Franz Geboortekaartje naam Franz j2

Betekenis Franz

Afgeleid van Franciscus. Betekent vrij, Fransman
Meer informatie

Geslacht

Franz wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Franz is Duits

Naamsopbouw

Franz is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter F en is opgebouwd uit 1 klinker (a) en 4 medeklinkers (f, r, n, z).

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Franz

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Franz is een zeer bekende en veelzijdige naam. Veelzijidg, omdat de naam in ontzettend veel talen een variant heeft en meerdere betekenissen heeft. Franz is een jongensvoornaam, afgeleid van François, Frans voor Frank, ofwel Spaans en Italiaans Francisco. Allereerst is de betekenis van de Latijnse naam Francis 'Frans mannetje'; afkomstig van de heilige Franciscus van Assisi. De naam werd vooral populair na de heilige Franciscus van Assisi (geboren 1181 of 1182). Zijn doopnaam was eigenlijk Giovanni (Johannes), maar zijn vader noemde hem wegens zijn Franse moeder Francesco, "kleine Fransman", nadat zijn rijke vader een handelsreis naar Frankrijk had volbracht. De naam kan ook van Germaanse oorsprong zijn, met de betekenis van 'frank', 'vrij', 'eerlijk', 'rechtuit' enz. En van daaruit kunnen ze ook verwijzen naar het volk der Franken: 'Frank'. De naam kent vele naamdagen, mede omdat er meerdere heiligen Fransiscus heten (oa Franciscus a Paola, Franciscus Xaverius en Franciscus van Sales). In Nederland kennen we onder meer Frans de Roye, één van de 19 martelaren van Gorkum. Zijn naamdag is 9 juli. We noemden al de vele varianten van de naam. Zo zijn er onder meer François, Fransiscus, Franz, Ferenc, Frane, Franjo, Franka, Frano, Fran, Franko en Francesc. En dan zijn er ook nog diverse afgeleide en verkorte versies van de naam zoals Fran, Kiko, Paca, Feri, Ferkó en Paco. In Spanje komt 'Francisco' veel voor en Paco wordt er gebruikt als liefkozende afkorting. In de Spaanse barríos (volkswijken) lopen vele jongetjes met de naam 'Paco'. De naam Franz is vooral populair bij ouders in Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. In België en Nederland komt de naam veel minder vaak voor dan de naam Frans. Franz is het Duitse equivalent van Frans en Francis, en het zal moeilijk zijn om een ​​Franz te vinden buiten landen met een Germaanse oorsprong. De naam wordt vaak geassocieerd met de gevierde auteur Franz Kafka, geboren in Praag. Daarnaast zijn keizer Franz Joseph I, Franz Ferdinand en pianist Franz Liszt bekende dragers van de naam.

Beroemdheden met de naam Franz

Franz Kafka
Schrijver

Franz Kafka (Praag, 3 juli 1883 – Kierling, 3 juni 1924) was een Duitstalige schrijver die wordt gezien als een van de belangrijkste auteurs van de twintigste eeuw. Zijn werk kreeg vooral na zijn dood een grote invloed op de westerse literatuur.

Franz Liszt
Pianist

Franz Liszt (Raiding, 22 oktober 1811 – Bayreuth, 31 juli 1886), Hongaars: Liszt Ferenc(z), sinds 1859 Franz Ritter von Liszt, was een van de bekendste Romantici uit Hongarije, die de piano met excellentie bespeelde en daarnaast gerenommeerde stukken, als de Hongaarse rapsodie, gecomponeerd heeft. Hij geldt als een van de grootste pianovirtuozen aller tijden.

Franz Joseph I
Keizer

Frans Jozef Karel was van 1848 tot 1916 keizer van Oostenrijk en apostolisch koning van Hongarije. Hij was een zoon van Frans Karel van Oostenrijk, een jongere broer van keizer Ferdinand I.

Franz Ferdinand
Hertog

Franz Ferdinand, aartshertog van Oostenrijk-Este, was troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije. Hij was zoon van aartshertog Karel Lodewijk van Oostenrijk en Maria Annunciata van Bourbon-Sicilië.

Namen die lijken op Franz

Frank   -   Frans   -   Franzi

Hoe spel ik de naam Franz?

Internationaal alfabet

 • F Florida
 • R Roma
 • A Amsterdam
 • N New York
 • Z Zürich

Nederlands alfabet

 • F Fatima
 • R Ruben
 • A Ali
 • N Naomi
 • Z Zeynep

NAVO-alfabet

 • F Foxtrot
 • R Romeo
 • A Alfa
 • N November
 • Z Zulu

Zo spel je Franz met gebarentaal.

gebarentaal letter f
gebarentaal letter r
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter z

Zo schrijf je Franz in braille

f
r
a
n
z

Zo sein je Franz in morsecode

· · — ·
· — ·
· —
— ·
— · — —

Zo sein je Franz met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter f
nautische vlag letter r
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter z

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Franz bekijken?

Top 10 jongensnamen met een F

Top 10 jongensnamen met 5 letters