Sasha Geboortekaartje naam Sasha u2

Betekenis Sasha

De Afweerder Der Mannen, Beschermer
Meer informatie

Geslacht

Sasha wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Sasha is Russisch

Sasha is afgeleid van de naam Alexander

Naamsopbouw

Sasha is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 3 medeklinkers (s, s, h).

Populariteit van de naam Sasha

Sasha is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Sasha tussen 2017 en 2023. De naam Sasha is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Sasha is 13x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Sasha

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Sasha is een mooie en speciale meisjes en jongensnaam. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat Sasha in Oost-Europa vooral als jongensnaam wordt gebruikt, en in West-Europa en de Verenigde Staten wordt de naam vooral aan meisjes gegeven. In landen als België, Frankrijk en Zwitserland kiezen ouders de naam vooral voor een zoon. In Engelstalige landen, Scandinavië en Nederland is Sasha vaker een naam voor een dochter. In Duitsland dan weer overwegend een jongensnaam. De naam Sasha is oorspronkelijk een Russische vleivorm van Alexander of Alexandra. Alexandera is de vrouwelijk vorm van Alexander, die oorspronkelijk uit het Oudgrieks Ἀλέξανδρος (Aléxandros) afkomstig is. De betekenis is "de beschermer" of "de afweerder der mannen". Alex en Alexander zijn ook afgeleid uit van Alexius, met subtiel verschil in betekenis, namelijk "helpen, verdedigen". Deze twee oorsprongen van Alex zijn in de meeste talen niet te onderscheiden. De vrouwelijke naam heeft dezelfde stam, afgekort van Alexandra of de vrouwelijke naam Alexis, in sommige gevallen ook een spellingsvariant van Alix. Er zijn veel alternatieve spellingen van Alexander, zoals Alejandro, Alessandro en Alexzander. Bijnamen voor Alexander zijn Alex, Xander en Sasha. Mogelijk de oudst overgeleverde variant van deze naam is Alaksandu, de naam van een koning van Wilusa aan wie de Hettitische koning Muwatalli II een bewaard gebleven brief richtte rond 1300 voor Chr. De naam is in het Frans overgenomen. Mogelijk verbreid onder invloed van de Franse toneelschrijver en acteur Sacha Guitry (geboren in St.-Petersburg 1885, gestorven in Parijs 1957). Varianten van de naam zijn onder meer Sacha en Sascha. In Nederland en België kiezen ouders het vaakst voor Sacha, maar Sascha scoort bijna net zo goed. Sasha is meer speciaal. En wat opvalt is dat alle 3 de varianten zowel aan meisjes als jongens wordt gegeven. Sasha (Russisch: Саша) wordt ook geschreven als Saša, Sacha, Sascha, Sascia of Sasja. Denk je dat je kindje een acteertalentje wordt? Dan is Sasha een goede naam. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Amerikaanse actrice Sasha Grey, Sasha Alexander, de Canadese actrice Sasha Clements en Zuid Afrikaanse actrice Sasha Pieterse. In Nederland kennen we de zangeres en musicalster Sasha Rosen.

Beroemdheden met de naam Sasha

Sasha Rosen
Zangeres

Sasha Rosen (Amsterdam, 28 mei 1978) is een Nederlandse zangeres en musicalactrice. Ze speelde in zowel België als Nederland hoofdrollen in musicals als Romeo en Julia, van Haat tot Liefde, Dolfje Weerwolfje, Sneeuwwitje, Mamma Mia!, Beauty and the Beast, Grease, Notre-Dame de Paris en de openluchtspektakels Marie-Antoinette en Albert 1. Naast haar musical activiteiten sprak Sasha Rosen ook stemmen in voor animatieseries, was ze de frontzangeres van de Ketnetband, BemBem Band en Studio 100 Band. Ook was ze te zien in de televisieseries Finals (BNN, 2000) en Kattenoog (vtmKzoom, 2015). In 2017 speelde ze een vrouwelijke hoofdrol in de bioscoopfilm H.I.T., de film van De Romeo's.

Sasha Alexander
Actrice

Sasha Alexander, eigenlijk Suzana S. Drobnjaković (Los Angeles, 17 mei 1973) is een Amerikaanse actrice. Ze speelde onder meer special agent Caitlin Todd in de serie NCIS.

Sasha (DJ)
DJ

Sasha (geboren als Alexander Paul Coe, Hawarden (Wales), 4 september 1969) is een muziekproducent en dj. Sasha draait sinds 1989 en staat bekend om de vele muziekstijlen die hij combineert op zijn cd's en in zijn dj-sets. Zo draait hij, of heeft hij platen gedraaid, uit de genres house, progressive house, techhouse, trance en elektronica. Het meest bekend is hij echter vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de progressive house. Sasha heeft vroeger veel samengewerkt met John Digweed. Sasha is ook actief als producer, al brengt hij weinig eigen werk uit. Veel actiever is hij als remixer.

