Olle Geboortekaartje naam Olle j2

Betekenis Olle

Rijkdom, Erfgenaam (van Germaanse 'ôd' en 'ôthal", Overblijfsel van de voorouder (vanuit het Zweeds)
Meer informatie

Geslacht

Olle wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Olle is Fries en Zweeds.

Naamsopbouw

Olle is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, e) en 2 medeklinkers (l, l).

Populariteit van de naam Olle

Olle is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Olle tussen 2013 en 2023. De naam Olle is minder populair geworden.

 • Olle is 23x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Olle

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Olle is een mooie jongensnaam. De betekenis van de naam Olle is verschillend in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. De naam Olle is allereerst afeleid van de Friese naam Oele. Oele (en ook Oole) kwam in de 16e eeuw nog veel voor op Schouwen (Meertens 1947, 27); denk ook aan Ooltgensplaat uit Oelekensplaat. Oele is een eenstammige verkorting van Germaanse namen met ôd 'erfgoed' (zie od-) of van het verwante ôthal- 'bodem, erfgrond' (zie odel-). Vgl. Olbert en zie ook Ollo. Olle is ook een Zweedse naam, Olle is een jongensnaamnaam en betekent "overblijfsel van de voorouder". Olle is in Zweden een verkorte versie van de naam Olof, ook wel Olaf. En Olaf is nu sterk verbonden met de sneeuwpop uit Frozen, maar de gebruikelijke bijnaam Olle heeft dergelijke associaties niet. Olle is een Top 30-naam in Zweden en is ook af en toe in Nederland te horen. Olle Kapoen is een sprookjesfiguur uit een Nederlandse strip.

Beroemdheden met de naam Olle

Olle Blomström
Zanger

Lars Olle Anders Blomström (Svängsta, 4 januari 1987), huidige artiestennaam Faråker, is een Zweeds singer-songwriter. Hij maakte vroeger deel uit van het duo Cartwall tezamen met Matilda Kihlberg. In september 2012 publiceerde hij de single Paparazzi Du, die veel te horen was op de Zweedse radio.

Olle Bexell
Atleet

Karl Olof Alfred (Olle) Bexell (Luleå, 14 juni 1909 – Uppsala, 6 januari 2003) was een Zweedse atleet, die in de jaren dertig van de 20e eeuw actief was op de tienkamp. Hij werd Europees kampioen en meervoudig nationaal kampioen in deze discipline en was gedurende lange tijd houder van het Zweedse record. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen, zonder hierbij een medaille te veroveren.

Olle Laner
Atlete

Olof Gustaf Reinhold (Olle) Lanner (Stora Tuna, 30 december 1884 - Stockholm, 26 juli 1926) was een Zweeds turner. Lanner won tijdens de Olympische Zomerspelen 1908 in Londen de gouden medaille met het Zweedse ploeg op de meerkamp.

Olle Ohlson
Water poloër

Olov "Olle" Axel Herman Ohlson (Stockholm, 18 juni 1921 – aldaar, 12 mei 1983) was een Zweeds waterpolospeler. Olle Ohlson nam als waterpoloër een maal deel aan de Olympische Spelen; in 1948. In 1948 maakte hij deel uit van het zweedse team dat als vijfde eindigde. Hij speelde vijf wedstrijden.

Olle Kapoen
Personage

Olle Kapoen is een Nederlandse stripreeks, getekend door Phiny Dick, die van 2 november 1946 tot 30 oktober 1954 in het Algemeen Handelsblad verscheen.

Ruben Östlund
Regisseur

Claes Olle Ruben Östlund is een Zweeds filmregisseur, scenarioschrijver en filmproducent. In 2017 ging Östlunds film The Square in première op het filmfestival van Cannes en won de Gouden Palm.[3] Deze film werd eveneens geselecteerd als Zweedse inzending voor de beste niet-Engelstalige film voor de 90ste Oscaruitreiking en haalde de shortlist.

Boeken met de naam Olle

Olle
Auteur: Guus Kuijer

Olle is niet zomaar een hond: hij gaat zijn eigen, rustige gang en laat zich door niemand opjutten om gekke kunstjes te doen. Bovendien schaamt hij zich er absoluut niet voor dat hij niet alles kan wat mensen (en teefjes) allemaal van een hond verwachten. Maar het allerbijzonderste is: Olle práát. Als je een sprekende hond hebt, moet je uitkijken met andere mensen. Die geloven het niet, moet je weten. Die denken dat je gek bent. Dus toen Olle acht jaar was zei ik: 'Moet je horen Olle. Wil je me een plezier doen?' Olle lag te slapen in zijn mand. Hij deed een oog open en zei: 'Ik ga niet de krant voor je halen, want dat vind ik belachelijk.' 'Nee, nee,' zei ik haastig. 'Het gaat om iets anders. Zou je niet willen praten waar andere mensen bij zijn?' 'Goed hoor,' zei Olle en viel weer in slaap. Dat was een pak van mijn hart, want Olle begon zich overal mee te bemoeien.

Films met de naam Olle

Olle Hexe (1991)

Olle Hexe is een Duitse film van regisseur Günter Meyer. De kinderen Paul en Anna raken op een wonderlijke manier verzeild in het toverrijk van een boze heks. Zij willen natuurlijk naar huis, maar het kost heel wat moeite om zich aan de greep van de heks te onttrekken.

Geografie met de naam Olle

Gemeente: Ollé (Chartres, Frankrijk)

Ollé is een gemeente in het Franse departement Eure-et-Loir (regio Centre-Val de Loire) en telt ongeveer 550 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Chartres.

Namen die lijken op Olle

Ali   -   Eli   -   Illi   -   Ola   -   Ole   -   Ollie   -   Ulf   -   Uli   -   Ull

Hoe spel ik de naam Olle?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • L Liverpool
 • L Liverpool
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • O Omar
 • L Lorenzo
 • L Lorenzo
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • L Lima
 • L Lima
 • E Echo

Zo spel je Olle met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter l
gebarentaal letter l
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Olle in braille

o
l
l
e

Zo sein je Olle in morsecode

— — —
· — · ·
· — · ·
·

Zo sein je Olle met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter l
nautische vlag letter l
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Olle bekijken?

Top 10 jongensnamen met een O

Top 10 jongensnamen met 4 letters