Cato Geboortekaartje naam Cato u2

Betekenis Cato

De wijze, rein, schoon, zuiver, scherpzinnig
Meer informatie

Geslacht

Cato wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Cato is Grieks

Cato is afgeleid van de naam Catharina

Naamsopbouw

Cato is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter C en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, o) en 2 medeklinkers (c, t).

Populariteit van de naam Cato

Cato is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Cato tussen 2002 en 2023. De naam Cato is minder populair geworden.

 • Cato is 211x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Cato maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Cato

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Cato is een Nederlandse meisjesnaam. In België en Nederland is de naam populair bij ouders voor hun dochter. In Scandinavië, bijvoorbeeld Noorwegen en Denemarken, en ook in Engelstalige landen, is vaak een jongensnaam. Als vrouwelijke naam is Cato oorspronkelijk een Franse verkorting van Catharina; tegenwoordig is Cato een zelfstandige naam. De mannelijke vorm gaat terug op de naam van de bekende Romeinse staatsman (234-149 voor Christus): Marcus Porcius Cato. Cato is een Latijnse cognomen (derde naam van een Romein). In een andere verklaring is Cato mogelijk van Keltische herkomst en niet ver van het Etruskisch staande, vergelijk Latijns catus 'scherpzinnig'. In de Renaissance kwam de naam in Nederland in gebruik. Ook de spelling Caato aangetroffen. De naam Cato was populair in de late negentiende eeuw en begin twintigste eeuw. Daarna verdween de naam een tijd uit het "straatbeeld". De laatste 5 jaar neemt de populariteit weer erg toe. Varianten voor meer inspiratie: Cathy, Cate, Cascada, Costa, Chasity, Chato, Cait en Cascade. Cato was zoals eerder al genoemd al tijdens de Romeinse tijd ook een achternaam, en is dat nog steeds. Suze Cato is een bekende presentator in Nieuw Zeeland en Mollie Scot Cato een bekend politicus in Engeland. Cato ken je van het personage Catootje in de ‘Jan, Jans en de kinderen’ strips van Jan Kruis. Cato is ook een zeer bekend mannelijk personage in de populaire filmreeks van de Hunger Games. In de VS is Cato Corporation een bekende kleding keten voor dameskleding. En leuk weetje: Cato was het meest populaire Latijnse leerboek tijdens de Middeleeuwen, niet alleen gewaardeerd als een Latijns leerboek, maar ook als een moreel kompas voor studenten. Het werd vertaald in vele talen.

Beroemdheden met de naam Cato

Cato Doijer
Activiste

Catherina Geertruida (Cato) Pekelharing-Doijer (Batavia, 2 november 1858 - Groningen, 14 december 1913) was voorvechter van vrouwenrechten in de negentiende eeuw.

Cato Bontjes van Beek
Verzetsstrijder

Cato Bontjes van Beek (14 november 1920 - 5 augustus 1943) was een Duits lid van het verzet tegen het naziregime.

Suzy Cato
Presentatrice

Suzanne Noreen Cato is een in Australië geboren kinderartiest uit Nieuw-Zeeland. Ze is vooral bekend als gastheer van verschillende Nieuw-Zeelandse televisieprogramma's voor kinderen, met name Suzy's World en You and Me.

Cato de Oude
Politicus

Marcus Porcius Cato Censorius maior ook Cato de Oude of Cato de Censor genaamd, ter onderscheiding van naamgenoten, is de meest typische vertegenwoordiger van de regerende klasse van het oude republikeinse Rome: een bekwame magistraat, legerofficier, even wilskrachtig als koppig, even sober als conservatief.

Boeken met de naam Cato

Cato en de regenboog
Auteur: Marjolijn Hovius

Meisjes: alles is mogelijk. Wees nieuwsgierig, onderzoek, vind uit. Wetenschapper in de dop Cato ontrafelt het verschijnsel regenboog. Als Cato door de waterstralen rent, ziet ze het ineens. Alle kleuren van de regenboog! Hm. Zou de regenboog uit de sproeier komen? Ze vraagt het Willem, mama en papa. Ze wist het al: aan hen heeft ze niks. Ze zoekt het zelf wel uit. ‘Ik maak geen troep pap, ik doe onderzoek!’ Even later ligt de tuin vol met bakjes, potloden en een appelklokhuis… Mo’s Daughters gelooft erin dat ‘als zij het ziet, zij het kan zijn’. Laten we meisjes zo snel mogelijk interesseren voor de wetenschap, hun nieuwsgierigheid naar hoe dingen werken prikkelen en hun experimenteerlust stimuleren. De boeken van Cato helpen je hierbij. Vastberaden, nieuwsgierig en met een bijna wetenschappelijke aanpak weet Cato grote raadsels op te lossen. In Cato en de regenboog onderzoekt Cato het fenomeen regenboog. Een favoriet voorleesboek dat kinderen (2-6 jaar) en volwassenen uitdaagt om het alledaagse te onderzoeken en bijdraagt aan de interesse voor wetenschap.

Films met de naam Cato

Wat is dan liefde

Echtscheidingsadvocaat Cato krijgt de kans om partner te worden bij een commercieel kantoor waar behoefte is aan verandering. Cato lijkt de aangewezen persoon om de brallerige advocaten een stukje moraal bij te brengen. Ze is idealistisch, ambitieus en niet onder de indruk van het Old Boys Network. Tot ze collega Gijs ontmoet, die alles vertegenwoordigt wat Cato verafschuwt. Daar waar zij als kind van gescheiden ouders vindt dat mensen zich niet zo moeten laten meeslepen door hun emoties en op een volwassen manier uit elkaar horen te gaan, gooit Gijs graag wat olie op het vuur. Het mag dan vooraf duidelijk zijn hoe dit afloopt, maar de weg naar het happy end zit vol verrassingen en scenarist Goertzen weet de conventies van de romkom zo nu en dan op geslaagde wijze op de hak te nemen, vooral in Concertgebouw.

Organisaties met de naam Cato

Kleding Concern: The Cato Corporation

De Cato Corporation is een Amerikaanse retailer van damesmode en accessoires. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Charlotte, North Carolina. Met ingang van januari 2016 exploiteerde het bedrijf 1.372 winkels onder de namen Cato, Cato Plus, It's Fashion, It's Fashion Metro en Versona.

Namen die lijken op Cato

Cathy   -   Catootje   -   Caty   -   Kato

Hoe spel ik de naam Cato?

Internationaal alfabet

 • C Casablanca
 • A Amsterdam
 • T Tripoli
 • O Oslo

Nederlands alfabet

 • C Celine
 • A Ali
 • T Tamara
 • O Omar

NAVO-alfabet

 • C Charlie
 • A Alfa
 • T Tango
 • O Oscar

Zo spel je Cato met gebarentaal.

gebarentaal letter c
gebarentaal letter a
gebarentaal letter t
gebarentaal letter o

Zo schrijf je Cato in braille

c
a
t
o

Zo sein je Cato in morsecode

— · — ·
· —
— — —

Zo sein je Cato met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter c
nautische vlag letter a
nautische vlag letter t
nautische vlag letter o

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Cato bekijken?

Top 17 unisex met 4 letters