Sasha Grey
Actrice

Sasha Grey, pseudoniem van Marina Ann Hantzis (North Highlands, 14 maart 1988), is een Amerikaans actrice, model, schrijfster en muzikante. Steven Soderberghs The Girlfriend Experience (2009) was Greys eerste film. Ze verscheen ook in videoclips van The Roots, The Smashing Pumpkins en Eminem. Daarnaast deed Grey modellenwerk voor onder meer de Amerikaanse kledingfabrikant American Apparel en voor verscheidene kunstboeken en schilders.

Sasha Clements
Actrice

Sasha Clements is een Canadese actrice. Clements is het meest bekend van haar werk in de televisieseries Majority Rules! uit 2009 en From Straight A's to XXX sinds 2017.

Sasha Pieterse
Actrice

Sasha Pieterse (Johannesburg, 17 februari 1996) is een Zuid-Afrikaanse actrice en zangeres. Ze is vooral bekend door haar rol als Alison DiLaurentis in de Amerikaanse serie Pretty Little Liars op ABC Family.

Boeken met de naam Sasha

Sasha Trilogie
Auteur: Corien Oranje

De Sasha Trilogie is een bundeling van drie boeken waarin Sasha (ik-figuur) als 10-jarige met haar ouders en drielingbroers naar Indonesië verhuist en na een terugkeer naar Nederland en een nieuwe verhuizing naar Indonesië als 12-jarige verliefd wordt. Vanaf ca. 9 jaar.

Muziek met de naam Sasha

Sasha & Davy
Artiest: Band/Muziekduo

Sasha & Davy is een Nederlands-Belgisch, Nederlandstalig pop-duo, bestaande uit Davy Gilles en Sasha Rosen. Als muzikaal duo startten ze in 2011; ze zijn gehuwd sinds 2010. Meerdere singles van het duo werden getipt voor Ultratop 50 van Vlaanderen. Hun grootste hit was Een mooie dag (Heeja hallowa), die in de hoofdlijst van Ultratop en op nummer 1 van de Vlaamse Top 10 belandde.

Films met de naam Sasha

Strana Sasha (2022)

Strana Sasha (The land of Sasha) is een film uit 2022 van regisseur Julia Trofimova. 'Ik denk dat ik het gevoel had dat ik interessant voor je kon zijn, ook al was ik normaal. Of niet?" Zodra de school voorbij is, zet Sasha's overigens ontspannen en medeplichtige moeder hem onder druk om zich in te schrijven voor de universiteit. Sasha leeft echter in het moment. Bovendien wil hij momenteel zijn graffitivaardigheden aanscherpen met zijn vriend Max. En misschien zijn vader leren kennen. Maar dan ontmoet hij de oogverblindende Zhenya. Gedragen door het licht en het gemak van de zomer in Kaliningrad doorgronden ze samen hun gevoelens, talenten en angsten. In haar gevoelige debuut vertelt Julia Trofimova over jonge mensen in het hedendaagse Rusland die onmogelijk iedereen tevreden kunnen stellen. De behoefte van ouders aan veiligheid wordt beantwoord door een verscheidenheid aan mogelijke paden en identiteiten.

Sasha (2010)

Sasha is een film uit 2010 van regisseur Dennis Todorovic. Sasha is jong en heeft grote dromen. Hij is muzikaal enorm getalenteerd en wil een grote pianist worden. Binnenkort moet hij auditie doen voor een beroemd conservatorium, maar in zijn gedachten is hij alleen maar bezig met zijn knappe muziekleraar Gerhard. In het diepste geheim heeft hij een enorme crush op hem. Sasha doet zijn uiterste best zijn gevoelens en seksualiteit weg te drukken. De enige wie hij zijn gevoelens durft te delen is zijn beste vriendin Jiao, maar haar reactie is niet wat hij hoopt. Als Gerhard pltoseling aankondigt dat hij gaat verhuizen naar een andere stad, stort Sasha's wereld in. Hij zakt voor zijn auditie en zweert dat hij nooit meer piano zal spelen. Tegelijkertijd kan hij onmogelijk zijn gevoelens nog langer verbergen. Met alle gevolgen van dien...

Namen die lijken op Sasha

Rasha

Hoe spel ik de naam Sasha?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • A Amsterdam
 • S Santiago
 • H Havanna
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • A Ali
 • S Samira
 • H Hidde
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • A Alfa
 • S Sierra
 • H Hotel
 • A Alfa

Zo spel je Sasha met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter a
gebarentaal letter s
gebarentaal letter h
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Sasha in braille

s
a
s
h
a

Zo sein je Sasha in morsecode

· · ·
· —
· · ·
· · · ·
· —

Zo sein je Sasha met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter a
nautische vlag letter s
nautische vlag letter h
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Sasha bekijken?

Top 9 unisex met een S

Top 20 unisex met 5 letters