James Geboortekaartje naam James j2

Betekenis James

Hij zal beschermen, houder van de hiel
Meer informatie

Geslacht

James wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van James is Engels

James is afgeleid van de naam Jacob

Naamsopbouw

James is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, e) en 3 medeklinkers (j, m, s).

Populariteit van de naam James

James is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam James tussen 2008 en 2023. De naam James is minder populair geworden.

 • James is 561x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam James

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam James is de Engelse versie van de bijbelse naam Jacob (Jacob). In het Hebreeuws ja'aqob. De betekenis is onzeker, mogelijk betekent Jacob 'hij zal beschermen'. In het Oude Testament is Jacob (later Israël genoemd) de zoon van Isaak en Rebecca en de vader van de twaalf stichters van de twaalf stammen van Israël. Hij werd geboren met de hiel van zijn tweelingbroer Esau vast, en zijn naam wordt uitgelegd als "houder van de hiel" of "verdringer", omdat hij zijn broer tweemaal zijn rechten als eerstgeboren zoon ontnam (zie Genesis 27:36). Jacob wordt vereerd in alle Abrahamitische religies: jodendom, christendom en islam. Saint Jacob, onder de Spanjaarden Saint Santiago, wordt beschouwd als de patroonheilige van Spanje en de voormalige Spaanse koloniën (Chili, Guatemala, Nicaragua). In de Spaans- en Engelssprekende landen van de wereld zijn veel geografische objecten en organisaties vernoemd naar de heiligen (Jacob, de Spanjaarden - Santiago, de Britten - St. James). In verschillende landen heeft de naam Jacob een eigen uitspraak. In Frankrijk is dat Jacques. In Spanje is het Santiago, in Italië - Giacomo en Jacobbe, Jaimi in Portugal en bijvoorbeeld Jakub in Tsjechië en Polen. Andere analogen zijn Iago, Jacob, Jaco, Jacobo, Jaime, Hakob. De spelling van James is afgeleid van de Latijnse variant Iacobus en de laat-Latijnse vorm Iacomus. Uit varianten van de naam Jacob (Jacob) - Jacques, James, Jacob en anderen - werden vrouwelijke namen gevormd zoals Jacqueline, Jacobina, Jacquez en anderen. De naam James komt ook vaker voor als meisjesnaam. De dochter van Ryan Reynolds en Blake Lively heet bijvoorbeeld James. James is ook al lang een achternaam, denk bijvoorbeeld aan Jesse James en Lebron James Meest bekende drager van de naam is een fictief persoon, namelijk James Bond. Er zijn veel beroemde James te vinden, van basketbalsterren (James Harden) tot muzikanten (James Brown), schrijvers (James Joyce), uitvinders (James Watt) tot Presidenten (James Eurl Carter, is Jimmy Carter).. Misschien is James Dean de bekendste James?

Beroemdheden met de naam James

J. Kenji López-Alt
Chef kok

James Kenji López-Alt is een Amerikaanse chef-kok en voedselschrijver. Zijn eerste boek, The Food Lab: Better Home Cooking Through Science, werd een kritisch en commercieel succes, stond op de New York Times Bestseller-lijst en won de James Beard Foundation Award 2016 voor het beste kookboek van General Cooking.

James Gavin
Militair

James Maurice Gavin (Brooklyn (New York), 22 maart 1907 – Baltimore, 23 februari 1990) was een Amerikaans militair. Hij was de jongste generaal van het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog en commandant van de 82ste Airborne Divisie.

James Joyce
Schrijver

James Augustine Aloysius Joyce (Dublin, 2 februari 1882 – Zürich, 13 januari 1941) was een Iers schrijver die wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw. Zijn hoofdwerk is de roman Ulysses, die beschouwd wordt als hoogtepunt van het modernisme.

Loren Shriver
Astronaut

Loren James Shriver is een voormalig Amerikaans ruimtevaarder. Shriver zijn eerste ruimtevlucht was STS-51-C met de spaceshuttle Discovery en vond plaats op 24 januari 1985. De missie werd uitgevoerd in opdracht van het Amerikaanse Ministerie van Defensie

James Browns
Zanger

Ames Joseph Brown (Barnwell, 3 mei 1933 – Atlanta, 25 december 2006), algemeen bekend als "The Godfather of Soul" en "The Hardest Working Man in Show Business", was een Amerikaanse entertainer en winnaar van de Grammy Award. Brown wordt gezien als een van de belangrijkste en meest controversiële figuren uit de 20e eeuw en de ontwikkeling van de soulmuziek. Hij wordt tevens gezien als de medegrondlegger van het funkgenre.

Jimmy Carter
Politicus

James Earl (Jimmy) Carter jr. (Plains (Georgia), 1 oktober 1924) is een Amerikaans oud-politicus van de Democratische Partij. Hij was de 39e president van de Verenigde Staten van 1977 tot 1981.

James Dean
Acteur

James Byron Dean (Marion (Indiana), 8 februari 1931 - Cholame (Californië), 30 september 1955) was een Amerikaans acteur. Hij belichaamde de opstandige jeugd, onder meer in zijn bekendste film Rebel Without a Cause.

Muziek met de naam James

James
Artiest: Oscar and the Wolf

Er werd de afgelopen jaren in België al heel wat gedanst op de muziek van Oscar and the Wolf. De groep rond Max Colombie heeft intussen twee langspelers op zijn naam staan, telkens rijkelijk gevuld met hits. Het was een tijd stil rond de groep, maar recentelijk keerde Oscar and the Wolf terug met “James”. Op dat lied werd het elektronische van Infinity terug wat meer aan de kant geschoven en maakte de dromerige gitaar van de begindagen van de band opnieuw haar intrede.

Natuurfenomenen

De James is een rivier in het noordoosten van Amerika, in de staat Virginia. De rivier is vernoemd naar de Engelse koning Jacobus I (James). Samen met de Jackson heeft de James een lengte van 660 km. Het stroomgebied omvat 27.020 km². Het is de twaalfde rivier in de Verenigde Staten en hij stroomt in zijn geheel door slechts één enkele staat. De rivier James ontstaat in de Allegheny Mountains, in de buurt van Iron Gate, op de grens tussen de counties Alleghany en Botetourt, door het samengaan van de rivieren Cowpasture en Jackson en mondt bij Hampton Roads uit in de Chesapeake Bay.

Namen die lijken op James

Jameel

Naamdag van James

30 april

Hoe spel ik de naam James?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • A Amsterdam
 • M Madagaskar
 • E Edison
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • A Ali
 • M Mila
 • E Eva
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • A Alfa
 • M Mike
 • E Echo
 • S Sierra

Zo spel je James met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter a
gebarentaal letter m
gebarentaal letter e
gebarentaal letter s

Zo schrijf je James in braille

j
a
m
e
s

Zo sein je James in morsecode

· — — —
· —
— —
·
· · ·

Zo sein je James met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter a
nautische vlag letter m
nautische vlag letter e
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam James bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 5 letters