Mirza Geboortekaartje naam Mirza u2

Betekenis Mirza

Prins (van het Perzische میرزا ), Commandant (van Arabisch أمير (amir)), Afstamming
Meer informatie

Geslacht

Mirza wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Mirza is Arabisch en Perzisch.

Naamsopbouw

Mirza is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, a) en 3 medeklinkers (m, r, z).

Populariteit van de naam Mirza

Mirza is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Mirza tussen 2014 en 2023. De naam Mirza is minder populair geworden.

 • Mirza is 31x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Mirza maak je ook deze 2 babynamen:

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Mirza

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Mirza is een mooie jongensnaam en meisjesnaam, een echte uniseks naam dus. In Nederland en Belgie bijna altijd een jongensnaam, in de VS ongeveer net zo vaak een naam voor een dochertje als voor een zoontje, en in Brazilië dan weer bijna uitsluitend een naam voor een dochter. De naam Mirza betekent "prins" van het Perzische میرزا (mirza), eerder امیرزاده (amirzadeh), dat uiteindelijk uit het Arabisch أمير (amir) komt, wat "commandant" betekent, gecombineerd met het Perzische زاده (zadeh) dat "nageslacht" betekent. Nog specifieker: Deze naam is afgeleid van het Perzische (Fārsi) "Mīrzā", van "Amīrzāde", dat uiteindelijk is afgeleid van de Arabische titel "ʼamīr", wat "commandant, prins" betekent, plus het Perzische (Fārsi) achtervoegsel "-zād", wat betekent "geboorte, afstamming". Mirza is een titel van Perzische oorsprong, die de rang van een hoge edelman of prins aangeeft. Het wordt meestal in het Engels vertaald als een koninklijke of keizerlijke prins van het bloed. Het betekende mannelijke afstamming en relatie met de keizerlijke families van Turkije, Perzië en later Zuid-Azië en was de titel die werd gedragen door leden van de hoogste aristocratieën in Tataarse staten, zoals de Khanaten van Kazan en Astrakhan. Spellingsvarianten zijn onder meer ook Mirzâ en Mîrza. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Bosnische tenniser Mirza Bašić en de kalief met de mooie naam Mirza Bashiruddin Mahmood Ahmad. Leuke weetjes over de naam Mirza: De naam Mirza komt ook voor als achternaam, zoals bijvoorbeeld bij de Indiaase tennister Sania Mirza. De succesvolle Iraans Nederlandse schrijver Kader Abdolah schreef onder pseudoniem Mirza jaren in de Volkskrant. Mirza is ook een schattig diertje, een dwergmaki'

Beroemdheden met de naam Mirza

Mirza Delibašić
Basketbalspeler

Mirza Delibašić (Tuzla, 9 januari 1954 - Sarajevo, 8 december 2001) was een Bosnisch voormalig basketballer en basketbalcoach.

Mirza Khazar
Journalist

Mirza Khazar, pseudoniem van Mirza Kerim oglu Mikayilov, (Göyçay, Sovjet-Unie, 29 november 1947 – Duitsland, 31 januari 2020) was een Azerbeidzjaans journalist, columnist, auteur, radio- en televisiepresentator.

Mirza Bashiruddin Mahmood Ahmad
Kalief

Mirza Bashiruddin Mahmood Ahmad (Qadian (Punjab), 12 januari 1889 - Rabwah (Pakistan), 7 november 1965) was de tweede khalifatul Masih, en hoofd van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap. Hij werd tot kalief gekozen toen hij 25 jaar oud was, en is daarmee de jongste kalief van de gemeenschap. Hij is ook de langst regerende kalief, met 52 jaar.

Mirza Ghulam Ahmad
Geestelijke

Mirza Ghulam Ahmad (Qadian (Punjab, destijds Brits-Indië, tegenwoordig India), 13 februari 1835 - Lahore (Punjab), 26 mei 1908) was de stichter van de islamitische Ahmadiyya-beweging.

Mirza Bašić
Tennisser

Mirza Bašić (12 juli 1991) is een Bosnische tennisspeler. Hij heeft één ATP-toernooi gewonnen. Hij heeft twee challengers in het enkelspel op zijn naam staan.

Sania Mirza
Tennis speler

Sania Mirza (Bombay, 15 november 1986) is een tennisspeelster uit India. Zij is opgegroeid in Haiderabad. Haar favoriete ondergrond is hardcourt.

Mirza (Pseudoniem)
Schrijver

Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (Perzisch: حسین سجادی قائم‌مقامی فراهانی) (Arak, 12 november 1954), beter bekend onder het pseudoniem Kader Abdolah (Perzisch: قادر عبدالله), is een Perzisch-Nederlandse schrijver. In 1988 vestigde hij zich in Nederland. Abdolah maakte zich de Nederlandse taal eigen met behulp van onder meer de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt en van Nederlandstalige poëzie. Worstelend met de taal begon hij zijn verhalen in het Nederlands te schrijven. In 1993 debuteerde hij met de verhalenbundel De adelaars, die meteen bekroond werd met de belangrijke debutantenprijs Het Gouden Ezelsoor. Abdolah schreef van 1996 tot 2011 wekelijks een column in de Volkskrant onder het pseudoniem 'Mirza'. Mirza is in het Perzisch 'kroniekschrijver' en is ook de naam van Abdolah's betovergrootvader.

Films met de naam Mirza

Mirza: The untold story (2012)

Mirza: The untold story is een film uit 2012 van regisseur Baljit Singh Deo. Een man worstelt om zijn liefde voor een vrouw in evenwicht te brengen met zijn haat voor haar broer.

Natuurfenomenen

Mirza is een geslacht van nachtactieve lemuren uit de familie der dwergmaki's. Net als alle lemuren zijn deze endemisch op Madagaskar.

Namen die lijken op Mirza

Tirza

Hoe spel ik de naam Mirza?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • I Italia
 • R Roma
 • Z Zürich
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • I Iris
 • R Ruben
 • Z Zeynep
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • I India
 • R Romeo
 • Z Zulu
 • A Alfa

Zo spel je Mirza met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter i
gebarentaal letter r
gebarentaal letter z
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Mirza in braille

m
i
r
z
a

Zo sein je Mirza in morsecode

— —
· ·
· — ·
— · — —
· —

Zo sein je Mirza met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter i
nautische vlag letter r
nautische vlag letter z
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Mirza bekijken?

Top 5 unisex met een M

Top 20 unisex met 5 letters