Rosa Kaart van Naam Rosa

Betekenis Rosa

Rosa is van Latijnse oorsprong, en verwijst naar de heerlijk geurende bloemsoort de Roos!
Meer informatie

Geslacht

Rosa wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Rosa is Latijn

Naamsopbouw

Rosa is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter R en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, a) en 2 medeklinkers (r, s).

Populariteit van de naam Rosa

Rosa is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2022. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Rosa tussen 1996 en 2022. De naam Rosa is minder populair geworden.

 • Rosa is 219x gegeven als voornaam in 2022

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Rosa maak je ook deze 2 babynamen:

Like

Deze naam is 0x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Rosa

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Rosa is een meisjesnaam. De naam Rosa is van Spaanse, Italiaanse en Latijnse oorsprong en betekent "roos, een bloem". Zo zoetgeurend als Rose maar met een internationale smaak. Rosa is een van de meest klassieke Portugese, Spaanse en Italiaanse namen. De naam is ook geliefd bij de hogere klasse Britten. In Nederland bestaan de volgende spellingsvarianten ook: Rosà , Rosá , Ròsa en Rósa. Varianten zijn onder andere Roos, Rosalie, Rosalinde, Rosita en Rosan of Rosanne. Verschillende bekende vrouwen dragen de naam.In de literatuur was ze een personage in David Copperfield. Rosa Parks is een icoon van de burgerrechten, Rosa Bonheur was een bekende negentiende-eeuwse Franse kunstenaar, Rosa Ponselle een Amerikaanse opera-sopraan en Rosa Luxemburg een linkse activist. In de moderne wereld zijn er verschillende Rosa's in videogames geweest, waaronder Final Fantasy IV. In Nederland kennen we Rosa da Silva als musicalster, en Rosa Reuten de actrice. En weet je nu al dat je dochter een natuurtalentje in acteren is? Er zijn wel meer dan 10 films met de naam Rosa in de titel....

Beroemdheden met de naam Rosa

Rosa da Silva
Zangeres

Rosa da Silva is een Nederlandse actrice en zangeres. In 2019 werd de Wim Sonneveld jury- en publieksprijs aan haar toegekend, evenals de Shaffy Cheque voor de ontwikkeling van haar eerste avondvullende programma.

Rosa Reuten
Actrice

Rosa Reuten is een Nederlandse actrice. Reuten studeerde in 2003 af aan de Toneelacademie in Maastricht. Sindsdien heeft ze diverse rollen gespeeld in televisieseries als De Afdeling, TV7, Hartslag, Koppels, Jeuk, Flikken Maastricht, Spangas, Baantjer, Toren C en Costa!.

Rosa Parks
Burgerrechtenactiviste

Rosa Louise Parks-McCauley was een Amerikaans burgerrechtenactiviste. Ze is vooral bekend geworden door haar verzetsdaad in 1955 waarbij ze weigerde haar zitplaats in het voor zwarten gereserveerde deel achterin af te staan aan blanke passagiers.

Films met de naam Rosa

Rosa e Cornelia

Rosa and Cornelia is een Italiaanse dramafilm uit 2000, geregisseerd door Giorgio Treves. Stefania Rocca won voor haar optreden een Globo d'oro. De film gaat over een Venetiaanse gravin, zwanger van een onwettig kind, die bevriend raakt met haar eveneens zwangere dienstmeisje. En ze worden bijna meer dan vrienden, maar haar familie heeft een plan voor haar en de baby.

Rosa Morena (2010)

Rosa Morena is een Deens Braziliaanse film, geregisseerd door Carlos Augusto de Oliveira. Thomas is in de veertig en verlangt er naar om vader te worden. Er zijn echter twee hindernissen: hij is homoseksueel en de huidige wetgeving maakt het niet gemakkelijk voor mannen om een kind te adopteren. Wanneer hij een oude vriend bezoekt in Brazilië ontdekt hij een illegale markt voor adopties. Hij ontmoet de gepassioneerde en grillige Maria en stemt er mee in om haar ongeboren kind te adopteren. Maar wat begon als een zakelijke overeenkomst verandert in een relatie waarbij hij een moeilijke keuze zal moet maken.

La Boda de Rosa (Rosa’s Wedding)

La boda de Rosa is een Spaanse film uit 2020, geregisseerd door Icíar Bollaín. Rosa’s Wedding is een romantische comedy met Candela Peña over een vrouw die besluit om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Rosa wordt bijna 45 en realiseert zich dat ze tot nu alleen maar voor anderen heeft geleefd. Ze besluit het roer om te gooien en haar droom te volgen, maar haar familie heeft een ander plan voor haar.

Rosa The Movie (2006)

Op zomerkamp leert een tiener die droomt van een leven als popster, wat leven, liefde en vriendschap is, wanneer ze zich moet losmaken uit een web van kleine leugens. De hoofdrollen zijn voor Anna Ryrberg, Freddy Åsblom en Christopher Mhina.

Rosa (2021)

Rosa is een film van Jean-Michel Gervais & Gabriel J. Lemay. Na geraakt te zijn door het verhaal van een patiënt, leert een psychiater op de harde manier dat schijn soms bedriegt.

Namen die lijken op Rosa

Resa   -   Roas   -   Roos   -   Rosalia   -   Rosalie   -   Rosalinda   -   Rosalinde   -   Rosaline   -   Rosalyn   -   Rosamaria   -   Rosamonde   -   Rosanne   -   Rosario   -   Rose   -   Rosie   -   Ross

Hoe spel ik de naam Rosa?

Internationaal alfabet

 • R Roma
 • O Oslo
 • S Santiago
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • R Ruben
 • O Omar
 • S Samira
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • R Romeo
 • O Oscar
 • S Sierra
 • A Alfa

Zo spel je Rosa met gebarentaal.

gebarentaal letter r
gebarentaal letter o
gebarentaal letter s
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Rosa in braille

r
o
s
a

Zo sein je Rosa in morsecode

· — ·
— — —
· · ·
· —

Zo sein je Rosa met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter r
nautische vlag letter o
nautische vlag letter s
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Rosa bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een R

Top 10 meisjesnamen met 4 letters