Olivier Geboortekaartje naam Olivier j2

Betekenis Olivier

Olijfboom (van Latijnse ‘olivarius’), Olijfboomplanter, Heer, Natuurgeest (van Germaanse Alf), Elf, Leger
Meer informatie

Geslacht

Olivier wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Olivier is Latijn

Naamsopbouw

Olivier is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 4 klinkers (o, i, i, e) en 3 medeklinkers (l, v, r).

Populariteit van de naam Olivier

Olivier is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Olivier tussen 1996 en 2023. De naam Olivier is minder populair geworden.

 • Olivier is 331x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Olivier

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Olivier is momenteel de meest populaire jongensnaam die begint met een O. De naam Olivier wordt het meest gegeven door ouders in Frankrijk. Ook in België is de naam erg populair. In Nederland is het de meest populaire variant van de naam (naast bijvoorbeeld Oliver en De naam Olivier is vermoedelijk afkomstig van het Latijnse woord ‘olivarius’ dat ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplanter’ betekent. De olijfboom was in de Oudheid economisch erg belangrijk, vanwege de olie. De Olijfboom groeit heel langzaam, dus het was een teken van vrede als een boom zich rustig kon ontwikkelen, terwijl het een grote slag was als hij door vijanden vernietigd werd. Het is ook goed mogelijk dat de naam Oliver is ontstaan door de gelijkenis met al bestaande Germaanse namen, zoals Alf-hari. In dat geval valt te denken aan namen die met ‘alf’ beginnen, dat ‘natuurgeest, bovennatuurlijk wezen of elf’ betekent. Het tweede deel zou dan afstammen van 'heri', dat ‘leger’ betekent. De Franse vorm Olivier word voor het eerst vermeld door een van de riddergezellen van Roland in het middeleeuwse Franse gedicht 'La Chanson de Roland'. De andere paladijnen in het gedicht dragen duidelijk Germaanse namen; daarom zou de naam Olivier ook kunnen zijn geëvolueerd van een Germaanse naam Of zelfs mogelijk van de Scandinavische Olaf. Dat is het Oudnoorse woord ‘anleifr’ en betekent ‘zoon van de voorvaderen’. De naam Oliver heeft vele buitenlandse varianten. Voorbeelden zijn Oilibhéar, Olaver, Olivar, Oliveer, Olivier (Frans), Oliviero (Italiaans en Spaans), Oliverios, Oliveros, Olivio, Olivor, Olley, Olli, Olliver, Ollivor, Olly, Ollyver, Oluvor, Olvan, Olven, Olvin, Olyvar en Olyver . Minder bekende buitenlandse variaties omvatten Havelock (Welsh), Oilbhreis (Schots), Oilbhries (Gaelisch), Olghar (Gaelisch en Schots), Olivero (Italiaans en Spaans), en Oliwa (Hawaiiaans). De naam Oliver is nog steeds erg populair in alle Engelstalige landen (VS, UK, Australië), maar ook in Scandinavische landen als Noorwegen, Denemarken en Zweden. In Nederland kennen we ook de spellingsvarianten Oliviér , Oliviër , Olivièr en Olivíer. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Franse voetballer Olivier Giroud en Franse componist Olivier Messiaen. In Vlaanderen is Olivier Adams een bekende muzikant, en Olivier Rochus een bekende tennisspeler. In Nederland kennen we onder meer acteur Olivier Tuinier en voetballer Olivier Aertssen. Verder kennen we natuurlijk in Nederland en België het stripfiguur Olivier B. Bommel van Maarten Toonder. De naam komt ook voor als achternaam, bijvoorbeeld bij de bekende Engelse acteur Laurence Olivier.

Beroemdheden met de naam Olivier

Laurence Olivier
Acteur

Laurence Kerr Olivier, Baron Olivier was een Engels acteur en toneelregisseur, die door velen wordt beschouwd als de beste acteur van de twintigste eeuw. Hij geldt tevens als een van de beste Shakespeare vertolkers ooit. Vele van zijn film- en theaterproducties waren bewerkingen van stukken van William Shakespeare.

Olivier Aertssen
Voetballer

Olivier Aertssen (Veldhoven, 7 augustus 2004) is een Nederlandse voetballer die doorgaans speelt als centrale verdediger. Aertssen speelde in de jeugd bij achtereenvolgens Oirschot Vooruit, VV Wolfaartsdijk, VV Kloetinge en Sparta Rotterdam alvorens hij in 2019 overstapte naar Ajax.

Olivier Messiaen
Componist

Olivier Eugène Prosper Charles Messiaen (Avignon, 10 december 1908 – Parijs, 27 april 1992) was een Franse componist, organist en pianist. Hij geldt als een van de belangrijkste en invloedrijkste componisten van de twintigste eeuw, wiens onconventionele werk sterk beïnvloed is door de rooms-katholieke geloofsleer.

Olivier Giroud
Voetballer

Olivier Jonathan Giroud (Chambéry, 30 september 1986) is een Frans voetballer die doorgaans speelt als aanvaller. Hij tekende in juli 2021 een contract tot medio 2023 bij AC Milan, dat hem overnam van Chelsea. Giroud debuteerde in 2011 in het Frans voetbalelftal.

Olivier Adams
Muzikant

Olivier Jean-Jacques Adams (Tienen, 27 december 1968) is een Belgische muzikant en producer. Hij werd bekend met de band Leopold 3. Hij is tevens de man die samen met Maurice Engelen furore maakte in de dancewereld. Reeds in 1992 stond hij zowel met Praga Khan als Digital Orgasm in het BBC-programma Top of the Pops. Hij genoot tevens bekendheid in Japan en de Verenigde staten.

