Oona

Betekenis Oona

De enige, Lammetje, De vrijgevige
Meer informatie

Geslacht

Oona wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Oona is Iers

Naamsopbouw

Oona is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, o, a) en 1 medeklinker (n).

Geboortekaartjes met de naam Oona

Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

Toelichting herkomst en betekenis

Oona is een mooie Is afgeleid van de Ierse naam Una, met als betekenis "de enige". Ook wordt de betekenis 'lammetje' vaak genoemd. Oona is een naam die beroemd is gemaakt door de dochter van Eugene O'Neill, die de vrouw van Charlie Chaplin werd. Een van de kleindochters van Oona is naar haar vernoemd en is nu een actrice die beroemd is geworden door het spelen van Talisa of Volantis in "Game of Thrones" van HBO. Het dubbele-o-begin geeft hun naam veel uitstraling. In de Ierse legende was Una/Oona een dochter van een koning van Lochlainn. De naam was in de middeleeuwen erg populair in Ierland en maakt momenteel een comeback - ook gespeld als Oonagh. De naam zou ook, via de naam Onna, van One afkomstig kunnen zijn. Dan bestaat de mogelijkheid dat we hier dezelfde stam hebben als in Nederland 'gunnen', uit Middelnederlands ghe-onnen, Middelnederlands 'onnen', Oudhoogduits 'unnan'. De betekenis zou dan ongeveer 'de vrijgevige' zijn. De naam Oona is erg populair bij ouders in Finland. En ook ouders in België kiezen deze naam graag voor hun dochter. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Finse actrice Oona Louhivaara en de Vlaamse zangeres Oona Caron. Oona is ook populair bij BA-ers voor hun dochter. Oona Gray Seppälä (2007) is dochter van "Suits" actrice Sarah Rafferty en Santtu Seppälä. Izzy Oona Murphy (2016) is de dochter van acteur/komiek Eddie Murphy en model Paige Butcher.

Beroemdheden met de naam Oona

Oona O'Neill
Kind van

Oona O'Neill was de dochter van de Nobel- en Pulitzerprijs winnende toneelschrijver Eugene O'Neill en van de schrijfster Agnes Boulton. Ze was de vierde en laatste echtgenote van de Britse acteur en komiek Charlie Chaplin.

Oona Louhivaara
Actrice

Oona Verona Louhivaara is een Finse actrice. Van 2007 tot 2009 speelde ze als Juulia Autio in de populaire Finse soap Salatut Elämät. Ze is ook bekend van de op jongeren gerichte televisieserie Laura, die werd uitgezonden op YLE TV2.

Oona Hart
Model

Oona Hart is een model uit Evanston, Illinois. Ze speelde Lynette in Vanilla Sky en had ook optredens in de tv-serie Sliders en de film Love Jones. Ze staat bekend om haar Levi's jeansadvertentie waarin ze door een hond in een boom wordt achtervolgd. Oona en haar man, Danny Timmis, thuisonderwijs voor hun kinderen.

Oona Castilla Chaplin
Actrice

Oona Castilla Chaplin (Madrid, 4 juni 1986) is een Spaanse actrice. Chaplin is de kleindochter van Charlie Chaplin en de achterkleindochter van de Amerikaanse toneelschrijver Eugene O'Neill. Chaplin werd vernoemd naar haar grootmoeder aan moeders kant, Oona O'Neill Chaplin. Ze is de dochter van de Brits-Amerikaanse actrice Geraldine Chaplin en de Chileense cinematograaf Patricio Castilla. Ze werd geboren in Madrid en bracht het merendeel van haar jeugd door in Spanje, Zwitserland en Cuba. Ze reisde vaak omwille van de carrière van haar moeder. Ze deed aan ballet, salsa en flamenco sinds haar kindertijd. In 2010 verscheen ze als een Braziliaanse kooidanseres in Married Single Other, gevolgd door een rol in de BBC-series The Hour en Sherlock. In 2012 en 2013 speelde ze Talisa Maegyr in de fantasy-televisieserie Game of Thrones van HBO. Sindsdien speelt ze in The Crimson Field. In 2017 vertolkt Oona Chaplin de rol van Zilpha Geary in de BBC/FX-televisieserie Taboo.

Namen die lijken op Oona

Ana   -   Anna   -   Anne   -   Ans   -   Edna   -   Iana   -   Ine   -   Oana   -   Ona   -   Onna

Hoe spel ik de naam Oona?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • O Oslo
 • N New York
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • O Otto
 • O Otto
 • N Nico
 • A Anna

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • O Oscar
 • N November
 • A Alfa

Zo spel je Oona met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter o
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Oona in braille

o
o
n
a

Zo sein je Oona in morsecode

— — —
— — —
— ·
· —

Zo sein je Oona met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter o
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Oona bekijken?

Top 2 meisjesnamen met een O

Top 10 meisjesnamen met 4 letters