letland en Litouwen, vooral onder degenen die na 1980 zijn geboren. Het heeft wortels in het oude Perzisch, Grieks, Duits en Arabisch. Het wordt ook een steeds meer populaire vrouwelijke voornaam in Duitsland. Het werd aanvankelijk gebruikt als een verkorte vorm van namen zoals Karolina, Nikolina, Adelina, Evelina en Paulina. Aangezien "-lina" een verkleinwoord is, heeft het in het Zweeds geen eigen betekenis. De Deense en Noorse vorm is "Line". Lina is sinds 2019 een van de populairste vrouwelijke namen in Frankrijk. Het Griekse schrift is Λίνα. In het Grieks betekent het "zonlicht", en verwijst ook naar de olijfkroon die voor een held wordt gebruikt. In het Perzisch betekent het zoals al eerder vermeld "licht", "een zonnestraal" of "mooi meisje". Lina is ook een korte vorm van een vrouwelijke naam die eindigt op "-lina", zoals Angelina, Evangelina, Carolina, Melina. Lina is ook de vrouwelijke vorm van Linas, een veel voorkomende voornaam onder mensen van Litouwse afkomst. Het kan ook worden opgevat als een zeldzame vrouwelijke vorm van Linus. In de Russische taal is Lina (Ли́на) een verkleinwoord van de vrouwelijke naam Avelina.[7] De naam Lina heeft ook wortels in Frankrijk en China. In het Chinees betekent "Li" (丽) "mooi" en "Na" (娜) betekent "elegant".

Beroemdheden met de naam Lina

Lina Dulles
Kind van

Lina Dulles is het kindje van Jan Dulles en Caroline Mol.

Lina Esco
Actrice

Amerikaanse actrice, producer, regisseur en activist. Ze kreeg erkenning in 2007 voor het uitbeelden van de dochter van Jimmy Smits' personage in het CBS-televisiedrama Cane. Esco trad ook op in films, waaronder Londen, Kingshighway, LOL en Free the Nipple.

Lina Wertmüller
Regisseur

Lina Wertmüller is een Italiaans filmregisseur en scenarioschrijver. Ze werd in 1977 als eerste vrouw ooit genomineerd voor een Oscar voor de beste regie, voor haar film Pasqualino Settebellezze. Ze staat bekend om haar komedies over actuele maatschappelijke kwesties en de eeuwige strijd tussen man en vrouw.

Boeken met de naam Lina

Lasse en Lina, wat nemen we mee?
Auteur: Elly van der Linden

Lasse en Lina is een serie kinderboeken van Elly van der Linden. Lasse en Lina hebben het druk! Ze gaan zich aankleden, eten, spelen, zich wassen en slapen. Voor alles zijn er spulletjes. Welke spulletjes nemen ze mee (en welke niet)? Een vrolijk kijkboekje dat uitnodigt om samen te zoeken en te praten.

Films met de naam Lina

Lina de Lima

Lina de Lima (Lina from Lima) is een film van Maria Paz Gonzalez. Lina is een Peruviaanse dienstmeid die voor een welgestelde Chileense familie werkt in Santiago. Ze heeft er geen grote kennissenkring; alleen met de dochter van haar baas kan ze goed opschieten. Het is bijna Kerstmis en Lina kijkt uit naar haar vakantie in Lima. Daar woont haar inmiddels tot een flinke adolescent uitgegroeide zoon Junior bij haar ex-man. Ze stuurt geregeld geld op en via Facebook en Skype blijven ze in contact met elkaar, maar met de jaren verbrokkelt hun band steeds meer. In hun videogesprekken lijkt Junior eerder geïnteresseerd in het beloofde voetbalshirt als kerstcadeau, dan in het bezoek van zijn moeder.

Lina (2016)

Lina is een film van regisseur Mike Schaerer. Lina, een zestiger, woont afgezonderd op een paardenfokkerij in de omgeving van Bern. Op een dag komt haar zoon Daniel bij haar. Ze weet niet veel van haar zoon: Lina heeft hem maar één keer gezien, bij zijn geboorte, veertig jaar geleden. Tijdens haar zwangerschap zat ze in de gevangenis. Na haar zwangerschap kreeg ze geen ouderlijke rechten. Voor het welzijn van het kind, werd haar gezegd. Nu kan ze eindelijk vertellen wat ze allemaal meegemaakt heeft.

Namen die lijken op Lina

Dina   -   Gina   -   Lana   -   Lena   -   Leni   -   Leny   -   Lian   -   Lien   -   Linda   -   Linde   -   Lindy   -   Line   -   Linn   -   Linne   -   Luna   -   Lune   -   Lyna   -   Lynn   -   Mina   -   Nina   -   Tina   -   Vina

Hoe spel ik de naam Lina?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • I Italia
 • N New York
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • I Iris
 • N Naomi
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • I India
 • N November
 • A Alfa

Zo spel je Lina met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Lina in braille

l
i
n
a

Zo sein je Lina in morsecode

· — · ·
· ·
— ·
· —

Zo sein je Lina met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Lina bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een L

Top 10 meisjesnamen met 4 letters