Valentijn Geboortekaartje naam Valentijn j2

Betekenis Valentijn

Gezond, Invloedrijk, Sterk (van Latijnse 'valens")
Meer informatie

Geslacht

Valentijn wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Valentijn is Latijn

Naamsopbouw

Valentijn is een lange naam en bestaat uit 9 letters. De naam begint met de letter V en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, e, i) en 6 medeklinkers (v, l, n, t, j, n).

Populariteit van de naam Valentijn

Valentijn is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Valentijn tussen 2002 en 2023. De naam Valentijn is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Valentijn is 62x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Valentijn

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Valentijn is een liefdevolle en mooie jongensnaam. Heeeel soms wordt de naam ook aan een meisje gegeven. De Engelse/Franse naam Valentine is zowel een jongensnaam als een meisjesnaam. In Frankrijk en België een echte meisjesnaam, in Engelstalige landen vaker een jongensnaam. De naam Valentijn heeft een Latijnse oorsprong, van het Latijnse 'valens" en betekent "sterk, kracht, gezondheid". Een naam die al eeuwen oud is is Valentius. Valentijn is een aantrekkelijke Shakespeare-naam met romantische associaties. Als voortzetting van voor-christelijke opvattingen werd Valentijnsdag als de voorloper van de lente beschouwd, de dag waarop vogels en geliefden elkaar vonden. In Duitstalige landen was het de dag van het noodlot of het ongeluk; in sommige Engelse streken was het de dag waarop jonge mensen meenden te kunnen raden wie hun aanstaande zou zijn. Tegenwoordig is van dit alles alleen de gewoonte overgebleven elkaar op Valentijnsdag kaarten, kleine geschenken en verrassingen te sturen. De bekendste drager van de naam is de martelaar St. Valentine uit de derde eeuw, wiens feestdag van 14 februari samenviel met het heidense vruchtbaarheidsfeest van de godin Juno, wat allemaal leidde tot de moderne Valentijnsdag. Dit maakt Valentine een van de meest perfecte namen voor baby's in februari. Er zijn twee Shakespeare-personages genaamd Valentijn (of eigenlijk dus Valentine): één in Twelfth Night, en de andere behorend tot een van de twee heren in Two Gentlemen of Verona. Valentijn was ook de naam van de vader van James Bond-maker Ian Fleming, de jonge Humphrey Bogart speelde een onstuimige oplichter genaamd Valentine Corliss in een vroege film, The Bad Sister, en Kevin Bacon was Valentine McKee in de sciencefictionfilm Tremors uit 1990. Valentine Michael Smith is een belangrijk personage in de klassieker van Robert Heinlein, Stranger in a Strange Land. Ricky Martin koos de nog romantischere Latin Valentino voor een van zijn tweelingen, en de vrouwelijke Valentina werd gegeven aan de dochters van Salma Hayek, Adriana Lima en Lolita Davidovich. En trivia-tidbit: Valentine was de middelste naam van schrijver Henry Miller. In Nederland kennen we onder meer journalist Valentijn Driessen en En wist je dat Valentijn ook een redder in nood is? De Valentijn is een reddingboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), gebaseerd op de RIB-technologie. De boten worden gebruikt als (strand)reddingboot langs de Noordzeekust, Waddenzee en het IJsselmeer.

Beroemdheden met de naam Valentijn

Valentijn Bing
Schilder

Valentijn Bing (Amsterdam, 22 april 1812 - Nieuwpoort, 28 januari 1895) was een Nederlandse schilder, tekenaar, lithograaf en docent.[

Valentijn de Hingh
Model

Valentijn Phine de Hingh (5 mei 1990) is een Nederlands model en columniste. Ze is een transvrouw. De Hingh werd bekend door de documentaire Valentijn waarin de transitie van man naar vrouw negen jaar werd gevolgd. Ze groeide op in Lelystad en woont nu in Amsterdam waar ze literatuurwetenschappen, Frans en Wijsbegeerte studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. In augustus 2014 behaalde De Hingh haar Bachelor of Arts in Literatuurwetenschap.

Valentijn Driessen
Journalist

Valentijn Driessen (Westland, 19 mei 1963[1]) is een Nederlands sportjournalist, -verslaggever en commentator.

