Internationale babynamen: op wereldreis!

Internationale babynamen
18 maart 2021

Ben jij in verwachting van een kleintje? Gefeliciteerd, lekker van genieten. Een van de belangrijkste to do’s op je lijstje is het kiezen van een naam voor jullie zoon of dochter. De keuze is reuze, maar om je een beetje op weg te helpen lichten we vandaag internationale voornamen uit. Er zijn misschien wel 100 redenen om te kiezen voor internationale babynamen. Die gaan we natuurlijk niet allemaal toelichten, maar we kunnen je wel inspireren. En dat doen we maar al te graag. Lees dus snel verder voor de allerleukste, mooiste en tofste internationale babynamen met betekenis.

Waarom kiezen ouders voor internationale babynamen?

We noemden het net al even terloops, maar er zijn ontzettend veel redenen waarom ouders kiezen voor een naam van buiten de grenzen. Dit zijn er een paar:  

  • Reislustige ouders kiezen voor internationale babynamen omdat de naam van hun kindje dan overal ter wereld goed kan worden uitgesproken.

  • Papa en/of mama hebben roots in een ander land en zien de gekozen babynaam als een mooi eerbetoon aan hun afkomst.

  • Wil je jullie kindje meertalig opvoeden? Ook dan is het handig om eens te kijken naar internationale babynamen. Sommige letters geven in andere talen namelijk een hele andere klank. Dat kan voor verwarring zorgen bij je mini.

  • Sommige mensen hebben een speciale band met een bepaald land. Misschien omdat zij daar hun partner hebben ontmoet, ze daar getrouwd zijn of misschien zelfs omdat de baby daar verwekt is.

  • Ook ouders die hun kleintje een glansrijke internationale carrière wensen kiezen vaak voor internationale namen. In dit geval gaat de voorkeur vaak uit naar een Engelse babynaam. 

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar eigenlijk ontbreekt de allerbelangrijkste reden om te kiezen voor een bepaalde babynaam in dit rijtje. Namelijk, omdat je de naam mooi vindt. Internationale babynamen zijn vaak net iets anders dan de namen Jan, Lisa en Renee die we hier kennen. Je kunt dus prima voor een internationale naam kiezen omdat dit gewoon je favoriet is. 

Multiculturele babynamen

Wanneer je als toekomstige ouders liefde voor een specifieke cultuur hebt, is het onwijs leuk om voor een bijpassende babynaam te kiezen. Deze liefde kan voortkomen uit een mooie herinnering aan een bepaald land. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij en/of je partner internationale roots hebben. Ook wanneer je jullie kindje tweetalig op wilt voeden is het leuk om voor een typische naam uit dit land te kiezen. Hieronder wat internationale babynamen inspiratie.

Arabische babynamen

Mohammed
Wat betreft internationale babynamen spant Mohammed echt de kroon. Dit is namelijk wereldwijd de meest gegeven jongensnaam! Deze prachtige Arabische jongensnaam is natuurlijk een directe link met de profeet, maar betekent ook ‘loven/prijzen’.

Safaa
Jullie meisje is natuurlijk het allermooist. Daar hoort een bijpassende babynaam bij. Het bijzondere Safaa staat voor ‘puur’ en ‘schoon’, twee prachtige betekenissen. Wanneer je Safa met één A op het eind schrijft, verwijst de naam naar de Islamitische heilige heuvel as-Safa.

Amin
Jongensnamen die beginnen met een A klinken zacht en lief. De betekenis van Amin sluit hier ook mooi op aan. De Arabische voornaam betekent namelijk ‘zeker’ en ‘betrouwbaar’. In 2021 kregen 69 Nederlandse jongetjes deze naam. 

Wil je meer weten over Arabische voornamen? Lees dan ons blog over Arabische babynamen.

Spaanse babynamen

Neva
De sprookjesachtige meisjesnaam Neva betekent ‘bedekt met sneeuw’. Superleuk als jullie meisje geboren wordt in één van de wintermaanden. Je kunt Neva ook linken aan de Amerikaanse staat Nevada. 

Xavi
Internationale namen hebben soms een andere spellingswijze dan we in Nederland gewend zijn. De beginletter X maakt de naam Xavi lekker funky. Xavi staat voor ‘kasteel’, wat natuurlijk perfect past bij jullie kleine prins. 

Coco
Wij smelten bij het lezen van de naam Coco. Zie jij ook meteen een klein meisje met schattige staartjes voor je? De naam betekent ‘hulp’. Er wordt gezegd dat de naam Coco is ontstaan uit kindertaal, omdat de originele naam te moeilijk was om uit te spreken, cute! 

Lees ons blog over Spaanse babynamen voor meer naaminspiratie.

Afrikaanse babynamen

Barack
Namen van iconische personen hebben net dat beetje extra flair. Zo ook de krachtige babynaam Barack, dat staat voor ‘bliksem’. Deze voornaam past in het rijtje internationale babynamen omdat de roots van de naam in Afrika liggen. Ook beroemde naamgenoot Barack Obama heeft Afrikaanse roots van zijn vaders kant.

