Alexander Geboortekaartje naam Alexander j2

Betekenis Alexander

De Beschermer, Helper, Verdediger
Meer informatie

Geslacht

Alexander wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Alexander is Grieks

Naamsopbouw

Alexander is een lange naam en bestaat uit 9 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 4 klinkers (a, e, a, e) en 5 medeklinkers (l, x, n, d, r).

Populariteit van de naam Alexander

Alexander is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Alexander tussen 1950 en 2023. De naam Alexander is minder populair geworden.

 • Alexander is 176x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Alexander

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Alexander is een jongensnaam die oorspronkelijk uit het Oudgrieks Ἀλέξανδρος (Aléxandros) afkomstig is. De betekenis is "de beschermer" of "de afweerder der mannen". Alex en Alexander zijn ook afgeleid uit van Alexius, met subtiel verschil in betekenis, namelijk "helpen, verdedigen". Deze twee oorsprongen van Alex zijn in de meeste talen niet te onderscheiden. De vrouwelijke naam heeft dezelfde stam, afgekort van Alexandra of de vrouwelijke naam Alexis, in sommige gevallen ook een spellingsvariant van Alix. Er zijn veel alternatieve spellingen van Alexander, zoals Alejandro, Alessandro en Alexzander. Bijnamen voor Alexander zijn Alex, Xander en Sasha. Mogelijk de oudst overgeleverde variant van deze naam is Alaksandu, de naam van een koning van Wilusa aan wie de Hettitische koning Muwatalli II een bewaard gebleven brief richtte rond 1300 voor Chr. De naam Alex was een van de titels van de Griekse godin Hera en wordt in die context meestal als "zij die de krijgers helpt" begrepen. In de Ilias wordt de figuur Paris ook Alexander genoemd. De naam werd populair in de Griekse wereld door de militaire veroveringen van Koning Alexander III van Macedonië, bekend als Alexander de Grote (Μέγας Αλέξανδρος). De naam werd In de Middeleeuwen populair door de zogenaamde Alexanderromans, waar ook de versvoet Alexandrijn vandaan komt. De naam komt in het Nieuwe Testament een aantal maal voor. Ook een aantal heiligen en pausen (8 maar liefst) heet Alexander. Verder zijn veel heersers, koningen en keizers vernoemd naar Alexander, waaronder ons eigen koning. Beroemde mensen met de naam Alexander zijn in Nederland natuurlijk onze Koning Willem Alexander en politicus Alexander Pechtold. In het buitenland zijn er onder andere staatsman en Amerikaanse grondlegger Alexander Hamilton en uitvinder Alexander Graham Bell. Acteurs genaamd Alexander zijn onder meer Alexander Skarsgaard (True Blood) en Alec Baldwin (30 Rock/Saturday Night Live). Alexander McQueen was een Britse modeontwerper. Alex Rodriguez is een filantroop en was een honkbalspeler van de New York Yankee.

Beroemdheden met de naam Alexander

Alexander Ludwik
Acteur

Alexander Ludwig (geboren op 7 mei 1992) is een Canadese acteur en countrymuzikant. Hij begon zijn carrière voor het eerst als kind en kreeg toen erkenning als tiener voor zijn hoofdrol in de films The Seeker: The Dark Is Rising (2007) en Race to Witch Mountain (2009). Hij staat ook bekend als Cato in The Hunger Games (2012).

Alex Pastoor
Voetballer

Alexander Anton Aiko (Alex) Pastoor (Amsterdam, 26 oktober 1966) is een Nederlands voetbaltrainer en voormalig voetballer. In 1989 werd hij prof bij FC Volendam. Daar speelde hij tot de winter van 1994 en ging toen naar sc Heerenveen.

Alexander Graham Bell
Uitvinder

Alexander Graham Bell was een Schots-Amerikaans uitvinder, autodidact en de oprichter van de telefoonmaatschappij Bell, die uitgroeide tot de American Telephone and Telegraph Company. Bell werd geboren in Schotland, maar emigreerde naar Canada en daarvandaan naar de Verenigde Staten.

Alexander Roslin
Schilder

Alexander Roslin was een portretschilder afkomstig uit Zweden. Hij was vooral beroemd bij de Europese adel. Alexander Roslin was vooral beroemd bij het Zweeds koningshuis en de Russische staatsmannen en de Russische adel.

