Johan Geboortekaartje naam Johan j2

Betekenis Johan

God Is Genadig (van het Oudgrieks: Ἰωάννης, afgeleid van het Hebreeuwse יוחנן, Jochanan, "JHWH heeft genade getoond")
Meer informatie

Geslacht

Johan wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Johan is Hebreeuws en Nederlands.

Johan is afgeleid van de naam Johannes

Naamsopbouw

Johan is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, a) en 3 medeklinkers (j, h, n).

Populariteit van de naam Johan

Johan is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Johan tussen 1950 en 2023. De naam Johan is minder populair geworden.

 • Johan is 29x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Johan maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Johan

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Johan is een bekende en mooie jongensnaam De naam Johan is een verkorte versie van de naam Johannes. Johannes is zowel de Nederlandse als Duitse vorm van de Bijbelse jongensnaam Johanan en betekent 'Jahweh is genadig' of Yochanan' of 'de door God begenadigde' in het Hebreeuws. De naam werd ten tijde van de verspreiding van het christendom in Noord-Europa(Nederland en Duitsland) voor het eerst gebruikt. Aanvankelijk werd de naam in de Latijnse vorm Joannes gebruikt die verwant is aan de Griekse vorm: Ιωαννης (Ioannes). De vorm Johannes (onder invloed van het Hebreeuws) is sinds de Renaissance en de Reformatie de meest gebruikelijke geworden. In Noord-Nederland dateren de oudste voorbeelden uit de 12e eeuw. Voornamen die zijn afgeleid van Johannes zijn onder andere: Joan, Jan, Yohan, Jonas, Jon, Joost, Hans, Han en Wannes. In het Engels luiden de varianten John, Jon, Johnny en Jonny, in het Deens wordt het Jens, in het Frans Jean, Juan in het Spaans, João in het Portugees, Joan in het Catalaans, Giovanni in het Italiaans, Jonas in het Litouws, Ion in het Roemeens, János in het Hongaars, en Sean (of Shaun en Shawn) of Ian voor de Schotse en Ierse talen. Snel terug naar Johan. De vrouwelijke tegenhanger van Johannes is Johanna of Johanne; in het Engels wordt dit Joanna of Jane, in het Frans Jeanne, met vleiende verkleinnamen Jeanine of Janine. Johannes is met name bekend van de volgende Bijbelse personages: Johannes (apostel), volgeling van Jezus en wellicht dezelfde als de evangelist Johannes, hoewel dit laatste niet erg waarschijnlijk is omdat het Johannes-evangelie vermoedelijk pas ná het jaar 100 is ontstaan. Johannes (evangelist), schrijver van het Evangelie volgens Johannes Johannes de Doper, profeet en neef van Jezus. Ok, nu snel terug naar Johan. Meest bekende drager van de naam is ongetwijfeld de Nederlandse voetballer Johan Cruijff (die eigenlijk Hendrik Johannes heet :-)). En we hebben natuurlijk meer bekende voetballers met de naam Johan gehad. Johan Neeskens en Johan de Kock bijvoorbeeld. Maar in het verleden zijn er heel wat beroemde, adelijke en vorstelijke Johans de revu gepasseerd. Johan Willem Friso was onder andere Prins van Oranje, en Johan van Nassau-Idstein graaf van Nassau-Idstein. Ook Johan van Barneveldt is in de geschiedenis een bekende naam. In België is Johan Museeuw een bekende wielrenner. Verder hebben in Nederland een band genaamd Johan, en is Johan de Rode Ridder een bekende strip.

Beroemdheden met de naam Johan

Johan Museeuw
Wielrenner

Johan Museeuw (Varsenare[1][2][3], 13 oktober 1965) is een Belgisch voormalig wielrenner en veldrijder, beroeps van 1988 tot 2004. Museeuw behaalde 115 zeges, waarvan 113 op de weg. Hij was gespecialiseerd in het rijden van klassiekers en was op dat vlak een van de besten in de jaren 90. In 1996 werd hij wereldkampioen op de weg op zijn verjaardag, in het Zwitserse Lugano. Zijn bijnaam luidt de Leeuw van Vlaanderen.[

Johan de Witt
Graaf

Johan de Witt (Dordrecht, 24 september 1625 – Den Haag, 20 augustus 1672), heer van Zuid- en Noord-Linschoten, Snelrewaard, Hekendorp en IJsselvere, was in de Gouden Eeuw tijdens het Eerste Stadhouderloze Tijdperk negentien jaar lang raadpensionaris van het gewest Holland en daarmee de belangrijkste politicus van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Hij was tevens een begenadigd wiskundige, en wordt beschouwd als een van de grondleggers van de verzekeringswiskunde. Hoewel hedendaags Nederland hem kent als Johan met zijn voornaam, noemden zijn vrouw en veel tijdgenoten hem Jan.

