Johannis Geboortekaartje naam Johannis j2

Betekenis Johannis

God is genadig (de Griekse naam Ιωαννης (Ioannes), is ontleend aan de Bijbel en betekent 'Jahweh is genadig' of ook wel 'Johanan of Yochanan' of 'de door God begenadigde')
Meer informatie

Geslacht

Johannis wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Johannis is Hebreeuws

Johannis is afgeleid van de naam Johannes

Naamsopbouw

Johannis is een lange naam en bestaat uit 8 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, a, i) en 5 medeklinkers (j, h, n, n, s).

Johannis wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Johannis

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Johannis is een variatie op de naam Johannes. De naam Johannes is in Nederland ongeveer 300.000 keer gegeven, de naam Johannis ongeveer 3000 keer. De naam Johannis is daarmee natuurlijk wel meer speciaal! Johannes is een zeer populaire jongensnaam. Mogelijk, en zeker als je alle afgeleiden meetelt, is het de meest gegeven naam in Nederland. En ondanks de trend naar korte en stoere namen, gaat het nog zeker een eeuw duren voordat een andere naam Johannes en zijn afgeleiden inhaalt. Johannes is de Latijnse vorm van het Griekse Ioannes. De naam is verwant aan de Griekse naam Ιωαννης (Ioannes), is ontleend aan de Bijbel en betekent 'Jahweh is genadig' of ook wel 'Johanan of Yochanan' of 'de door God begenadigde' in het Hebreeuws. Voornamen die zijn afgeleid van Johannes zijn onder andere: Johan, Joan, Jan, Yohan, Jonas, Jon, Joost, Hans, Han en Wannes. In het Engels luiden de varianten John, Jon, Johnny en Jonny, in het Deens wordt het Jens, in het Frans Jean, Juan in het Spaans, João in het Portugees, Joan in het Catalaans, Giovanni in het Italiaans, Jonas in het Litouws, Ion in het Roemeens, János in het Hongaars, en Sean (of Shaun en Shawn) of Ian voor de Schotse en Ierse talen. De vrouwelijke tegenhanger van Johannes is Johanna of Johanne; in het Engels wordt dit Joanna of Jane, in het Frans Jeanne, met vleiende verkleinnamen Jeanine of Janine. Johannes is met name bekend van de volgende Bijbelse personages: (1) Johannes (apostel), volgeling van Jezus en wellicht dezelfde als de evangelist Johannes, hoewel dit laatste niet erg waarschijnlijk is omdat het Johannes-evangelie vermoedelijk pas ná het jaar 100 is ontstaan. (2) Johannes (evangelist), schrijver van het Evangelie volgens Johannes (3) Johannes de Doper, profeet en neef van Jezus. Bekende dragers van de naam Johannis zijn onder meer de korfballer Johannis Schot (what's in the name), water ingenieur Johannis de Rijke en bestuurder Johannis Pas. De naam Johannis komt ook voor als achternaam, bijvoorbeeld bij de Roemeens politicus Klaus Johannis.

Beroemdheden met de naam Johannis

Johannis Oudkerk
Verzetsstrijder

Johannis Oudkerk (Wolphaartsdijk, 18 maart 1900 - Renesse, 10 december 1944) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Johannis Oudkerk was timmerman te Renesse en actief in het verzet. Hij nam deel aan het verzet vanuit zijn gereformeerde geloofsovertuiging. Hij was betrokken bij de verzetsorganisatie "Landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers" (de L.O.). In de nacht van 6 december 1944 werd hij gearresteerd door de Duitsers bij een poging met 16 anderen vanuit het bezette Schouwen-Duiveland met een mosselkotter met Engelse commando's over te steken naar het bevrijde Noord-Beveland. Op 10 december 1944 werd Johannis Oudkerk met negen andere verzetsstrijders opgehangen te Renesse. Ze worden de Tien van Renesse genoemd. Nadat aan de weduwe van Johannis Oudkerk was meegedeeld dat haar man was opgehangen, werd ze haar huis uitgezet, waarna al haar huisraad werd geroofd.

