Jos Geboortekaartje naam Jos j2

Betekenis Jos

God voege toe, Geve vermeerdering (van de Hebreeuwse naam יוֹסֵף (Josef))
Meer informatie

Geslacht

Jos wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Jos is Nederlands

Jos is afgeleid van de naam Jozef

Naamsopbouw

Jos is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 1 klinker (o) en 2 medeklinkers (j, s).

Populariteit van de naam Jos

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Jos tussen 1996 en 1999. De naam Jos is minder populair geworden.

 • Jos is 10x gegeven als voornaam in 1999

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Jos

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Jos is een mooie jongensnaam. De naam Jos is, net als bijvoorbeeld de naam Jef, Joep, Joop, Joos, Joost en Zef, een variant van de naam Jozef, een voornaam afkomstig uit het Hebreeuws; in Zuid-Nederland wordt de naam ook vaak gebruikt als roepnaam of verkorte versie van Josephus. Van Ioseph, de Latijnse vorm van het Grieks Ἰωσήφ (Ioseph), die afkomstig was van de Hebreeuwse naam יוֹסֵף (Josef) wat betekent "hij zal toevoegen", van de wortel יָסַף (yasaf). In het Oude Testament is Jozef de elfde zoon van Jacob en de eerste met zijn vrouw Rachel. Omdat hij de favoriet van zijn vader was, stuurden zijn oudere broers hem naar Egypte en vertelden hun vader dat hij was overleden. In Egypte werd Jozef adviseur van de farao en hij verzoende zich uiteindelijk met zijn broers toen ze tijdens een hongersnood naar Egypte kwamen. Deze naam komt ook voor in het Nieuwe Testament, behorend bij Sint-Jozef, de echtgenoot van Maria, en bij Jozef van Arimathea. In de middeleeuwen was Jozef een veel voorkomende joodse naam, die onder christenen minder vaak voorkwam. In de late Middeleeuwen werd Sint-Jozef meer vereerd en werd de naam populair in Spanje en Italië. In Engeland werd het gebruikelijk na de protestantse reformatie. In de Verenigde Staten is het sinds 1880 in de top 25 van jongensnamen gebleven, waardoor het een van de meest blijvend populaire namen van dit tijdperk is. In Zuid-Nederland is de naam Jos soms de voorkomende roepnaam voor iemand met de geboortenaam Adrianus. En net zo makkelijk is Jos ook een verkorte versie voor de naam Johannes, zoals bijvoorbeeld bij oud Formule 1 coureur Jos Verstappen. Bekende dragers van de naam vind je vooral in België en Nederland. Jos Martens is een bekend Belgisch atleet, Jos Moerenhout een componist. In Nederland kennen we onder meer presentator Jos Brink en voetbaltrainer Jos Luhukay.

Beroemdheden met de naam Jos

Jos Moerenhout
Componist

(Jos) Martin-Joseph Moerenhout (Sint-Jans-Molenbeek, 27 april 1909 – Antwerpen, 18 januari 1985) was een Belgisch componist, dirigent en klarinettist.

Jos Brink
Presentator

Josephus Gerardus (Jos) Brink (Heiloo, 19 juni 1942 – Amsterdam, 17 augustus 2007) was een Nederlandse (hoorspel)acteur, cabaretier, musicalster en -producent, columnist, schrijver, predikant, stervensbegeleider en radio- en televisiepresentator.

Jos Verstappen
Formule 1 coureur

Johannes Franciscus (Jos) Verstappen (Montfort, 4 maart 1972) is een Nederlands voormalig Formule 1- en A1GP-coureur. Hij is de vader van Formule 1-coureur Max Verstappen.

Jos van Riemsdijk
Kunstenaar

Josepha Gijsberta (Jos) de Wit-van Riemsdijk (Ukkel, 31 juli 1915 – 2005) was een Nederlandse beeldhouwster. Haar beeldhouwwerk, bestaande uit portretten, mens- en vooral dierfiguren, was figuratief. Zij was lid van het Haagse genootschap Pulchri Studio en de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Ze ontving voor haar werk tweemaal de materiaalprijs (1951, 1958) verbonden aan de Jacob Marisprijs en in 1957 de tweede Jacob Hartogprijs.[

