Jakob Geboortekaartje naam Jakob j2

Betekenis Jakob

Hij Zal Beschermen, Houder van de hiel, Moge God beschermen,
Meer informatie

Geslacht

Jakob wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Jakob is Hebreeuws

Jakob is afgeleid van de naam Jacob

Naamsopbouw

Jakob is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, o) en 3 medeklinkers (j, k, b).

Populariteit van de naam Jakob

Jakob is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Jakob tussen 1950 en 2023. De naam Jakob is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Jakob is 28x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Jakob

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Jakob is een zeer bekende jongensnaam. De voornaam Jakob is afgeleid van de Joodse aartsvader Jakob en heeft daarmee een Hebreeuwse oorsprong. De Hebreeuwse naam יַעֲקֹב (Ya'aqov) is volgens het Bijbelboek Genesis 25:26 iets als 'hij die de hiel greep'. Naast deze volksetymologische oorsprong wordt voor de naam ook wel als mogelijke vertaling "hij zal beschermen" gegeven. Via de Griekse vorm Ιακωβος (Iakobos) kwam de naam in het Latijn terecht als Jacobus en Jacomus. De naam werd vooral populair door de beide apostelen Jakobus de Mindere ("broer van Jezus") en Jakobus de Meerdere (zoon van Zebedeüs; een van de 12 apostelen). De laatste zou volgens een 7e-eeuwse Spaanse legende in Spanje hebben gepreekt en daar in Santiago de Compostela zijn begraven, dat om die reden tussen de 10e en 15e eeuw een belangrijke pelgrimsplaats was. Met de pelgrims groeide ook zijn populariteit als heilige (naamdag: 25 juli) en daarmee ook van zijn naam. Jakobus de Mindere werd als martelaar ook erg populair binnen de katholieke kerk en omdat een aantal Spaanse en Engelse koningen naar hem werden vernoemd, groeide daarmee ook de populariteit van de naam verder. Deels historische vrouwelijke varianten zijn Jacoba (sinds 12e eeuw bekend), Jaqueta (rond 1400), Jaquemijne, Jaquemine, Jaquemijne, Jaquemijnkin, Jacquemine, Jacopmijne, Jaquelyne, Jaexmyntgen, Iacobtien (16e eeuw), Jacqueline, Jakelijn, Jakeline, Jacolijn, Jacobmina en Jakelintge (17e eeuw). Daarnaast zijn er veel verkorte versies van de naam, zoals Co, Cobus, Koos, Jaco, Jack en ook Jaap...

Beroemdheden met de naam Jakob

Felix Mendelssohn
Componist

Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy, geboren en bekend als Felix Mendelssohn, was een Duits componist, dirigent, organist en pianist van de vroege romantiek. Mendelssohns composities bestaan onder andere uit symfonieën, concerto's, piano-, orgel- en kamermuziek.

Jakob Poulsen
Voetballer

Jakob Bendix Uhd Poulsen (Varde, 7 juli 1983) is een Deens betaald voetballer die bij voorkeur op het middenveld speelt. Hij tekende in 2012 een vierjarig contract bij AS Monaco, dat hem weghaalde bij Aarhus GF. In februari 2009 debuteerde hij in het Deens voetbalelftal. Poulsen speelde ook voor Denemarken onder 20.

Jakob Cedergren
Acteur

Jakob Cedergren (Lund, Zweden, 10 januari 1973) is een bekende Deense acteur, afkomstig uit Zweden. Hij speelde in veel kaskrakers (oa Den Skyldige) en succesvolle (Netflix) series als The Killiing en Morden i Sandhamn.

Jakob van Schevichaven
Schrijver

Jakob van Schevichaven (Sneek, 20 juni 1866 - Den Haag, 20 mei 1935) was de eerste professionele Nederlandse detectiveschrijver. Hij werd bekend onder het op zijn initialen gebaseerde pseudoniem Ivans

Boeken met de naam Jakob

Jakob en Jakoba
Auteur: Siska Goeminne

Jakob houdt van stil. Jakoba houdt van wild. Ze durft alles wat hij niet durft. Ze kan alles wat hij niet kan. Maar op een dag is het andersom. Die dag zit er een duif gevangen in het kippenhok. Hij kan niet weg. De kip is heel boos en pikt naar de duif. Jakoba kijkt ernaar maar durft niks te doen. Ze huilt. Jakob is stomverbaasd.

Namen die lijken op Jakob

Jakub

Hoe spel ik de naam Jakob?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • A Amsterdam
 • K Kilogramme
 • O Oslo
 • B Baltimore

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • A Ali
 • K Kevin
 • O Omar
 • B Bo

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • A Alfa
 • K Kilo
 • O Oscar
 • B Bravo

Zo spel je Jakob met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter a
gebarentaal letter k
gebarentaal letter o
gebarentaal letter b

Zo schrijf je Jakob in braille

j
a
k
o
b

Zo sein je Jakob in morsecode

· — — —
· —
— · —
— — —
— · · ·

Zo sein je Jakob met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter a
nautische vlag letter k
nautische vlag letter o
nautische vlag letter b

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Jakob bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 5 letters