Cornelis Geboortekaartje naam Cornelis j2

Betekenis Cornelis

De Gehoornde
Meer informatie

Geslacht

Cornelis wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Cornelis is Hebreeuws

Naamsopbouw

Cornelis is een lange naam en bestaat uit 8 letters. De naam begint met de letter C en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, e, i) en 5 medeklinkers (c, r, n, l, s).

Populariteit van de naam Cornelis

Cornelis is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Cornelis tussen 1950 en 2023.

 • Cornelis is 108x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Cornelis

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Cornelis is een jongensnaam. De oorsprong van de naam is onzeker, maar mogelijk komt deze naam van het Latijnse woord cornu, wat hoorn betekent. De naam "Cornelis" staat dan voor de gehoornde. Deze verklaring is al te vinden bij de Griekse historiograaf Plutarchus, in zijn Moralia (Caput IV - Quaestiones Romanae), maar het is niet wetenschappelijk aantoonbaar dat deze correct is. Cornelius was reeds de naam van een Romeinse gens (geslacht, familie), waartoe onder meer Cornelius Scipio, Africanus maior behoorde (de overwinnaar van Hannibal in 201 voor Christus). Een dochter van hem heette Cornelia. De naam kwam in de christelijke sfeer door Cornelius, genoemd in Handelingen 10. De naam Cornelis komt ook voor als achternaam. Varianten van de naam zijn onder andere Cees, Cor, Corné, Cornee, Corneel, Kees, Kezen, Korneel, Neel, Nelinus en Nelis. Specifiek Friese varianten zijn onder andere Knelis, Knillis, Knjillis, Kors, Krelis, Neeldert, Neelke, Neelt, Nele, Nelis en Nelle. Tevens zijn er vele vrouwelijke varianten waaronder Cornelia, Cokkie, Cokky, Connie, Conny, Cor, Cora, Coreline, Corlijn, Cornelieke, Cornelien, Cornelisje, Cornelijne, Corrie, Corry, Kee, Keesje, Keet, Keetje, Kornelia, Neel, Neeltje, Neely, Nel, Nele, Nelia, Nelie, Nelina, Neline, Nelke, Nella, Nellie en Nelly. Leukste drager van de naam was wellicht wel Cornelis Corneliszoon van Uitgeest, uitvinder (16e eeuw) van de houtzaagmolen. Daarnaast zijn er vele uitvinders, politici en kunstenaars met de naam Cornelis, simpelweg omdat het eeuwenlang een zeer populaire naam is geweest!

Beroemdheden met de naam Cornelis

Henny Vrienten
Muzikant

Hendrikus Cornelis Jacoba (Henny) Vrienten (Hilvarenbeek, 27 juli 1948 – Diepenheim, 25 april 2022) was een Nederlandse componist, gitarist, bassist, pianist en zanger. Hij werd bij het grote publiek bekend als leadzanger en bassist van de band Doe Maar.

Pieter van den Hoogenband
Zwemmer

Pieter Cornelis Martijn van den Hoogenband is een voormalige Nederlandse zwemmer, drievoudig olympisch kampioen, zestienmaal Europees kampioen en eenmaal wereldkampioen.

Cezar Zuiderwijk
Muzikant

Cornelis Johannes Zuiderwijk is een Nederlandse drummer. Sinds 1970 is hij lid van de Haagse rockband Golden Earring.

Kees van Lede
Ondernemer

Cornelis Josephus Antonius (Kees) van Lede (Wassenaar, 21 november 1942 – Hilversum, 22 december 2020) was een Nederlands ondernemer en werkgeversvoorzitter. Hij was onder meer bestuursvoorzitter van chemiebedrijf AkzoNobel en voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO.

Niels van der Zwan
Roeier

Cornelis Pieter (Niels) van der Zwan (Scheveningen, 25 juni 1967) is Nederlands roeier, die met de Holland Acht de gouden medaille won bij de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta. Ook in 2000, bij de Olympische Spelen van Sydney, zou Van der Zwan in de Holland Acht (II) zitten, maar met minder resultaat.

