Per Geboortekaartje naam Per j2

Betekenis Per

Steen, Rots (afgeleid van het Griekse woord πετρος (petros))
Meer informatie

Geslacht

Per wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Per is Scandinavisch

Per is afgeleid van de naam Peter

Naamsopbouw

Per is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter P en is opgebouwd uit 1 klinker (e) en 2 medeklinkers (p, r).

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Per

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Per is een mooie, korte en hippe jongensnaam. De naam Per is een Scandinavische mannelijke voornaam. De naam is afgeleid van het Griekse woord πετρος (petros) dat "steen" of "rots" betekent. Afgeleid dus van het Griekse Πέτρος (Petros). Het is een vertaling die in de meeste versies van het Nieuwe Testament wordt gebruikt van de naam Kefas, wat in het Aramees "steen" betekent en die door Jezus aan de apostel Simon werd gegeven (vergelijk Mattheüs 16:18 en Johannes 1:42). Simon Peter was de meest prominente van de apostelen tijdens Jezus' bediening en wordt vaak beschouwd als de eerste paus. Vanwege de bekendheid van de apostel werd deze naam in de hele christelijke wereld gebruikelijk (in verschillende spellingen). In Engeland introduceerden de Noormannen het in de Oudfranse vorm Piers, die vanaf de 15e eeuw geleidelijk werd vervangen door de spelling Peter De naam is een variant van Peter, een veel voorkomende mannelijke naam van dezelfde oorsprong. Andere Scandinavische varianten van Per zijn Pehr, Pelle Peer en Pär. Andere varianten uit andere landen zijn onder meer Peer, Peeting, Peterus, Pier, Piet, Pieter. De naam Peter komt ook in veel andere talen voor: - Afrikaans: Pieter, Piet - Amhaars: Petros - Arabisch: Boutros - Catalaans: Pere (Pera) - Engels: Peter, Pete - Esperanto: Pedro, Piedro, Petro, Pietro - Estisch: Peeter - Frans: Pierre - Fries: Peiter, Peke, Piter - Duits: Peter - Engels: Peter - Grieks: Petros - Hindoestaans: Pathar - Hongaars: Péter - Italiaans: Piero, Pietro - Kroatisch: Petar - Latijn: Petrus - Luxemburgs: Pit - Papiaments: Pedro - Pools: Piotr - Portugees: Pedro - Roemeens: Petru - Russisch: Пётр (Pjotr) - Scandinavisch: Per, Peer (archaïsch), Peder, Petter - Spaans: Pedro, Perez en Tsjechisch: Petr. Snel terug naar de naam Per. In Nederland en België is de naam best nog weinig voorkomend, en daarmee dus speciaal! Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Duitse voetballer Per Mertesacker, de Noorse schrijver Per Petterson en de Zweedse muzikant Per Gessle.

Beroemdheden met de naam Per

Jimmie Åkersson
Politicus

Per Jimmie Åkesson (Ivetofta, 17 mei 1979) is een Zweeds politicus en sinds 2005 partijleider van de rechtse Sverigedemokraterna (Zweden-democraten, SD). Sinds 2010 zetelt Åkesson in het Zweedse parlement.

Per Yngve Ohlin
Zanger

Per Yngve Ohlin, beter bekend als Dead, was een Zweeds blackmetalzanger. Hij is vooral bekend door zijn werk bij de Noorse blackmetalband Mayhem.

Per Petterson
Schrijver

Per Petterson (Oslo, 18 juli 1952) is een Noors schrijver van romans en verhalen. Pettersons roman uit 2008 Jeg forbanner tidens elv (Ik vervloek de rivier des tijds) won in 2009 de prestigieuze Literatuurprijs van de Noordse Raad. In deze roman wordt de knellende relatie van hoofdpersoon Arvid Jansen met liefde en het bestaan beschreven en de pogingen die hij doet om de persoon te worden die hij wil zijn. Pettersons roman Jeg nekter (Twee wegen) uit 2012, over twee mannen, oude vrienden, die elkaar na 35 jaar opnieuw treffen, werd een internationaal succes en behaalde ook in Nederland de bestsellerlijsten, mede door een lovende bespreking in het televisieprogramma 'De Wereld Draait Door'.

Per Mertesacker
Voetballer

Per Mertesacker is een Duits voormalig voetballer die in de verdediging speelde. Hij speelde van 2006 tot 2011 voor Werder Bremen, waarna hij op 31 augustus 2011 overstapte naar het Engelse Arsenal.

Per Borten
Premier

Per Borten was een Noors politicus van de Centrumpartij. Van 1965 tot 1971 was hij premier van Noorwegen en stond hij aan het hoofd van een centrum-rechtse coalitie. Hij stond bekend als anti-Europese Unie.

Per Gessle
Muzikant

Per Hakan Gessle is een Zweeds singer-songwriter. Internationaal is hij vooral bekend als mannelijke helft van de band Roxette. In eigen land is hij ook solo een zeer bekende popartiest.

Namen die lijken op Per

Fer   -   Pepe   -   Percival   -   Perren   -   Perry   -   Perryn

Hoe spel ik de naam Per?

Internationaal alfabet

 • P Paris
 • E Edison
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • P Patrick
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • P Papa
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Per met gebarentaal.

gebarentaal letter p
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Per in braille

p
e
r

Zo sein je Per in morsecode

· — — ·
·
· — ·

Zo sein je Per met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter p
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Per bekijken?

Top 10 jongensnamen met een P

Top 10 jongensnamen met 3 letters