Nala
Komt de naam Nala je bekend voor? Grote kans dat je dan The Lion King hebt gekeken. Simba’s liefje heet Nala. Superschattig natuurlijk. Ook mooi om te zien dat Disney voor dit personage een karakteristieke Afrikaanse naam heeft gekozen. Nala betekent ‘succesvol’. 

Kobe
De naam Kobe wordt gezien als unisex babynaam, maar wordt over het algemeen meer aan jongens gegeven. Wij kennen de naam, die ‘overwinnaar’ betekent, natuurlijk van de basketbalheld Kobe Bryant die in 2020 overleed. 

Internationale babynamen: Engels is populair

Engels is een wereldtaal en behoort tot de top 3 meest gesproken talen ter wereld. Best logisch dus dat veel ouders kiezen voor een Engelse babynaam. We lichten graag een paar mooie namen voor je uit. 

Collin
Ben je op zoek naar internationale babynamen met een krachtige betekenis? Dan kan Collin zomaar eens de perfecte naam voor jullie kindje zijn. De naam met Engelse oorsprong betekent namelijk ‘overwinnaar van het volk’. We kennen ook de variant Colin, met één L. 

Rosie
Multiculturele babynamen kunnen ontzettend schattig zijn. Daar is de meisjesnaam Rosie een perfect voorbeeld van. De betekenis van Rosie zal je niet verrassen. Het is afgeleid van de prachtige bloemen die onder andere symbool staan voor liefde en geluk. Wanneer je Rosie iets te lieflijk vindt kun je natuurlijk ook kiezen voor Rose

Mason
Met sommige internationale babynamen kun je eindeloos variëren. Zo kun je van de stoere Engelse naam Mason onder andere Maze, Macy en Maes maken. De betekenis van Mason is ‘persoon die met steen werkt’.

Denk buiten de kaders met zeldzame babynamen

Bovenstaande Engelse namen heb je vast al eens voorbij horen komen. Maar misschien zijn jullie juist op zoek naar zeldzame babynamen. En die kunnen ook een internationaal karakter hebben. Spreekt deze combi jullie aan? In dat geval zijn deze 3 pareltjes zeker het overwegen waard.

Bear
Dieren namen voor baby’s zijn natuurlijk heel zoet. Maar de naam Bear heeft ook iets krachtig. En hoewel de naam in Nederland vrij zeldzaam is, gingen veel internationale ouders je al voor. Zo ook Jamie Oliver (Buddy Bear Maurice) en Kate Winslet (Bear Blaze).

Dyem
Wanneer je internationale babynamen een andere spellingswijze geeft, maak je ze echt uniek. Het mooie Dyem is bijvoorbeeld afgeleid van het Engelse woord voor juweel: ‘gem’.   

Neo
Jij en je partner brengen samen nieuw leven op de wereld, wat mega bijzonder is. De alternatieve babynaam Neo past hier goed bij. De betekenis van Neo is namelijk ‘nieuw’. De korte klank en 2 ronde klinkers maken de naam tof in spraak en schrift. 

Hartstikke tof natuurlijk die zeldzame babynamen, maar pas op dat je het niet te gek maakt. Elon Musk, de CEO van Tesla, gaf zijn zoon de naam XÆA-12. Ja, bijzonder. 

Populaire internationale babynamen 2021

We hebben natuurlijk ook even gepolst of internationale voornamen het goed doen in Nederland. Want hoe populair is deze soort babynamen nou eigenlijk? Hiervoor hebben we het lijstje Populairste Babynamen er even bijgepakt. En hoewel we veel namen van Nederlandse bodem of met een Nederlandse toon voorbij zagen komen, waren ook internationale babynamen goed vertegenwoordigd. 

Zo zien we bij de populairste meisjesnamen onder andere het Griekse Sophie en Nora uit het Arabisch. Maar ook Yara is een internationale babynaam. Bij de jongetjes stond Noah op nummer 1. Omdat Noah een Bijbelse babynaam is, is de naam bekend in veel verschillende landen. Ook zagen we de internationale namen Finn, Levi en James terug in de lijst.

Geen fan van internationale voornamen?

Niet getreurd! Ook in ons eigen kikkerlandje barst het van de mooie, bijzondere en verrassende babynamen. Wanneer je niet warm werd van de internationale babynamen uit dit artikel kun je altijd op zoek gaan naar Nederlandse voornamen in deze blogs:

Kun je nou echt geen genoeg van ons krijgen? Volg ons dan ook op Facebook en Instagram. Daar delen we iedere week ons nieuwste blog en delen we regelmatig leuke feitjes over baby’s en babynamen.

Gerelateerde blogs

Populairste babynamen ter wereld
Dit zijn de populairste babynamen ter wereld!
Italiaanse namen
Bellisimo! 50x mooie Italiaanse namen
Hipster namen
Dit zijn de leukste hipster namen van nu