Valentijn
Heilige

Valentijn (Latijn: Valentinus) is de naam van drie of vier heiligen en/of martelaren uit de derde, vierde of vijfde eeuw. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de heilige Valentijn. In de tijd van paus Gelasius was er echter geen enkel biografisch gegeven meer over hem bekend. Sint-Valentijn werd genoemd als iemand "die terecht door mensen wordt vereerd, maar wiens daden slechts aan God bekend zijn". Valentijnsdag (14 februari), de feestdag en vermoedelijke sterfdag van Valentinus van Rome (of Terni), wordt in grote delen van de wereld gevierd als de dag der geliefden.

Boeken met de naam Valentijn

Valentijn en de blauwe vogel
Auteur: Francisca Fröhlich

Midden in de Fantasiezee ligt het land van de kabouters. Daar woont kabouter Valentijn, die hopeloos verliefd is op de mooie Marcella. Maar er is een kaper op de kust: Raskras, de gemene tovenaar, wil met haar trouwen. Alleen de Blauwe Vogel kan Marcella redden...

Valentijn en zijn viool
Auteur: Philip Hopman

Valentijn speelt viool. Dat doet hij graag en met plezier. En het resultaat is... oorverdovend, tenenkrommend, afschrikwekkend. Maar dat heeft Valentijn niet door. Hij speelt naar hartenlust voor iedereen die het (niet) horen wil: voor het paard dat in de sloot is gevallen, voor de geconstipeerde wolf die niet kan poepen en voor een verschrikkelijke draak. Zijn vioolspel heeft telkens weer een onvermoed effect. Valentijn eindigt zelfs in het kasteel van de koning voor een privéconcert! Valentijn en zijn viool is het eerste boek dat Philip Hopman zelf schreef én illustreerde. Met Valentijn heeft hij een prentenboekenfiguur geschapen waar ieder kind dat een instrument bespeelt, en iedere ouder die dat ooit ambieerde, zijn hart aan kan ophalen.

Films met de naam Valentijn

Brasserij Valentijn (2016)

Brasserie Valentijn is een film uit 2016 van regisseur Sanne Vogel. ‘Brasserie Valentijn’ is een gerenommeerd restaurant dat met succes wordt gerund door Valentijn en chef-kok Angelo. 14 februari is de dag van de liefde: één van de drukste avonden van het jaar. Angelo zorgt voor een passend liefdesmenu en Valentijn heeft de tafels tiptop gedekt. Ze heeft alles onder controle in haar brasserie. In de keuken en in het restaurant zijn de verwachtingen hoog gespannen. Elk koppel dat een tafel heeft bemachtigd, hoopt die avond de liefde op hun bord te krijgen. Er mag niks fout gaan. Dan staat Frank, een oude vlam van Valentijn, ineens op de stoep...

Valentijn

Valentijn is een Nederlandse documentaire van Hetty Nietsch, uitgezonden op 30 oktober 2007 door de VARA. In deze documentaire wordt Valentijn de Hingh vanaf 8-jarige leeftijd negen jaar gevolgd in haar transitie van man naar vrouw. Er is aandacht besteed aan de keuzes die Valentijn moet maken, maar ook aan hoe familie - ouders, haar broertje - en (school)vrienden met deze verandering omgaan.

Hoe spel ik de naam Valentijn?

Internationaal alfabet

 • V Valencia
 • A Amsterdam
 • L Liverpool
 • E Edison
 • N New York
 • T Tripoli
 • I Italia
 • J Jérusalem
 • N New York

Nederlands alfabet

 • V Valentijn
 • A Ali
 • L Lorenzo
 • E Eva
 • N Naomi
 • T Tamara
 • I Iris
 • J Jordi
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • V Victor
 • A Alfa
 • L Lima
 • E Echo
 • N November
 • T Tango
 • I India
 • J Juliett
 • N November

Zo spel je Valentijn met gebarentaal.

gebarentaal letter v
gebarentaal letter a
gebarentaal letter l
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n
gebarentaal letter t
gebarentaal letter i
gebarentaal letter j
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Valentijn in braille

v
a
l
e
n
t
i
j
n

Zo sein je Valentijn in morsecode

· · · —
· —
· — · ·
·
— ·
· ·
· — — —
— ·

Zo sein je Valentijn met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter v
nautische vlag letter a
nautische vlag letter l
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n
nautische vlag letter t
nautische vlag letter i
nautische vlag letter j
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Valentijn bekijken?