Boyd Geboortekaartje naam Boyd j2

Betekenis Boyd

Geel, Blond, Eerlijk
Meer informatie

Geslacht

Boyd wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Boyd is Schots

Naamsopbouw

Boyd is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 1 klinkers (o) en 3 medeklinkers (b, y, d).

Populariteit van de naam Boyd

Boyd is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Boyd tussen 2017 en 2023. De naam Boyd is minder populair geworden.

 • Boyd is 38x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Boyd

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Boyd schiet als een komeet omhoog de laatste jaren. De nam Boyd is van Schotse en Gaelic oorsprong. Oorspronkelijk was het een achternaam. Boyd is dus een oude Schotse achternaam. De naam is verbonden aan Simon, een van de broers en kinderen van Alan, de zoon van Flathald. Simons zoon Robert heette Boyt of Boyd van de Keltische term boidhe - wat eerlijk of geel betekent. Hoewel de Keltische oorsprong als onwaarschijnlijk kan worden beschouwd, waren Saksische namen uit dezelfde periode, zoals Boed of Boyd, ook aanwezig in die tijd en waren ze mogelijk getrouwd in de familie Steward, maar Robert the Bruce schonk land aan Sir Robert Boyd als de voorouder van de graven van Kilmarnock. De Schotse adelstand van de graven van Kilmarnock eindigt kort nadat William Boyd in opstand kwam in de Slag bij Culloden in 1745. William werd gearresteerd en geëxecuteerd in de Tower of London in 1746. Hij liet een weduwe en drie zonen achter, waaronder James, Lord Boyd, die trouwde en volgde zijn vader op als de graaf van Errol en nam de titel van zijn moeder aan. In de late middeleeuwen werden veel achternamen ook als voornaam gebruikt. Een andere theorie is aan het begin al even genoemd, en dat is dat de naam van territoriale oorsprong is, die mogelijk uit de naam is overgenomen; Bhoid, de Gaelic term voor het eiland Bute, gelegen in de Firth of Clyde. De achternaam was heel gebruikelijk in Edinburgh in de 17e eeuw. De Schots-Gaelische vorm van de achternaam is Boid (mannelijk), en Bhoid (vrouwelijk). Hoe dan ook, Boyd is een van de vele mooie jongensnamen die begint met een B. Internationaler dan Bas, Bram en Boet, en mooi passend in het rijtje andere populaire jongensnamen met een B, zoals Beau, Bodhi, Bowie en Boas. Bekende dragers met de naam vind je vooral in de Engelstalige landen. Onder meer Boyd Payne Gaines (acteur), Boyd Calvin Tinsley (muzikant) en Dwight Devon Boyd Gayle (voetballer) dragen de naam. Neal Boyd, winnaar America's got Talent, draagt de achternaam. In Nederland kennen we Boyd Lucassen (voetballer) en Leon Boyd een Nederlandse honkballer. Mogelijk een plaatsnaam voor het Schotse eiland Bute, in het Gaelic bekend als "Eerlijk". Ook mogelijk gerelateerd aan Gaelic "buidhe", wat "geel, blond" betekent.

Beroemdheden met de naam Boyd

Leon Boyd
Honkballer

Leon Boyd (Vancouver, 30 augustus 1983) is een Nederlands-Canadese honkballer. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen, maar won bij die gelegenheid geen medaille. Tijdens de Wereldkampioenschappen in 2011 won hij met het Nederlands Honkbalteam de gouden medaille.

Boyd Lucassen
Voetballer

Boyd Lucassen is een Nederlands voetballer die als verdediger voor Go Ahead Eagles speelt.

Dwight Bayle
Voetballer

Dwight Devon Boyd Gayle is een Engels voetballer die doorgaans als aanvaller speelt. Hij tekende in juli 2016 een contract tot medio 2021 bij Newcastle United, dat circa €12.000.000, - voor hem betaalde aan Crystal Palace.

Boyd Holbrook
Acteur

Namen die lijken op Boyd

Badr   -   Bodi   -   Boyke   -   Budi

Hoe spel ik de naam Boyd?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • O Oslo
 • Y Yokohama
 • D Danemark

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • O Omar
 • Y Yfke
 • D Daniël

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • O Oscar
 • Y Yankee
 • D Delta

Zo spel je Boyd met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter o
gebarentaal letter y
gebarentaal letter d

Zo schrijf je Boyd in braille

b
o
y
d

Zo sein je Boyd in morsecode

— · · ·
— — —
— · — —
— · ·

Zo sein je Boyd met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter o
nautische vlag letter y
nautische vlag letter d

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Boyd bekijken?

Top 10 jongensnamen met een B

Top 10 jongensnamen met 4 letters