Olivier B. Bommel
Personage

Olivier B. Bommel of Heer Bommel, roepnaam Ollie, is een personage uit de Tom Poes-stripreeks, bedacht door Marten Toonder. Hij is een antropomorfe beer. Samen met de kat Tom Poes heeft hij de hoofdrol in de strip.

Olivier Quint
Voetbaltrainer

Olivier Quint is een Franse ex-profvoetballer en huidige manager van Basse-Goulaine. Hij speelde ondermeer voor CS Sedan Ardennen en Nantes. In Nantes scoorde hij toen ze de Trophée des Champions 2001 wonnen.

Boeken met de naam Olivier

Emmy en Olivier
Auteur: Robin Benway

Emmy & Olivier is een meeslepende young adult-roman van bestsellerauteur Robin Benway. Een heerlijk vakantieboek voor meiden vanaf 13 jaar. Wat doe je als je beste vriend na tien jaar afwezigheid plotseling op de stoep staat? De zeventienjarige Emmy krijgt de schrik van haar leven wanneer haar buurjongen na tien jaar vermissing plotseling weer voor de deur staat. Olivier en zij waren onafscheidelijk tot hij op zijn zevende ontvoerd werd. Zijn verdwijning zette haar wereld op zijn kop. Zou Olivier haar na al die jaren nog herkennen? Is er iets over van hun speciale band? Tijdens geheime surfdates leert Emmy Olivier opnieuw kennen. Hij is veranderd - langer, breder, mannelijker - maar nog net zo leuk. Wat is er precies gebeurd op zijn zevende? En welke rol speelt Emmy in dit drama?

Wat nu, Olivier?
Auteur: Phyllis Root

Wat nu, Olivier? is een leuk kinderboek van Phyllis Root. Het is herfst en kleuterbeer Olivier scharrelt wat in de tuin. Plotseling ziet hij een mooi geel blad. Olivier holt erachteraan, de heuvel af, helemaal naar de rand van het bos. Het blad is ineens verdwenen. Maar wat erger is: het huis van pappa en mamma ook! En daar sta je dan als kleine beer... Wat nu? Olivier begint te huilen. hij huilt steeds harder, maar dat verandert de situatie niet - hij blijft verdwaald. Dan besluit hij een keel op te zetten. Hij brult en hij brult en in de verte brullen zijn ouders terug. Zo komt Olivier veilig terug bij pappa en mamma beer. En - hé, wat is dat? Een mooi geel blad!

Het magische wereldfeestenboek
Auteur: Li Lefébure

Kinderboek over Zeger en Olivier. Zeger en Olivier ontdekken een boek met een gouden kaft. Zeger neemt het boek mee en samen met Olivier verstopt hij zich in de schoonmaakkast, om het gouden boek te kunnen lezen. Als Zeger het boek openslaat begint de kamer te bewegen en wordt alles mistig… Zeger en Olivier ontdekken dat het boek magisch is en dat het je mee kan nemen naar allerlei feesten. Na het eerste feest besluiten ze samen het boek terug te leggen, maar Olivier komt deze afspraak niet na. Hij is terug het boek ingedoken! Olivier gaat hem achterna en zoekt zijn vriend op in allerlei feesten, maar hij vindt hem nergens terug. Lukt het Olivier om Zeger te vinden?

Films met de naam Olivier

Olivier, Olivier (1992)

Olivier, Olivier! is een film uit 1992 van regisseur Agnieszka HollandDe negenjarige Olivier verdwijnt op een dag zomaar, op weg naar zijn oma. Zijn achterblijvende familie kan de emoties niet de baas en vader vertrekt naar Afrika. Moeder wordt zeer labiel en kan zich slechts overeind houden door haar dochter. Jaren later ziet de politieman die de zaak onderzocht in Parijs een jongen. Het is sprekend Olivier.

Olivier etc (2006)

Olivier etc. is een film van regisseur Sander Burger. Olivier noemt zichzelf een statistisch wonder. Hij is nu al bijna 27, terwijl de artsen hebben voorspeld dat hij met zijn aangeboren hartafwijking niet veel ouder dan 25 zou worden. Hij lijkt niet te lijden onder de dreiging van een vroege dood. Olivier is een feestbeest met een tomeloze energie. Hij rookt, drinkt, danst tot diep in de nacht en wordt regelmatig wakker naast een hem onbekend meisje. Dat hij met deze levensstijl vrienden en familie van zich vervreemdt en geen vrouw voor langere tijd aan zich weet te binden, deert hem niet. Olivier leeft met de dag. Totdat nieuwe medische technologie het mogelijk maakt hem te genezen en een nieuwe toekomst ineens voor hem openligt. Iedereen is dolblij, maar Olivier weet zich geen raad met de verwachtingen en verantwoordelijkheden die nu ineens zijn deel zijn. Hij doet een poging om zijn studie op te pakken en zoekt een meisje op, dat hem van een wilde nacht is bijgebleven, maar alles lijkt op niets uit te lopen.

Namen die lijken op Olivier

Oliver

Hoe spel ik de naam Olivier?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • L Liverpool
 • I Italia
 • V Valencia
 • I Italia
 • E Edison
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • O Omar
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • V Valentijn
 • I Iris
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • L Lima
 • I India
 • V Victor
 • I India
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Olivier met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter v
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Olivier in braille

o
l
i
v
i
e
r

Zo sein je Olivier in morsecode

— — —
· — · ·
· ·
· · · —
· ·
·
· — ·

Zo sein je Olivier met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter v
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Olivier bekijken?

Top 10 jongensnamen met een O

Top 10 jongensnamen met 7 letters