Johan van Oldebarneveldt
Politicus

Johan van Oldenbarnevelt (Amersfoort, 14 september 1547 – Den Haag, 13 mei 1619) was van 1586 tot 1619 raadpensionaris van Holland. Hij was daarmee de belangrijkste bestuurder in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Eerder was hij van 1576 tot 1586 pensionaris van Rotterdam. Lange tijd werkte hij nauw samen met prins Maurits van Oranje, die hem ten slotte beschuldigde van landverraad. Oldenbarnevelt werd tot de doodstraf veroordeeld en de volgende dag op het Binnenhof in het openbaar onthoofd. Na enkele eeuwen kreeg hij eerherstel.

Johan Neeskens
Voetballer

Johannes Jacobus Neeskens is een Nederlands oud-profvoetballer en huidig voetbaltrainer. Hij speelde onder andere bij Ajax en FC Barcelona. Als speler was hij internationaal erg succesvol.

Johan Ludvig Runberg
Dichter

Johan Ludvig Runeberg was een Finse schrijver en dichter. Hoewel hij voornamelijk schreef in het Zweeds wordt hij wel gezien als de nationale dichter van Finland. Hij is de schrijver van het Finse Volkslied.

Johan Willem Friso van Nassau-Dietz
Prins

Johan Willem Friso (Dessau, 4 augustus 1687 – Strijensas, 14 juli 1711) was vorst van Nassau-Dietz (1696-1711, vanaf 1702 Nassau-Oranje), prins van Oranje (1702-1711) en stadhouder van Friesland (1696-1711) en Groningen (1696-1711).

Johan Cruijff
Voetballer

Hendrik Johannes (Johan) Cruijff (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) (Amsterdam, 25 april 1947 – Barcelona, 24 maart 2016) was een Nederlands profvoetballer en voetbaltrainer. Cruijff wordt wereldwijd erkend als een van de beste voetballers aller tijden. In 1999 werd hij door de IFFHS verkozen tot Europees voetballer van de twintigste eeuw. Bij de IFFHS-verkiezing van Wereldvoetballer van de twintigste eeuw eindigde hij als tweede achter Pelé. De voormalige aanvaller en spelverdeler werd met name geroemd vanwege zijn techniek, startsnelheid, handelingssnelheid en spelinzicht.

Boeken met de naam Johan

Johan de Rode Ridder
Auteur: Willy Vandersteen

Johan is het hoofdpersonage en held in de strip- en boekenreeks over De Rode Ridder. Zijn bijnaam is De Rode Ridder, als verwijzing naar zijn rode tenue. Al meer dan 200 albums lang komt de Rode Ridder op voor de zwakken en onderdrukten, en strijdt hij tegen onrechtvaardigheid. Daarbij maakte hij een opmerkelijke transformatie door: van een klassieke ridder (ontsproten aan het creatieve brein van Leopold Vermeiren) naar de fantasyheld (geëvolueerd door Karel Biddeloo) die hij nu is. In de loop van zijn avonturen bindt hij de strijd aan tegen Bahaal, de 'Prins der Duisternis', terzijde gestaan door Galaxa, fee van het licht, en vele andere kleurrijke bondgenoten.

Muziek met de naam Johan

Johan
Artiest: Band

Johan is een Nederlandse band rondom zanger/gitarist Jacob de Greeuw, opgericht in Hoorn. Vanwege de vele personeelswisselingen in de band, kan gesteld worden dat De Greeuw het enige vaste bandlid was en hiermee de spil is van de groep. De band was opgericht als Visions of Johanna in 1990. In 1996 werd de naam ingekort tot Johan. In 2009 ging de band uit elkaar om in 2017 weer bij elkaar te komen.

Namen die lijken op Johan

Bohan   -   Johann   -   Johannes   -   Johannis   -   Johnny   -   Rohan

Hoe spel ik de naam Johan?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • O Oslo
 • H Havanna
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • O Omar
 • H Hidde
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • O Oscar
 • H Hotel
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Johan met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter o
gebarentaal letter h
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Johan in braille

j
o
h
a
n

Zo sein je Johan in morsecode

· — — —
— — —
· · · ·
· —
— ·

Zo sein je Johan met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter o
nautische vlag letter h
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Johan bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 5 letters