Cornelis Droebel
Personage

Cornelis Oswald Droebel (Engels: Cornelius Oswald Fudge) is een personage uit de serie boeken over Harry Potter van de Britse schrijfster J.K. Rowling. Droebel was Minister van Toverkunst. Toen de vorige Minister van Toverkunst, Milène Boterberg, met pensioen ging, wilde men het baantje aan Albus Perkamentus geven. Die wilde Zweinstein echter niet verlaten, dus gaven ze de baan aan Droebel. Droebel stuurde bijna elke dag een paar uilen aan Perkamentus om hem om raad te vragen. In het vijfde boek wordt Droebel veel eigenwijzer omdat hij niet wilde geloven dat Voldemort was teruggekeerd. Hij probeerde er een stokje voor te steken dat Harry Potter terugging naar Zweinstein en maakte Perkamentus uit voor "een oude toverkol". Dan is het ook gedaan met de raad die Perkamentus aan Droebel gewoon was te geven. Een jaar later wordt Droebel ontslagen en opgevolgd door Rufus Schobbejak. Droebel blijft wel op het Ministerie van Toverkunst, maar nu in een adviserende rol. Droebel heeft in zijn hoedanigheid van minister contact met de 'dreuzelpremier' (de premier van het Verenigd Koninkrijk).

Cornelis Vreeswijk
Muzikant

Cornelis Vreeswijk (IJmuiden, 8 augustus 1937 – Stockholm, 12 november 1987) was een Nederlandse zanger en liedjesschrijver. In Nederland boekte Vreeswijk geen grote successen, maar in Zweden — waar hij sinds zijn jeugd woonde — werd hij een 'icoon' van de popcultuur en muziekgeschiedenis.[

Cornelis Corneliszoon
Uitvinder

Cornelis Corneliszoon van Uitgeest of Krelis Lootsje (Uitgeest, ca. 1550 - ca. 1607) was de uitvinder van de houtzaagmolen. Door middel van het toepassen van een krukas in een windmolen werd een draaiende beweging omgezet in een op- en neergaande beweging. Hiermee werden de zaagbladen aangedreven en konden op grote schaal en met grote precisie machinaal planken gezaagd worden.

Boeken met de naam Cornelis

Cornelis de Krokodil
Auteur: Leo Leonni

Cornelis de krokodil kan rechtop lopen. Daardoor kan hij veel meer van de wereld zien. Zijn broertjes en zusjes doen alsof ze daar geen belangstelling voor hebben.

Cornelis de neushoorn
Auteur: Carl Memling

Cornelis jaagt iedereen de stuipen op het lijf... Niet omdat hij zo gevaarlijk is, welnee, hij is alleen maar een beetje bijziend. Is dat te verhelpen?

Films met de naam Cornelis

Cornelis (2010)

Cornelis is de unieke kroniek over één van de grootste muzieklegendes van Zweden; Cornelis Vreeswijk. Een eerlijk en aangrijpend verslag van een uitzonderlijk getalenteerde artiest. De van oorsprong Nederlander, geboren in Velsen, trok al op jonge leeftijd naar Zweden. Hij was een zelfdestructieve kunstenaar die een intens leven leidde, zowel op als buiten het podium. Een man die tijdens zijn gehele leven op zoek was naar liefde en bevestiging.

Namen die lijken op Cornelis

  -   Cornelius   -   Kornelis

Hoe spel ik de naam Cornelis?

Internationaal alfabet

 • C Casablanca
 • O Oslo
 • R Roma
 • N New York
 • E Edison
 • L Liverpool
 • I Italia
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • C Celine
 • O Omar
 • R Ruben
 • N Naomi
 • E Eva
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • C Charlie
 • O Oscar
 • R Romeo
 • N November
 • E Echo
 • L Lima
 • I India
 • S Sierra

Zo spel je Cornelis met gebarentaal.

gebarentaal letter c
gebarentaal letter o
gebarentaal letter r
gebarentaal letter n
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Cornelis in braille

c
o
r
n
e
l
i
s

Zo sein je Cornelis in morsecode

— · — ·
— — —
· — ·
— ·
·
· — · ·
· ·
· · ·

Zo sein je Cornelis met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter c
nautische vlag letter o
nautische vlag letter r
nautische vlag letter n
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Cornelis bekijken?