Boeken met de naam Jos

100 keer Jos
Auteur: M.H. Karels-Meeuse

Kennen jullie het jongetje Jos? Hij beleeft veel avonturen. Op zijn vierde verjaardag krijgt hij een mooie step. En hij verzint zelf een avontuur: hij wordt postbode. Jos gaat ook vaak naar tante Martje. Ze is al oud en woont alleen in een huisje. En meneer Derks met zijn bromstem is Jos zijn buurvriend. Jos mag nu naar school en leert van alles. Soms is hij ook verdrietig, want hij heeft geen broertje of zusje. Joris de beer is zijn beste vriend. Maar als Jos op stap gaat met de step, komt hij Gijs tegen. Ze worden echte vriendjes! Telkens zijn er weer nieuwe avonturen: op de bruiloft van de zus van Gijs en als de vriendjes bij haar mogen logeren op de flat in de stad. Daar zien ze Achmed en Rizja, donkere kinderen met glinsterogen. Jos speelt graag bij Gijs op de boerderij. Maar is Makker de waakhond wel aardig? En wat gaat er met het land van Gijs zijn vader gebeuren? Jos en Gijs zitten vaak op het hek te kijken. Soms zijn ze waaghalzen. En dan is Makker er opeens! Jos en Gijs blijven de beste vriendjes. In weer en wind, in de regen en de sneeuw en Bastiaan de hamster, Grijsje het konijn en het hondje Makkertje mogen vaak meedoen!

Films met de naam Jos

Jos (tv serie)

Jos is een Nederlandse komische dramaserie. De serie werd van 22 mei 2022 tot 31 juli 2022 uitgezonden door AVROTROS op NPO 3. De serie is bedacht door Anne Barnhoorn. Het verhaal draait om Jos Meulemans (Diederik Ebbinge). Jos is een aardige man met goede bedoelingen, alleen is hij sociaal gezien een tikkeltje vreemd. Jos is net gescheiden, heeft een tijdje gewoond bij Bert (Pierre Bokma) maar uiteindelijk is hij daar weggegaan. Jos werkt 25 jaar bij dezelfde bank en hij doet vrijwilligerswerk bij de Bright Light Foundation. Bij die vrijwilligersorganisatie leert hij Esther (Lies Visschedijk) kennen. Terwijl Jos achter Maxime aanging vond hij de vluchteling Tilman, een Albino uit Congo. Hij besluit hem mee naar huis te nemen en bouwt voor hem een huisje in zijn achtertuin. Tussen Jos en Tilman ontstaat er een hechte vriendschap maar Tilman wordt uiteindelijk opgepakt door de politie door een tip van Martin. Doordat Jos te veel stress heeft, nadat Tilman werd opgepakt en doordat Ineke hem naar de rechter heeft gesleept, heeft hij steeds vaker last van zijn hart en toen Esther samen met haar dochter bij hem ging wonen, werd het hem echt te veel. Als hij voor zich zelf besluit om op vakantie te gaan naar Thailand, kan zijn hart het niet meer aan. Hij valt op de grond door een hartaanval en blijft roerloos liggen. Jos is vaak overprikkeld en heeft autisme. Hij stuurt in elke aflevering een brief naar Kop (Teerawat Mulvilai), een Thai die vastzit in de Bangkwanggevangenis.

Geografie met de naam Jos

Plateau: Jos Plateau

Het Josplateau is een plateau in Nigeria van 7770 km² met een gemiddelde hoogte van 1280 meter. Het hoogste punt is 2010 meter. Het is de enige regio in Nigeria met een gematigd klimaat.

Stad: Jos (Plateau, Nigeria)

Jos is de hoofdstad van de staat Plateau in het midden van Nigeria, het ligt midden op het Josplateau. De stad werd in 1915 gesticht. Tijdens de Engelse koloniale periode werd Jos een belangrijke centrum voor de winning van tin. De stad Jos kent ongeveer 865.000 inwoners. Dit maakt het tot de 11e stad van Nigeria. Jos heeft een universiteit, de University of Jos.

Organisaties met de naam Jos

Voetbalclub: JOS Watergraafsmeer

JOS Watergraafsmeer is een amateurvoetbalvereniging uit de wijk Watergraafsmeer in Amsterdam, Noord-Holland, Nederland. De thuiswedstrijden worden op het “Sportpark Drieburg” gespeeld.

Namen die lijken op Jos

  -   Fos   -   Jase   -   Jess   -   Joa   -   Joah   -   Joan   -   João   -   Joas   -   Joaz   -   Job   -   Jobe   -   Jody   -   Joe   -   Joël   -   Joėl   -   Joep   -   Joes   -   Joey   -   John   -   Jon   -   Jona   -   Joni   -   Joop   -   Jop   -   Jorn   -   Jort   -   Jose   -   Josef   -   Joseph   -   Josephus   -   Josh   -   Joshua   -   Jovi   -   Joyo   -   Just   -   Oos

Hoe spel ik de naam Jos?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • O Oslo
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • O Omar
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • O Oscar
 • S Sierra

Zo spel je Jos met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter o
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Jos in braille

j
o
s

Zo sein je Jos in morsecode

· — — —
— — —
· · ·

Zo sein je Jos met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter o
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Jos bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 3 letters