Brian Geboortekaartje naam Brian j2

Betekenis Brian

Heuvel, Nobel
Meer informatie

Geslacht

Brian wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Brian is Keltisch

Naamsopbouw

Brian is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, a) en 3 medeklinkers (b, r, n).

Populariteit van de naam Brian

Brian is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Brian tussen 1989 en 2023. De naam Brian is minder populair geworden.

 • Brian is 21x gegeven als voornaam in 2023

Brian wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Brian

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Brian is een jongensnaam met Keltische roots... De naam Brian komt oorspronkelijk voor in Ierland en in Bretagne. Er is samenhang met Iers *bre, Welsh bryn en de betekenis van die woorden is 'heuvel'. De naam kan ook een voortkomen uit een Oud Keltisch-Gaelisch woord "brígh" dat "nobel, hoog" betekent, De naam kwam naar Engeland in de tijd van Willem de Veroveraar. Brian dankt het grootste deel van zijn populariteit in Éire aan de laatste Hoge Koning van Ierland, Brian Boru, die regeerde tussen 1002 en 1014. Brian Boru versloeg op beroemde wijze de Vikingen in de Slag bij Clontarf in 1014, maar stierf aan de verwondingen die hij opliep in de strijd. Brian is sinds de middeleeuwen al lang een eeuwige favoriete babyjongensnaam in Ierland en uiteindelijk, in de 20e eeuw, bereikte het zijn weg over de Emerald Isle-grenzen. Ierse namen werden rond het midden van de 20e eeuw populair in andere Engelssprekende landen. Aanvankelijk waren namen als Brian, Patrick, Kevin en Sean Amerikaanse favorieten. Tegenwoordig zijn die Iers-Gaelische namen verschoven naar de meer trendy Liam, Braden, Connor en Ryan, ook in Nederland trouwens. Varianten van de naam zijn Briant, Brien, Bran, Brion, Bryan, Bryant, Brjánn (in het IJslands) en Bryon. De naam komt ook voor als achternaam. De achternaam Brian is soms een Engelse en Ierse spellingsvariant van de achternaam Bryan. De achternaam Brian kan soms ook een Franse achternaam zijn; afgeleid van het Oud-Occitaans woord brian, wat "made" betekent en als bijnaam wordt gebruikt. Brian is ook de naam van een hond (een mix van een Alsatian en een Collie), ook bekend als Bing, die dapper meevocht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bekende drager van de naam is Brian Eno (producer)

Beroemdheden met de naam Brian

Brian de Palma
Regisseur

Brian Russel De Palma (Newark (New Jersey), 11 september 1940) is een Amerikaans filmregisseur. Hij wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de Movie Brat-generatie (New Hollywood) van filmregisseurs

Brian Wilson
Muzikant

Brian Douglas Wilson is een Amerikaanse muzikant, singer, songwriter en platenproducer. Hij was het brein achter de Amerikaanse band The Beach Boys, waarvan hij, behalve bassist en een van de zangers, lange tijd de belangrijkste componist was. Ook was hij de producer van enkele van de belangrijkste albums van de band.

Brian Eno
Muzikant

Brian Eno, volledig Brian Peter George St. John le Baptiste de la Salle Eno is een Britse muziekproducent en elektronisch muzikant. Sinds 1984 is hij de welhaast onafscheidelijke partner van Daniel Lanois als producer van U2. In 1995 maakten Eno en U2 onder de gezamenlijke naam Passengers het album Original Soundtracks No. 1. Hiervan werd één single uitgebracht, namelijk Miss Sarajevo, een duet met Luciano Pavarotti. Brian Eno, die een Belgische moeder heeft, is een groot fan van Arabische rock.

Brian Johnson
Zanger

Brian Francis Johnson is de zanger van de Australische hardrockband AC/DC. Johnson was in de jaren zeventig de zanger van de glamrockband Geordie en kwam in 1980, na de dood van zanger Bon Scott, bij de rockgroep AC/DC.

Brian May
Gitarist

Brian Harold May CBE is een Britse gitarist, vooral bekend van de rock/popgroep Queen. Daarnaast is May sinds augustus 2007 gepromoveerd in de astrofysica. Hij is de oprichter van een organisatie die zich inzet voor dierenrechten.

Films met de naam Brian

Monthy Python's Life of Brian (1970)

Life of Brian is een film van Monty Python uit 1979. Brian Cohen is een gemiddelde man die om de een of andere reden voor messias wordt aangezien. Achterna gezeten door zijn zeurende moeder en Pontius Pilatus, reist hij naar Rome met zijn opgelopen volgers.

Namen die lijken op Brian

Bran   -   Brand   -   Brenn   -   Brent   -   Bruno   -   Bryan

Hoe spel ik de naam Brian?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • R Roma
 • I Italia
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • R Ruben
 • I Iris
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • R Romeo
 • I India
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Brian met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Brian in braille

b
r
i
a
n

Zo sein je Brian in morsecode

— · · ·
· — ·
· ·
· —
— ·

Zo sein je Brian met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Brian bekijken?

Top 10 jongensnamen met een B

Top 10 jongensnamen met 5 letters