Rio Geboortekaartje naam Rio u2

Betekenis Rio

Rivier (Spaans), Plaats van de Kersenbloesem (Japans)
Meer informatie

Geslacht

Rio wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Rio is Italiaans, Japans, Portugees en Spaans.

Naamsopbouw

Rio is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter R en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, o) en 1 medeklinker (r).

Populariteit van de naam Rio

Rio is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Rio tussen 2021 en 2023. De naam Rio is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Rio is 36x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Rio maak je ook deze babynaam:
Roi

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Rio

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Rio is zowel een meisjesnaam als jongensnaam uniseks dus! In de meeste landen waar de naam Rio populair is, de UK, de VS en Zweden is Rio 2 van de 3 keer een naam voor een zoontje. In België en Nederland zien we dezelfde verhouding. In Denemarken geven ouders de naam net iets vaker aan een dochterje. De betekenis van de naam Rio is verschillend in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. Rio is allereerst een Spaanse, italiaanse en Portugese naam en betekent dan: ‘rivier’. De naam Rio is ook een naam van Japanse oorsprong en betekent dan "plaats van de kersenbloesems".Rio is een van de populairste meisjesnamen van Japan en zit constant in d e Top 10 van dat land. Natuurlijk kan Rio ook voortkomen uit het Portugese en Spaanse woord voor rivier, en de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Een echt internationale naam voor een kosmopolitische baby! Verder komt Rio als naam ook voor als verkorte versie van namen als Riocard, Silverio of Mario. Variant van de naam Rio is de naam Ryo (wel een andere betekenis!). De naam is best nog zeldzaam in Nederland. In Zweden komt de naam snel op, en geven in 75% van de gevallen de ouders de naam aan een jongen. Bekendste drager van de naam die wij kennen is de oud voetballer Rio Ferdinand. In Japan is de stemactrice Rio Natsuki een grootheid. De naam komt ook voor als achternaam, zoals bijvoorbeeld bij de Mexicaanse actrice Dolores del Río.

Beroemdheden met de naam Rio

Rio Mangini
Acteur

Rio Mangini is een Amerikaanse acteur, muzikant en componist. Hij staat bekend om zijn rollen als Ace McFumbles in Bella and the Bulldogs en als McQuaid in Everything Sucks!

Rio Suzuki
Actrice

Rio Suzuki is een Japanse actrice en tarento. Ze is beroemd om tv-drama's als Yae no Sakura, Ashita, Mama ga Inai en als tv-persoonlijkheid.

Rio Preisner
Dichter

Rio Preisner was een Tsjechische dichter, filosoof, vertaler en geleerde van de Tsjechische en Duitse literatuur.

Rio Mavuba
Voetballer

Rio Antonio Mavuba is een Frans voetballer die bij voorkeur als verdedigende middenvelder speelt. Hij tekende in juli 2017 een contract tot medio 2020 bij Sparta Praag, dat hem overnam van Lille OSC. Mavuba debuteerde in 2004 in het Frans voetbalelftal.

Rio Natsuki
Actrice

Rio Natsuki is een Japanse stemactrice en zangeres. Stemactrices zijn in Japan vaak beroemdheden, omdat ze veel videogames en Anime (zeg maar Japanse tekenfilms) inspreken. Rio Natsuki is een Japanse stemacteur die bekend staat om het uiten van Sion Eltnam Atlasia, Baby en Fujin.

Rio Ferdinand
Voetballer

Rio Gavin Ferdinand (Peckham, 7 november 1978) is een Engels voormalig betaald voetballer die bij voorkeur centraal in de verdediging speelde. Hij kwam van 1996 tot en met 2014 uit voor West Ham United, Bournemouth, Leeds United, Manchester United en Queens Park Rangers. Met Manchester werd hij zes keer Engels landskampioen en won hij één keer de UEFA Champions League. Ferdinand debuteerde in 1997 in het Engels voetbalelftal, waarvoor hij 81 interlands speelde en drie keer scoorde.

Boeken met de naam Rio

Buitenspel in Rio
Auteur: Joep van Deudekom

Pieter, Guus en hun vrienden worden geselecteerd voor Oranje onder de veertien jaar. Een droom lijkt uit te komen, maar Pieter krijgt grote concurrentie van een andere keeper. Is zijn plek in het team nog wel zeker? Ze doen mee aan het WK voor de jeugd in Rio de Janeiro. Het toernooi begint veelbelovend, maar dan gaat het helemaal mis. Met een coach die niet te vertrouwen is, onderlinge ruzies en tegenwerking van gewelddadige fans van Brazilië lijkt alles verloren. Pieter ziet nog maar één oplossing: hij neemt de leiding, en wel op een heel ongebruikelijke manier…

