Wessel Geboortekaartje naam Wessel j2

Betekenis Wessel

Hoeder Van Het Leger
Meer informatie

Geslacht

Wessel wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Wessel is Fries

Naamsopbouw

Wessel is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter W en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, e) en 4 medeklinkers (w, s, s, l).

Populariteit van de naam Wessel

Wessel is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Wessel tussen 1996 en 2023. De naam Wessel is minder populair geworden.

 • Wessel is 25x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Wessel

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Wessel is een Friese frisse jongensnaam. Wessel is vooral Friese naam. Ook in Ost-Friesland (Duitsland) komt de naam voor. Wessel, en dus Wes is een vleivorm van Werner. Werner is een tweestammige Germaanse naam. Het eerste deel komt van ‘wer’ of ‘weren’. ‘Wer’ betekent ‘herder, hoeder’ of ‘bewaren, bewaken’. ‘Weren’ betekent ‘waarschuwen, beschermen’. Het tweede deel komt van ‘her’, dat ‘leger betekent. De naam betekent dus ‘hoeder van het leger’ of ‘waarschuwer van het leger’. Wessel kwam vroeger bijvoorbeeld ook in de Achterhoek voor. De naam was vroeger meer verbreid. Een verkorte variant van de naam is Wes, of Wess. De naam Hessel lijkt op de naam Wessel, maar heeft er niks mee te maken. Bekende dragers van de naam in Nederland zijn Wessel van Diepen (radio DJ) en Wessel Dammers (voetballer). De naam Wessel komt ook voor als achternaam. Hendricus Wessel was een bekend atleet. Wessel is ook een buurtschap in Gelderland.

Beroemdheden met de naam Wessel

Hendericus Wessel
Atleet

Hendricus Franciscus Wessel (Amsterdam, 17 december 1887 – aldaar, 4 augustus 1977) was een Nederlandse atleet, die was gespecialiseerd in de marathon. Hij werd Nederlands kampioen op de 25 km, Nederlands recordhouder op de marathon en vertegenwoordigde Nederland eenmaal op de Olympische Spelen.

Wessel Couzijn
Kunstenaar

Wessel Couzijn (Amsterdam, 17 juni 1912 – aldaar, 16 mei 1984) was een Nederlandse expressionistisch beeldhouwer. Hij heeft zich tijdens zijn carrière met vele vormen van kunst beziggehouden; van schilderen en tekenen tot beeldhouwen.

Wessel te Gussinklo
Schrijver

Wessel te Gussinklo (Utrecht, 9 januari 1941) is een Nederlands schrijver. In 2021 werd aan hem de Boekenbon Literatuurprijs toegekend voor Op weg naar De Hartz, het vierde deel in zijn romanreeks over alter ego Ewout Meyster. Voor eerdere delen uit deze reeks kreeg hij onder meer de BookSpot Literatuurprijs en de Anton Wachterprijs toegekend.

Wessel Dammers
Voetballer

Wessel Dammers (Ouderkerk aan den IJssel, 1 maart 1995) is een Nederlands voetballer die doorgaans als centrale verdediger speelt. Hij stroomde in 2014 door vanuit de jeugd van Feyenoord, waar hij in april 2015 zijn contract verlengde tot medio 2018. Op 27 maart 2020 tekende hij een driejarig contract bij FC Groningen.

Wessel van Diepen
Radio - DJ

Wessel Dietrich van Diepen (Delft, 12 november 1966) is de bedenker, producer en componist van internationaal succesvolle acts L.A. Style, Alice Deejay en Vengaboys. Verder is hij medeoprichter, diskjockey en huidige station voice van Radio 538 en sinds 2013 ook van Fox NL.

Boeken met de naam Wessel

Wessel van Texel
Auteur: Erik van Os

Wessel is een echte ram, met weinig oog voor zijn omgeving. Het liefst ramt hij alles wat hij tegenkomt omver, en daar hebben de andere dieren op Texel schoon genoeg van. Groot is dan ook hun blijdschap als Wessel letterlijk omvalt bij het zien van Blonde Bessie uit de Koog – en daarna niet meer overeind kan komen. Blonde Bessie krijgt medelijden en biedt hem een helpende poot, op voorwaarde dat hij zijn leven betert, dat wel. Maar een Texelse ram verliest zijn vechtlust niet zomaar…

Geografie met de naam Wessel

Buurtschap: Wessel

Wessel is een buurtschap in de gemeente Barneveld in de Nederlandse provincie Gelderland. De eerste verwijzingen naar de buurtschap Wessel zijn van 1146 (genaamd Wehsle) en 1183 (genaamde Wesle). In de 15e eeuw lezen we over de "Erve ende gued te Wassel in den kerspele van Barnevelt" (ong. 1430). Het is later ook bekend als Wijssel maar na 1572 is het bekend als Wessel.

Namen die lijken op Wessel

Hessel

Hoe spel ik de naam Wessel?

Internationaal alfabet

 • W Washington
 • E Edison
 • S Santiago
 • S Santiago
 • E Edison
 • L Liverpool

Nederlands alfabet

 • W Wendy
 • E Eva
 • S Samira
 • S Samira
 • E Eva
 • L Lorenzo

NAVO-alfabet

 • W Whiskey
 • E Echo
 • S Sierra
 • S Sierra
 • E Echo
 • L Lima

Zo spel je Wessel met gebarentaal.

gebarentaal letter w
gebarentaal letter e
gebarentaal letter s
gebarentaal letter s
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l

Zo schrijf je Wessel in braille

w
e
s
s
e
l

Zo sein je Wessel in morsecode

· — —
·
· · ·
· · ·
·
· — · ·

Zo sein je Wessel met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter w
nautische vlag letter e
nautische vlag letter s
nautische vlag letter s
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Wessel bekijken?

Top 10 jongensnamen met een W

Top 10 jongensnamen met 6 letters