Koning Willem-Alexander
Koning

Willem-Alexander Claus George Ferdinand, koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg is sinds 30 april 2013 Koning der Nederlanden. Hij is het oudste kind uit het huwelijk van Beatrix, prinses der Nederlanden, en Claus, prins der Nederlanden, jonkheer van Amsberg.

Alexander McQueen
Modeontwerper

Lee Alexander McQueen (Lewisham, 17 maart 1969 - Londen, 11 februari 2010) was een radicaal Brits modeontwerper van dames- en herenkleding. McQueen ontwierp voor bekendheden als Kate Moss, Sarah Jessica Parker, Victoria Beckham, David Bowie, Rihanna, Lady Gaga, Katie Holmes, Cate Blanchett, Nicole Kidman, Gwyneth Paltrow, Cameron Diaz, Kate Bosworth, Aimee Mullins, Patsy Kensit, Catherine (Kate) Middleton, Michail Gorbatsjov en Charles, prins van Wales.

Boeken met de naam Alexander

Alexander de Grote
Auteur: Berny Bos

Alexander de Grote is een boek van Berny Bos. Alexander de Grote is een kleine muis met een grote naam. In het huis waar Alexander de Grote met zijn familie woont, woont ook Ratsj, de poes. Ratsj is zo gevaarlijk dat niemand eten durft te halen. Alexander de Grote droomt ervan net zo groot en sterk te zijn als een beer, zodat hij niet bang hoeft te zijn voor Ratsj. Als ze weer eens geen eten hebben, bedenkt Alexander een plan.

Films met de naam Alexander

Fanny & Alexander

Zweden/Frankrijk/Duitsland 1982. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Pernilla Allwin, Bertil Guve, Ewa Fröling, Jan Malmsjö en Börje Ahlstedt. Fanny en Alexander zijn lid van de weelderige en kleurrijke familie Ekdahl in een Zweeds stadje begin vorige eeuw. Hun ouders, Oscar en Emilie, beheren beiden het lokale theater, en worden daarbij geholpen door Oscar's moeder en broer. De twee kinderen groeien begin twintigste eeuw op in een liefdevolle, uitbundige Zweedse theaterfamilie. Maar na de vroegtijdige dood van hun vader trouwt hun moeder met een kille geestelijke die niets van levensvreugde moet hebben. Ontroerend mooi vormgegeven, autobiografische familiesage wordt verteld vanuit het perspectief van de kleine Alexander, een jongetje dat met zijn marionetten en laterna magica een geheel eigen wereld creëert. Met dit warme pleidooi voor levenslust en verbeeldingskracht maakte Bergman een einde aan zijn veertigjarige carrière als filmregisseur. Hij bleef echter wel televisiefilms schrijven en regisseren. Fanny och Alexander was oorspronkelijk een vierdelige miniserie voor televisie van in totaal 312 minuten maar regisseur Bergman besloot het ook uit te brengen als bioscoopfilm van 188 minuten.

Alexander (2004)

Alexander is een internationaal historisch actie-drama uit 2004 onder regie van Oliver Stone, die ook meewerkte aan het scenario en de productie. De film gaat over het leven van Alexander de Grote. In de film wordt naast het tonen van grote veldslagen tevens een groot drama verteld. Alexanders liefdesleven met mannen en vrouwen (Alexander homo of hetero?) wordt in deze film op kritische wijze onder de loep genomen.

Naamdag van Alexander

26 februari

Hoe spel ik de naam Alexander?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • L Liverpool
 • E Edison
 • X Xantippe
 • A Amsterdam
 • N New York
 • D Danemark
 • E Edison
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • L Lorenzo
 • E Eva
 • X Xavi
 • A Ali
 • N Naomi
 • D Daniël
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • L Lima
 • E Echo
 • X X-ray
 • A Alfa
 • N November
 • D Delta
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Alexander met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter l
gebarentaal letter e
gebarentaal letter x
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter d
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Alexander in braille

a
l
e
x
a
n
d
e
r

Zo sein je Alexander in morsecode

· —
· — · ·
·
— · · —
· —
— ·
— · ·
·
· — ·

Zo sein je Alexander met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter l
nautische vlag letter e
nautische vlag letter x
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter d
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Alexander bekijken?