Marie Geboortekaartje naam Marie m2

Betekenis Marie

Geliefde, Bitterheid, Zee
Meer informatie

Geslacht

Marie wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Marie is Frans

Marie is afgeleid van de naam Maria

Naamsopbouw

Marie is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, e) en 2 medeklinkers (m, r).

Populariteit van de naam Marie

Marie is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Marie tussen 1950 en 2023. De naam Marie is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Marie is 114x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 12x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Marie

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Marie is een klassieke meisjesnaam in Nederland. De naam Marie komt van Maria. En Maria komt van het Hebreeuwse Mirjam, naam van de zus van Mozes en Aâron (Numeri 26,59). Er bestaan ruim 60 verklaringen voor de naam Maria en Marie, hetgeen erop wijst dat de betekenis van de naam zeer onzeker is. Het was hoogstwaarschijnlijk een oude Egyptische naam van de naamelementen mry of mr, wat 'geliefde' betekent. Een andere gebruikelijke verklaring is 'bitterheid'. Een van de oorzaken van de onzekerheid over de naamsverklaring is de oorspronkelijk schrijfwijze van het woord, namelijk zonder de klinkers. De Septuagint (bijbelvertaling) maakte er Mariam van, de gebruikelijke Griekse vorm. In de Vulgaat werd deze vorm waarschijnlijk als een accusativus (vierde naamval) opgevat, zodat daar de vorm steeds Maria werd. In de Middeleeuwen werd deze vorm vaak geassocieerd met Latijnse mare 'zee', vandaar stella maris 'sterre der zee' en dergelijke bijnamen. Ook al is Marie een meisjesnaam, net als bij Maria komt Marie ook bij katholieke mannen voor. Veel vaker als 2e voornaam, maar bij zeker 400 mannen ook als eerste voornaam. Varianten van de naam zijn onder andere Marië , Marié , Márie , Màrie , Maríe , Mariè , Märie , Mârie en Mariê

Beroemdheden met de naam Marie

Marcel en Marie gaan zwemmen
Acteur

Marcel en Marie gaan zwemmen is een mooi kinderboek van Sarah Biesemans. Het is een verhaal over een bijzondere vriendschap tussen een vos en een muis. De 2 dikke vrienden maken een wandeling naar de vijver. Ze helpen elkaar tijdens deze spannende tocht. Want enkel door elkaar te helpen, zullen ze hun bestemming bereiken.

Marie Antoinette van Oostenrijk
Koningin

Maria Antonia Josepha Jeanne, in het Frans bekend als Marie-Antoinette, was de echtgenote van koning Lodewijk XVI van Frankrijk, en dus de laatste koningin van Frankrijk.

Ghislaine de Menten de Horne
Kunstenaar

Marie Cécile Armande Ghislaine de Menten de Horne (Elsene, 10 april 1908 – Esneux, 19 september 1995) was een Belgische edelvrouw en kunstenares. Ze maakte deel uit van het geslacht De Menten de Horne dat bekend werd in verzetskringen.

Lia Marie Jones
Social Media Celeb

Lia Marie Johnson is een Amerikaanse actrice, zangeres en internetpersoonlijkheid, die in 2014 door Adweek werd geprofileerd als een van de "10 grootste jonge sterren op YouTube". Ze kreeg voor het eerst erkenning voor haar werk op haar YouTube-kanaal, waar ze beroemd werd door het maken van sketches en songcovers.

Marlies Veldhuijzen van Zanten
Politica

Marie Louise Lydia Elisabeth (Marlies) Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Göteborg, 29 september 1953) is een Nederlands bestuurder en voormalig politicus. Ze was van 2010 tot 2012 staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte I.

Georgine "Gina" von Wilczek
Gravin

Gravin Georgine Norberte Johanna Franziska Antonie Marie Raphaela "Gina" von Wilczek (24 oktober 1921 - 18 oktober 1989) was prinses van Liechtenstein van 1943 tot 1989 als echtgenote van prins Franz Joseph II. Ze was de moeder van prins Hans-Adam II en stond algemeen bekend als Gina.

Olive Mary Osmond
Zangeres

Olive Marie Osmond is een Amerikaanse countryzangeres, actrice, auteur, filantroop, talkshowhost en lid van de showbusinessfamilie de Osmonds. Hoewel ze nooit deel uitmaakte van de zanggroep van haar familie, boekte ze in de jaren 1970 en 1980 succes als soloartieste voor countrymuziek.

Boeken met de naam Marie

Elfje Marie - Marie komt thuis
Auteur: Jean-Philippe Rieu

De rode klaproos van Elfje Marie staat wiebelend in de stralende, frisse herfstzon. Marie en haar vriendjes zijn gezellig druk in de weer. Ze glijden van de heuvels op een bladslee en maken kennis met een schattig eekhoorntje met een grote pluimstaart: Mini. Samen hebben ze reuzepret. Wanneer ze later allemaal gelijk op Maries klaproos landen, is de pret uit. De bloem knakt! Wat nu? Zal Elfje Marie een nieuw huis vinden? Een kleurrijk herfstverhaal over een elfje dat haar huis verliest, en graag alles alleen oplost. Maar dat kan niet altijd ... Jean-Philippe Rieu schreef opnieuw het verhaal en componeerde er weer muziek bij. Ook bij dit boek zit een dvd, waarop de vrolijke illustraties van Mark Janssen volop tot leven komen. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Namen die lijken op Marie

Mara   -   Mare   -   Maren   -   Maret   -   Margo   -   Maria   -   Mariam   -   Marie-Louise   -   Marieke   -   Mariėlle   -   Mariette   -   Marije   -   Marijn   -   Marin   -   Marina   -   Marion   -   Marit   -   Marith   -   Marja   -   Marly   -   Marne   -   Marre   -   Marta   -   Marwa   -   Mercy   -   Merel   -   Merle   -   Merve   -   Mira   -   Miray   -   Mirna   -   Miro   -   Mirre   -   Mirte   -   Mirza   -   Mora   -   Myra

Hoe spel ik de naam Marie?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • I Italia
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • A Ali
 • R Ruben
 • I Iris
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • A Alfa
 • R Romeo
 • I India
 • E Echo

Zo spel je Marie met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Marie in braille

m
a
r
i
e

Zo sein je Marie in morsecode

— —
· —
· — ·
· ·
·

Zo sein je Marie met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Marie bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een M

Top 10 meisjesnamen met 5 letters