Rio
Auteur: Marion Bloem

Toen Gelgel zestien jaar oud was zei ze het al tegen een vriend op het schoolfeest: 'Ik wil mijn hele leven al naar Brazilië. Dat is mijn grootste wens.' Veel later doet Aron haar vanwege moederdag een reis naar Brazilië cadeau. Nu is Gelgel op weg naar Brazilië, op zoek naar Rio. In haar verbeelding heeft ze de reis al vele malen op diverse wijzen gemaakt. De reis, de ervaringen met de mannen die haar vergezellen en die ze ontmoet, de tussensprongen van stad naar stad in dit onmetelijke land confronteren

Rio Grande
Auteur: Natalie Pagie

Een razendspannende roadtrip door Mexico Als blijkt dat haar voormalige collega Diego Martinez vermist wordt, twijfelt journaliste Tara Linders geen seconde. Ze moet naar Mexico, waar hij voor het laatst is gezien. Diego verbrak zijn relatie en verliet huis en haard om in Mexico, het thuisland van zijn vader, uit te zoeken wat hij nu echt wil: vrijheid en avontuur of een gesetteld gezinsleven. De eigenzinnige Tara mist haar partner in crime en grijpt zijn vermissing met beide handen aan om hem achterna te reizen. Haar baas heeft aanvankelijk zijn bedenkingen – nergens sneuvelen er momenteel zo veel journalisten als in Mexico – maar stemt toch toe als hij kansen ziet voor een wereldwijde primeur. Op één voorwaarde: ze gaat niet alleen, de mysterieuze undercoveragent Jay zal haar vergezellen. Samen doorkruisen ze de binnenlanden van Mexico, waar het gevaar voortdurend op de loer ligt. Als een anonieme tip hen naar de beruchte motorbende Escorpiones leidt en Diego in levensgevaar blijkt te verkeren, wordt het pas echt bloedlink.

Films met de naam Rio

Rio

Rio, ook aangeprezen als Rio: The Movie, is een Amerikaanse computergeanimeerde film uit 2011, geregisseerd door Carlos Saldanha. De titel is een verwijzing naar de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. De stemmen in de originele versie werden ingesproken door Jesse Eisenberg, Anne Hathaway, George Lopez, Jemaine Clement en Jake T. Austin. Voor de Nederlandse nasynchronisatie tekenden onder anderen Jamai Loman, Kim-Lian van der Meij, Charly Luske, Tanja Jess, Murth Mossel, Rogier Komproe, Marcel Jonker, Hajo Bruins en Bas Keijzer. Blu is een zeldzame Macaw papegaai die werd gevangen in de jungle van Rio. Hij belandde dankzij smokkelaars in Minnesota, waar hij gevonden werd en nu al vijftien jaar verzorgd wordt door Linda. De twee zijn onafscheidelijk. Op een dag komt een professor langs bij Linda om te vragen of zij en Blu mee gaan naar Rio om daar zijn ras te redden; Blu is namelijk het laatste mannetje van zijn soort. In Rio verloopt alles niet bepaald zoals gepland en beland Blu in een avontuur, samen met zijn soortgenoot Jewel en andere nieuwe vrienden.

Organisaties met de naam Rio

Mijnbouw groep: Rio Tinto

Rio Tinto is een Brits-Australische mijnbouwgroep. De groep is de combinatie van het Britse bedrijf Rio Tinto plc en het Australische Rio Tinto Limited. Belangrijke producten van het bedrijf zijn ijzererts, aluminium, diamant, koper en industriële mineralen. Deze delfstoffen worden wereldwijd bovengehaald.

Namen die lijken op Rio

Lio   -   Nio   -   Rae   -   Raf   -   Rai   -   Ram   -   Rav   -   Ray   -   Rei   -   Rey   -   Rho   -   Riad   -   Rían   -   Riaz   -   Rica   -   Rick   -   Rico   -   Rida   -   Rien   -   Riff   -   Rijk   -   Rik   -   Riku   -   Rima   -   Riocard   -   Rita   -   Riv   -   Riva   -   Rive   -   Rixt   -   Rob   -   Roi   -   Ron   -   Rox   -   Roy   -   Rue   -   Rui   -   Ryo

Hoe spel ik de naam Rio?

Internationaal alfabet

 • R Roma
 • I Italia
 • O Oslo

Nederlands alfabet

 • R Ruben
 • I Iris
 • O Omar

NAVO-alfabet

 • R Romeo
 • I India
 • O Oscar

Zo spel je Rio met gebarentaal.

gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter o

Zo schrijf je Rio in braille

r
i
o

Zo sein je Rio in morsecode

· — ·
· ·
— — —

Zo sein je Rio met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter o

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Rio bekijken?

Top 4 unisex met een R

Top 9 unisex met 3 letters