Damon Geboortekaartje naam Damon j2

Betekenis Damon

Iemand die temt, Overweldigen, Veroveren, Onderwerpt, Temmen (Afgeleid van Grieks δαμάζω (damazo))
Meer informatie

Geslacht

Damon wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Damon is Engels en Grieks.

Naamsopbouw

Damon is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, o) en 3 medeklinkers (d, m, n).

Populariteit van de naam Damon

Damon is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Damon tussen 2013 en 2023. De naam Damon is minder populair geworden.

 • Damon is 22x gegeven als voornaam in 2023

Damon wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Damon

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Damon is een mooie en stoere jongensnaam. De naam Damon is de Engelse vorm van de Griekse mannelijke naam Δάμων Damōn, afgeleid van 'δαμάζειν' (damazein), wat betekent "overweldigen, temmen, onderwerpen, veroveren" (denk ook de naam Damian). Damon, van de Griekse mannelijke naam Damōn, betekent "iemand die temt, onderwerpt". Deze indrukwekkende naam straalt rust uit en impliceert dat de drager een kalm en beheerst karakter heeft. Damon is beroemd om de Griekse legende van Damon en Pythias, die de god Dionysus verrasten en verbaasden met hun buitengewone loyaliteit en vriendschap. Damon van Athene was de filosoof uit de vijfde eeuw die zowel Pericles als Socrates onderwees. Bekende dragers uit onze tijd zijn onder meer de Zuid Afrikaanse schrijver Damon Galgut en Formule 1 coureur Damon Hill. En heeft je toekomstige zoontje een talent voor voetbal, of nog beter Football? Damon Allen, Damon Arnette, Damon Duval, Damon Harrison, Damon Huard en Damon Pieri zijn allemaal bekende American Football spelers. In Nederland kennen we onder andere voetballer Damon Mirani. Veel Engelse voornamen zijn afgeleid van familienamen of achternamen. En die familienamen of achternamen zijn vaak weer te herleiden naar een locatie (regio, stad of dorp), een omschrijving van een locatie (in bos, bij water, op de hei), een beroep of een uiterlijk kenmerk (rood haar, donkere huid, grote neus (ja, echt waar)). Zo ook bij Damon. Acteur Matt Damon draagt ​​deze titel met eer en is een van de meest geliefde beroemdheden van Hollywood. De naam Damon doet het verder ook goed bij schrijvers en regisseurs. Fans van The Vampire Diaries hielpen Damon echter in 2009 populair te worden dankzij de lange, donkere en knappe bad boy, Damon Salvatore. Damon Carter is een hoofdpersoon in de Amerikaanse televisieserie Soul Food en Damon Henderson een personage in de Amerikaanse televisieserie Power Rangers Lost Galaxy. Damon is een naam die verfijning en sereniteit uitstraalt. En Baby Damon zal ver komen in het leven wetende dat ze alles onder controle hebben!

Beroemdheden met de naam Damon

Damon Arnette
American Football speler

Damon Arnette is een American football-cornerback die een vrije agent is, en een Amerikaanse rapper. Hij speelde universiteitsvoetbal bij Ohio State en werd opgesteld door de Las Vegas Raiders in de eerste ronde van de 2020 NFL Draft.

Damon Hill
Formule 1 coureur

Damon Graham Devereux Hill is een voormalige Britse autocoureur. Hij is de zoon van tweevoudig Formule 1-wereldkampioen Graham Hill en het petekind van Jo Bonnier. Hill werd zelf wereldkampioen Formule 1 in 1996 en was daarmee lange tijd de enige zoon van een wereldkampioen Formule 1, die zelf ook wereldkampioen werd.

Damon Galgut
Schrijver

Damon Galgut is een Zuid-Afrikaans schrijver. Hij schreef zijn eerste boek A Sinless Season toen hij zeventien jaar oud was. Zijn roman In a Strange Room stond op de shortlist van de Man Booker Prize. De roman The Quarry werd in 1998 verfilmd door Marion Hänsel. Damon Galgut wint de Booker Prize for Fiction 2021 met The Promise / De belofte.

Damon Dash
Ondernemer

Damon Anthony Dash is een Amerikaanse ondernemer en platenbaas. Dash is vooral bekend als mede-oprichter van Roc-A-Fella, samen met Jay-Z en Kareem Burke.

Damon
Mythologisch figuur

Het verhaal van Damon en Pythias is een legende in Griekse historische geschriften. Versies van het verhaal verschillen, maar de bekendste van deze varianten is die van Cicero in De Officiis ("Over morele plichten"). Pythias wordt beschuldigd van samenzwering tegen de tirannieke Dionysius I van Syracuse. Pythias verzoekt Dionysius om zijn zaken te mogen regelen. Dionysius stemt ermee in, op voorwaarde dat de vriend van Pythias, Damon, wordt gegijzeld en, mocht Pythias niet terugkeren, in zijn plaats wordt geëxecuteerd. Als de veroordeelde op de afgesproken tijd terugkeert, is Dionysius zo ontroerd door hun vriendschap dat hij ze allebei vrijlaat.

Damon van Athene
Wetenschapper

Damon, zoon van Damonides, van de Athene deme Oe (soms "Oa" geschreven), was een adviseur van Perikles. Zijn expertise werd verondersteld musicologie te zijn, hoewel sommigen geloofden dat dit slechts een bredere invloed op Perikles' politieke beleid moest verbergen. Zo wordt er over Damon bijvoorbeeld gezegd dat hij verantwoordelijk zou zijn voor Perikles' instelling van een vergoeding van rechters voor hun diensten. Deze maatregel werd ten zeerste bekritiseerd, en Damon wordt zelfs gezegd hiervoor geostraciseerd geweest te zijn (zie Aristoteles, Athenaion Politeia), waarschijnlijk in het laatste derde deel van de 5e eeuw v.Chr. Plato noemt Damon vaak in zijn Politeia als dé muzikale expert aangaande de details van een muzikale opvoeding. In Plato's Laches, wordt er over Damon gezegd dat hij een leerling was van Prodicus en de sofist Agathocles. De eerste was een onverschrokken sofist, terwijl over de laatstgenoemde (in Plato, Protagoras) wordt gezegd dat hij zijn muzikale expertise als een dekmantel voor zijn sofisme heeft gebruikt.

Namen die lijken op Damon

Damin   -   Ramon

Hoe spel ik de naam Damon?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • A Amsterdam
 • M Madagaskar
 • O Oslo
 • N New York

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • A Ali
 • M Mila
 • O Omar
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • A Alfa
 • M Mike
 • O Oscar
 • N November

Zo spel je Damon met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter a
gebarentaal letter m
gebarentaal letter o
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Damon in braille

d
a
m
o
n

Zo sein je Damon in morsecode

— · ·
· —
— —
— — —
— ·

Zo sein je Damon met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter a
nautische vlag letter m
nautische vlag letter o
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Damon bekijken?

Top 10 jongensnamen met een D

Top 10 jongensnamen met 5 letters