Erla Geboortekaartje naam Erla m2

Betekenis Erla

Vogel, Kwikstaartvogel (van het Ijslandse "maríuerla"), Hoofdman, Graaf (van Oud Engelse "*arōnan" ofwel 'Earl')
Meer informatie

Geslacht

Erla wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Erla is Engels en Scandinavisch.

Naamsopbouw

Erla is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter E en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, a) en 2 medeklinkers (r, l).

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Erla

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Erla is een mooie en speciale meisjesnaam. Speciaal, want de naam wordt weinig gegeven door ouders. In Nederland en België zijn er ongeveer 50 meisjes en vrouwen met de naam. De naam wordt wel veel gegeven op IJsland en in Zweden. Maar is ook regelmatig te vinden in de VS en ... Brazilië! De betekenis van de naam Erla is verschillend in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. De naam Erla is allereerst voornamelijk een vrouwelijke naam van Scandinavische oorsprong die kwikstaartvogel betekent. Het is een orte vorm van de naam Maríuerla. En deze naam is afgeleid van de IJslandse taal "maríuerla", wat "kwikstaart (vogel)" betekent, van het zangvogelgeslacht Motacilla. Het zijn kleine vogels met lange staarten waarmee ze vaak kwispelen. Motacilla, de wortel van de familie- en geslachtsnaam, betekent bewegende staart. De boskwikstaart behoort tot het monotypische geslacht Dendronanthus, dat nauw verwant is aan Motacilla en soms wordt opgenomen. In een andere verklaring is de naam Erla afgeleid van het Oud Engels 'Earl', en betekent dan Graaf. Deze naam is afgeleid van het Oud-Engelse (Angelsaksische) element "*arōnan", dat op zijn beurt is afgeleid van het Proto-Noorse en Proto-Germaanse "*erōnan". Een graaf is een lid van de adel. De titel is Angelsaksisch, verwant aan de Scandinavische vorm jarl, en betekende "hoofdman", in het bijzonder een hoofdman die een territorium gaat regeren in plaats van een koning. In Scandinavië raakte het woord in de middeleeuwen achterhaald en werd het vervangen door hertog (Hertig / Hertug). Volgens Procopius keerden de Heruli, na generaties lang het Europese continent te hebben overvallen, in 512 na Christus terug naar Scandinavië als gevolg van militaire nederlagen. Omdat hun oude territorium nu bezet was door de Denen, vestigden ze zich naast de Geats in het huidige Zweden. Hoewel het Proto-Noorse woord voor deze mysterieuze stam misschien "erilaz" was, wat etymologisch bijna "jarl" en "earl" is, en er is vaak gesuggereerd dat ze de runen in Scandinavië introduceerden, bestaat er geen uitgebreide theorie om uit te leggen hoe de woord werd gebruikt als titel. Naast geboorten in Nederland is de voornaam 'Erla' in ons land vooral bekend via naamdragers die geboren zijn in Suriname en Nederlandse Antillen. Bekende dragers van de naam vind je vooral op IJsland. Erla Ásgeirsdóttir is een bekende skiër en Erla Dögg Haraldsdóttir een bekende zwemster. Verder kennen we onder meer de Duitse actrice Erla Prollius en Amerikaanse actrice Erla Forsyth.

Beroemdheden met de naam Erla

Erla Julmiste
Actrice

Erla Julmiste is een Amerikaanse actrice. Ze speelt onder meer als Celeste in de film Band of the Hand.

Erla Prollius
Actrice

Erla Prollius werd geboren op 24 september 1940 in Bayreuth, Beieren, Duitsland. Ze is een actrice, bekend van The Man on the Rope (1970), Farewell to False Paradise (1989) en Betrayed (1985).

Erla Ásgeirsdóttir
Skiër

Erla Ásgeirsdóttir is een alpineskiër uit IJsland. Ze streden om IJsland op de Olympische Winterspelen van 2014 in slalom en reuzenslalom bij de alpineski-evenementen.

Erla Hafstein Stefánsdóttir
Muzikante

Erla Hafstein Stefánsdóttir was een IJslandse piano speelster en pianoleraar. Ze was een bekende publieke commentator over het onderwerp van de huldufólk, met name in relatie tot hoe deze kunnen worden beïnvloed door bouwprojecten zoals wegenbouw, woonwijken of elektriciteitscentrales.

Erla Dögg Haraldsdóttir
Zwemster

Erla Dögg Haraldsdóttir is een IJslandse zwemster, gespecialiseerd in schoolslag en individuele wisselslag. Ze vertegenwoordigde haar land IJsland op de Olympische Zomerspelen 2008 en heeft in totaal vierentwintig IJslandse kampioenstitels en elf nationale records op zowel de 50 als de 100 m schoolslag behaald.

Namen die lijken op Erla

Hoe spel ik de naam Erla?

Internationaal alfabet

 • E Edison
 • R Roma
 • L Liverpool
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • E Eva
 • R Ruben
 • L Lorenzo
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • E Echo
 • R Romeo
 • L Lima
 • A Alfa

Zo spel je Erla met gebarentaal.

gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter l
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Erla in braille

e
r
l
a

Zo sein je Erla in morsecode

·
· — ·
· — · ·
· —

Zo sein je Erla met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter l
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Erla bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een E

Top 10 meisjesnamen met 4 letters