Hebe Geboortekaartje naam Hebe u2

Betekenis Hebe

Geschenk van God, Jeugd (van Oudgrieks: Ἥβη, Hêbê,)
Meer informatie

Geslacht

Hebe wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Hebe is Grieks

Naamsopbouw

Hebe is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter H en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, e) en 2 medeklinkers (h, b).

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Hebe

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Hebe is een mooie en jeugdige meisjesnama. De naam Hebe is een Griekse meisjesnaam en betekent "jeugd". De naam van de Griekse godin van de jeugd, dochter van Zeus en Hera, wordt tegenwoordig zelden gebruikt, maar kan rijp zijn voor heropleving gezien de verjonging van het rijmende Phoebe. De naam is populair bij ouders in Brazilië, maar doet het ook erg goed bij ouders in België en Engeland. Hebe is dus een mythologisch figuur uit de Griekse oudheid. Bekende dragers van de naam vind je overal. De Argentijnse schrijfster Hebe Uhart en de Braziliaanse presentatrice Hebe Camargo zijn beroemde Zuid Amerikanen. En in Nederland kennen we onder meer de verzetsstrijder Hebe Kohlbrugge. Maar Hebe is ook een bekende Planetoïde. Daarnaast kennen plantenliefhebbers de Hebe ook als een mooie plant met bloemen.

Beroemdheden met de naam Hebe

Hebe Uhart
Schrijfster

Hebe Uhart was een Argentijnse schrijver. In 2017 ontving ze de Manuel Rojas Ibero-American Narrative Award.

Hebe Kohlbrugge
Verzetsstrijder

Hebe Charlotte (Lotje) Kohlbrugge (Utrecht, 8 april 1914 – aldaar, 13 december 2016) was actief als Nederlandse verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog; ze was ook leek-theologe. Voor haar verzetswerkzaamheden ontving ze van de Amerikaanse regering een hoge onderscheiding: de Medal of Freedom with Silver Palm.[

Hebe Camargo
Presentatrice

Hebe Maria Camargo was een Braziliaanse televisiepresentatrice, actrice en zangeres. Camargo is geboren in Taubaté, São Paulo, op 8 maart 1929. Ze begon haar carrière als zangeres in de jaren veertig met haar zus Estela, als Rosalinda e Florisbela.

Hebe Tien
Zangeres

Hebe Tien is een Taiwanese zangeres en actrice. Ze werd begin jaren 2000 beroemd als lid van de Taiwanese meidengroep S.H.E. De release van haar debuutalbum, To Hebe, vestigde haar als soloartiest.

Hebe
Mythologisch figuur

Hebe, Oudgrieks: Ἥβη, Hêbê, was in de oud-Griekse godsdienst de godin van de jeugd. Ze was een dochter van Zeus en Hera. Zij was op de Olympus de schenkster van de goden. Hebe vertegenwoordigde als natuurgodin de opbloeiende natuur in de lente, maar deze betekenis raakte gaandeweg op de achtergrond. Hebe kreeg als nieuwe taak om aan de overige goden nectar te schenken, waardoor de goden onsterfelijk en eeuwig jong bleven. Ze trouwde volgens de mythe met Herakles, die zich met Hera had verzoend en onder de onsterfelijken was opgenomen. Haar taak als schenkster werd toen door Ganymedes overgenomen. Ze kreeg met Herakles twee zonen, Alexiares en Aniketos. Er waren in het oude Athene voor Hebe en Herakles gemeenschappelijke altaren. Hebe werd in Phlius samen met Ganymedes vereerd en kreeg daar de naam Ganymeda. Haar equivalente Romeinse godin is Juventas. Hebe kreeg in de Griekse eredienst niet veel aandacht. Ze werd vermoedelijk veelal samen met haar moeder Hera vereerd en werd ook met Dionysos in verband gebracht. Hebe is niet vaak in de beeldhouwkunst uitgebeeld. Als dat wel gebeurde, werd ze uiteraard voorgesteld als een mooie en jeugdige vrouw.

Films met de naam Hebe

Hebe: A Estrela do Brasil

Hebe: A Estrela do Brasil is een mooie film uit 2019 van regisseur Maurício Farias. Een herinnering aan het leven van Hebe Camargo in de jaren tachtig, een tijd waarin ze worstelde tussen een persoonlijke en professionele crisis en besloot haar eigen carrière in eigen hand te nemen.

Natuurfenomenen

Hebe barkeri is een soort uit de weegbreefamilie (Plantaginaceae). De soort is endemisch op de Chathameilanden, ongeveer 800 km gelegen ten oosten van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Ooit kwam deze boomsoort veelvuldig voor in de bossen op de Chathameilanden, maar op de huidige dag zijn de aantallen van de soort gereduceerd tot vier sub-populaties en enkele verspreide individuen. De soort staat op de Rode Lijst van de IUCN geklasseerd als 'kwetsbaar'.

Hebe is een plantengeslacht dat in Nieuw-Zeeland, Rapa Iti in Frans-Polynesië, de Falklandeilanden, en Zuid-Amerika in het wild voorkomt. Het geslacht omvat ongeveer 90 soorten en is het grootste plantengeslacht van Nieuw-Zeeland. Behalve H. rapensis (die alleen in Rapa inheems is), komen alle soorten voor in Nieuw-Zeeland. Twee soorten, H. salicifolia en H. elliptica, zijn verspreid tot in Zuid-Amerika. Het geslacht is genoemd naar de Griekse godin van de jeugd, Hebe. Er zijn verscheidene classificaties voor het geslacht, en verscheidene botanici voegen Hebe samen met de verwante Australische geslachten Chionohebe, Derwentia, Detzneria, Parahebe, Heliohebe en Leonohebe, in het grotere geslacht Veronica.

Hebe is een planetoïde in de belangrijkste planetoïdengordel van het zonnestelsel, tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter. Hebe heeft een onregelmatige vorm met een gemiddelde diameter van 186 km.[1] De baan rond de zon is sterk ellipsvormig en de afstand tot de zon kan variëren tussen de 2,914 en 1,937 astronomische eenheden. Vanaf de aarde gezien is Hebe het op vier na helderste object in de planetoïdengordel, na (4) Vesta, (1) Ceres, (7) Iris en (2) Pallas. Ze kan tijdens gunstige opposities een schijnbare helderheid van +7,5 bereiken (helderder dan de planeet Neptunus), zodat ze dan zelfs met een goede verrekijker te zien is.

Namen die lijken op Hebe

Febe   -   Hiba

Hoe spel ik de naam Hebe?

Internationaal alfabet

 • H Havanna
 • E Edison
 • B Baltimore
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • H Hidde
 • E Eva
 • B Bo
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • H Hotel
 • E Echo
 • B Bravo
 • E Echo

Zo spel je Hebe met gebarentaal.

gebarentaal letter h
gebarentaal letter e
gebarentaal letter b
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Hebe in braille

h
e
b
e

Zo sein je Hebe in morsecode

· · · ·
·
— · · ·
·

Zo sein je Hebe met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter h
nautische vlag letter e
nautische vlag letter b
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Hebe bekijken?

Top 17 unisex met 4 letters