Johannis Ever van der Slikke
Verzetsstrijder

Johannis Evert van der Slikke (25 april 1922 – 28 december 1999) was Engelandvaarder. Samen met Jelke Bosch, Henk Bouvy, Hendrik Cohen, Rudolph Cort van der Linden, Joop van der Meij en John Siliacus probeerde Van der Slikke op 20 september 1942 met een bootje naar Engeland te gaan. Ze vertrokken vanuit de westpunt van Wieringen, waar ze de boot van de dijk konden laten glijden naar het Amsteldiep. De omstandigheden waren goed, er was geen maan, en de wind kwam uit oostelijke richting; de motor werkte. Van der Meij was stuurman en er werd richting Great Yarmouth gevaren totdat de motor vastliep. De buitenboordkoeling bleek niet te werken. Op zee werden ze opgepikt door een Duitse mijnenveger. Op tijd hadden ze belastend materiaal in zee gegooid. De mijnenveger bracht de zeven mannen naar Hoek van Holland. Na verhoor werden ze naar het Oranjehotel in Scheveningen gebracht. Ze hadden een verhaal ingestudeerd en lieten alleen de naam los van de leverancier van de boot, Doornbos in Diemen. Ook hij had een ingestudeerd verhaal. Toen de Duitsers hem vroegen wie Van der Meij was, antwoordde hij "Luitenant-ter-zee Hijmans van de Nederlandse Zeereddingsdienst". Van der Slikke heeft in diverse kampen gezeten (kamp Amersfoort, kamp Stanislau en Stalag 315 in Polen) maar overleefde de oorlog.

Johannis Pas
Politicus

Johannis Pas (Heteren, 22 november 1869 – Den Haag, 15 december 1937) was een Nederlands bestuurder en schoolopziener van het arrondissement Oldenzaal. Tussen 1916 en 1920 was hij burgemeester van Weerselo.

Johannis de Rijke
Ingenieur

Johannis de Rijke (Japans: ヨハニス・デ・レーケ) (Colijnsplaat, 5 december 1842 – Amsterdam, 20 januari 1913) was een Nederlands waterbouwkundige en o-yatoi gaikokujin die in Japan nog steeds bekend is als een van de Watermannen vanwege zijn waterstaatkundige werken, zoals de aanpassing van verschillende rivieren en havens.

Johannis Schot
Korfballer

Johannis Schot (Hoogvliet, 8 december 1987) is een Nederlands voormalig korfballer en huidig korfbalcoach. In 2009 werd Schot verkozen tot Talent van het Jaar en het was Schot die eigenhandig PKC de Korfbal League titel van 2015 opleverde. Schot speelde 11 seizoenen in de Nederlandse Korfbal League, maar speelde ook in de Topkorfbal League in België. Hij is zowel Nederlands als Belgisch kampioen geworden. Schots partner is Sofie Goossens, een Belgisch topkorfbalster.

Natuurfenomenen

De johannisskink of slangenoogskink (Ablepharus kitaibelii) is een hagedis uit de familie skinken (Scincidae). De johannisskink is dagactief en jaagt op insecten en andere kleine ongewervelden. Deze worden aanvankelijk voorzichtig benaderd en met een sprong buitgemaakt.

Organisaties met de naam Johannis

Metro station: Johannisthaler Chaussee

Johannisthaler Chaussee is een station van de metro van Berlijn, gelegen onder de gelijknamige straat in het centrum van het stadsdeel Gropiusstadt. Het metrostation werd geopend op 2 januari 1970 en ligt aan lijn U7. Het station geeft onder andere rechtstreekse toegang tot de Gropius Passagen, een van de grootste winkelcentra in Berlijn.

Namen die lijken op Johannis

Johannes

Hoe spel ik de naam Johannis?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • O Oslo
 • H Havanna
 • A Amsterdam
 • N New York
 • N New York
 • I Italia
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • O Omar
 • H Hidde
 • A Ali
 • N Naomi
 • N Naomi
 • I Iris
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • O Oscar
 • H Hotel
 • A Alfa
 • N November
 • N November
 • I India
 • S Sierra

Zo spel je Johannis met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter o
gebarentaal letter h
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter n
gebarentaal letter i
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Johannis in braille

j
o
h
a
n
n
i
s

Zo sein je Johannis in morsecode

· — — —
— — —
· · · ·
· —
— ·
— ·
· ·
· · ·

Zo sein je Johannis met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter o
nautische vlag letter h
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter n
nautische vlag letter i
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Johannis bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J