Okke Geboortekaartje naam Okke j2

Betekenis Okke

Erfgoed, variant van Germaanse
Meer informatie

Geslacht

Okke wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Okke is Fries

Naamsopbouw

Okke is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, e) en 2 medeklinkers (k, k).

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Okke

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Okke is een mooie, stoere jongensnaam. De naam Okke is een Friese naam, het is een variant van de naam Oeke. Okke en Oeke zijn sterk verkorte vleivormen van Germaanse namen met ôd- 'erfgoed' (zie od-). Volgens Winkler is het een verkorting uit Oelke; volgens Sipma uit Oenskje (een variant van One). Door de sterke reductie onder invloed van de kindertaal zijn hier verscheidene mogelijkheden. Bekende dragers van de naam zijn onder meer acteur Okke Verberk en Okke Jager een bekend wetenschapper en theoloog. Okke Zielknijper is een bekend personage van striptekenaar Maarten Toonder.

Beroemdheden met de naam Okke

Okke Zielknijper
Personage

Okke Zielknijper is een personage uit de Bommelsaga, geschreven en getekend door Marten Toonder. Hij verschijnt voor het eerst in het verhaal De partenspeler uit 1952. Aan het eind van dat verhaal wordt hij op de meest eervolle wijze ontslagen als voorzitter van de voogdijraad, nadat hij zelf reeds besloten had zijn doctoraalscriptie te gaan schrijven.

Okke Punt
Zanger

Okke Punt (Lisse, 15 mei 1992) is een Nederlandse singer-songwriter. Na zijn opleiding doet hij mee met het programma De beste singer-songwriter van Nederland van Giel Beelen. Hij bereikt de finale en zijn nummer Life Aint Easy wordt gezien als een van de beste producten van het seizoen. In 2015 speelt hij in binnen- en buitenland in Fiction Plane. Hij speelt gitaar en doet vocals. Tijdens een van de tours in Amerika schrijft hij het nummer 'Wat een dag' voor de wintercommercial van Unox. Hij speelt dit nummer vervolgens o.a. live bij Giel Beelen op 3FM. Het nummer wordt verkozen tot meest populaire reclamemuziek van 2015. In 2020 had hij samen met de artiesten Snelle en Pjotr bescheiden succes in de Nederlandse hitlijsten met het nummer Verliezen met jullie.

Okke Jager
Wetenschapper

Okke Jager (Delft, 23 april 1928 – Kampen, 26 januari 1992) was een Nederlandse theoloog, predikant in de Gereformeerde Kerken in Nederland, universitair docent aan de gereformeerde Theologische Hogeschool Kampen, (vanaf 1988 Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken in Kampen) en auteur. Ook vervulde hij tientallen jaren functies bij de NCRV.

Okke Verberk
Acteur

Okke Verberk (Oploo, 9 juni 1991) is een Nederlandse acteur en producent. Verberk is vooral bekend als zijn alter ego Party Piet Pablo. In 2012 bereikte hij met het lied De Zwarte Pieten Stijl (later De Stoere Pieten Stijl), een coverversie van Gangnam Style de elfde plaats in de Nederlandse Single Top 100 en de 29e plaats in België. Een jaar later volgde zijn tweede single De Pieten Sinterklaas Move, welke in november 2021 een mijlpaal van 50 miljoen views op YouTube behaalde. In 2015 was Verberk in Nederland en Vlaanderen te zien in de nieuwste bioscoopfilm van De Club van Sinterklaas, die met meer dan 100.000 bezoekers een Gouden Film werd. In het najaar van 2021 was hij als Party Piet Pablo te zien in De Grote Sinterklaasfilm: Trammelant in Spanje welke op 9 november 2021 een Gouden Film werd. Tevens was Verberk dat jaar te zien in de Sinterklaasfilm Waar is Sinterklaas!? van Videoland. In 2022 was Verberk te zien in de bioscoopfilm De Grote Sinterklaasfilm: Gespuis in de speelgoedkluis, voor de film nam Verberk samen met Martien Meiland, als hun personages Party Piet Pablo en Jean Claude, het nummer De Sint Stunt op; dit nummer diende als de titelsong voor de film. Datzelfde jaar was Verberk te zien in de film De Kleine Grote Sinterklaasfilm op Videoland.

Boeken met de naam Okke

Okke Tannema
Auteur: C. Joh. Kieviet

Okke Tannema is een boek van C. Joh. Kieviet. Okke Tannema is een vrolijke straatjongen. Hij wordt voor zijn verzwakte vader een steun in de hernieuwde strijd tegen de verleiding, waardoor het gezin een betere tijd tegemoet gaat

Okke, Nootje en Doppejan
Auteur: Elsa Beskow

Okke, Nootje en Doppejan is een leuk prentenboek van Elsa Beskow. Het is een gezellig herfstboek over de avontuurlijke reis van twee eikeljongetjes.

Kunst met de naam Okke

Schip: Okke (1929)

De Okke is een echt kunstwerk, en een mooi schip. De Okke is een Noordzeebotter en wordt vanwege haar leeftijd beschouwd als varend erfgoed. Vanaf de bouw tot 1968 heeft het schip gevist voor de Nederlandse kust. Eerst op garnalen, maar later ook in de spanvisserij. Vanaf eind jaren 50 tot 1968 met de boomkor. Na haar werkzame leven als visser heeft ze nieuwe dekken, een opbouw en boeisel gekregen, werd de machinekamer opnieuw ingericht en kreeg ze een geheel nieuw interieur van eiken, mahonie en teak. In 1976 werden twee houten masten geplaatst en kreeg ze er een kluiver, fok, grootzeil en bezaan bij.

Namen die lijken op Okke

Aki   -   Eka   -   Eke   -   Okko

Hoe spel ik de naam Okke?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • K Kilogramme
 • K Kilogramme
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • O Omar
 • K Kevin
 • K Kevin
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • K Kilo
 • K Kilo
 • E Echo

Zo spel je Okke met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter k
gebarentaal letter k
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Okke in braille

o
k
k
e

Zo sein je Okke in morsecode

— — —
— · —
— · —
·

Zo sein je Okke met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter k
nautische vlag letter k
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Okke bekijken?

Top 10 jongensnamen met een O

Top 10 jongensnamen met 4 letters