Fanny Geboortekaartje naam Fanny m2

Betekenis Fanny

Vrije (van Frances), Kroon (van Stephanie), Vogel (van Feiga)
Meer informatie

Geslacht

Fanny wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Fanny is Engels en Frans.

Naamsopbouw

Fanny is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter F en is opgebouwd uit 1 klinkers (a) en 4 medeklinkers (f, n, n, y).

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Fanny

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Fanny is een mooie meisjesnaam. Fanny is een vrouwelijke voornaam. De betekenis van de naam “Fanny” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. De oorsprong ervan omvat verkleinwoorden van de Franse naam Frances die "vrije" betekent, en van de naam "Estefanía", een Spaanse versie van Stephanie, wat "kroon" betekent. De naam Fanny (פאני/פני) kan ook afgeleid zijn van Jiddisch, als een verengelst Feigel, Feigele, Feiga of Fejga, wat "vogel" betekent. De naam Fanny is een vleivorm uit de kindertaal met reductie van de r uit Frans of uit Stephanie (dan vooral Zuid-Nederlands). Als voornaam vermoedelijk het eerst in Engeland voorkomend, hij werd daar populair door de heldin van Fieldings 'Joseph Andrews' (1742). Hier sinds het begin van de 19e eeuw in gebruik. Rhijnvis Feith gaf in 1787 een vertaling van de oden van Klopstock uit onder de titel 'Fanny'. Bekende dragers van de naam zijn bijvoorbeeld de Franse actrice Fanny Ardant en Franse zwemster Fanny Babou. In Nederland kennen we natuurlijk de atlete Fanny Blankers-Koen. De naam Fanny doet het ook goed bij schrijvers en regisseurs. Fanny Price is de heldin van Jane Austens roman Mansfield Park uit 1814. Fanny speelt in de Engelse variant van Sesamstraat, Madame Fanny La Fan in de BBC-sitcom 'Allo' Allo! en Fanny Ekdahl in Ingmar Bergman's 1982 film Fanny and Alexander.

Beroemdheden met de naam Fanny

Fanny Rinne
Hockeyspeelster

Fanny Rinne is een Duitse hockeyspeelster. Tot en met het seizoen 2005-2006 speelde Rinne in de hoogste Duitse competitie voor TSV Mannheim. Aan het begin van het seizoen 2006-2007 is zij overgestapt naar de op dat moment Duitse kampioen Berliner HC.

Fanny Blankers-Koen
Atlete

Francina Elsje Blankers-Koen was een Nederlandse atlete. In 1948 won ze tijdens de Olympische Spelen in Londen vier gouden medailles. Daarnaast veroverde zij op de Europese kampioenschappen van 1946 en 1950 in totaal vijfmaal goud, verdeeld over vier verschillende onderdelen.

Fanny Ardant
Actrice

Fanny Marguerite Judith Ardant is een Franse actrice en regisseuse. Ze speelt in diverse films. Zij speelt samen met Mastroianni in Les Cent et Une Nuits (1995) van Agnès Varda, en behaalt een César voor beste actrice voor haar vertolking in de komedie Pédale douce (1996) van Gabriel Aghion. Zij vertolkt ook een rol in La cena, 1998) van Ettore Scola, de laatste samenwerking van het duo Ardant-Gassman voor het overlijden van deze laatste. De jaren 2000 bieden haar belangrijke rollen in Sin noticias de Dios (2001) van Agustín Díaz Yanes, 8 Femmes (2002), van François Ozon, met Catherine Deneuve, Virginie Ledoyen, Emmanuelle Béart, Isabelle Huppert et Ludivine Sagnier, Callas Forever van Franco Zeffirelli (2002) en L'Odore del sangue (2004) van Mario Martone met Michele Placido.

Fanny Babou
Zwemster

Fanny Babou (geboren 26 maart 1989) is een Franse zwemster. Ze nam voor Frankrijk deel aan de Olympische Zomerspelen van 2012 op de 100 meter schoolslag en de 4x100 meter wisselslag estafette. Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen werd Babou een grap in de Chris Moyles Breakfast-show, zelfs met haar eigen jingle.

Films met de naam Fanny

Fanny & Alexander

Zweden/Frankrijk/Duitsland 1982. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Pernilla Allwin, Bertil Guve, Ewa Fröling, Jan Malmsjö en Börje Ahlstedt. Fanny en Alexander zijn lid van de weelderige en kleurrijke familie Ekdahl in een Zweeds stadje begin vorige eeuw. Hun ouders, Oscar en Emilie, beheren beiden het lokale theater, en worden daarbij geholpen door Oscar's moeder en broer. De twee kinderen groeien begin twintigste eeuw op in een liefdevolle, uitbundige Zweedse theaterfamilie. Maar na de vroegtijdige dood van hun vader trouwt hun moeder met een kille geestelijke die niets van levensvreugde moet hebben. Ontroerend mooi vormgegeven, autobiografische familiesage wordt verteld vanuit het perspectief van de kleine Alexander, een jongetje dat met zijn marionetten en laterna magica een geheel eigen wereld creëert. Met dit warme pleidooi voor levenslust en verbeeldingskracht maakte Bergman een einde aan zijn veertigjarige carrière als filmregisseur. Hij bleef echter wel televisiefilms schrijven en regisseren. Fanny och Alexander was oorspronkelijk een vierdelige miniserie voor televisie van in totaal 312 minuten maar regisseur Bergman besloot het ook uit te brengen als bioscoopfilm van 188 minuten.

Natuurfenomenen

Fanny was een vrolijke vrouwelijke Aziatische olifant die het grootste deel van haar leven doorbracht in een kleine dierentuin in Pawtucket, Rhode Island.

Namen die lijken op Fanny

  -   Fenn   -   Fenna   -   Fenne   -   Janny

Hoe spel ik de naam Fanny?

Internationaal alfabet

 • F Florida
 • A Amsterdam
 • N New York
 • N New York
 • Y Yokohama

Nederlands alfabet

 • F Fatima
 • A Ali
 • N Naomi
 • N Naomi
 • Y Yfke

NAVO-alfabet

 • F Foxtrot
 • A Alfa
 • N November
 • N November
 • Y Yankee

Zo spel je Fanny met gebarentaal.

gebarentaal letter f
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter n
gebarentaal letter y

Zo schrijf je Fanny in braille

f
a
n
n
y

Zo sein je Fanny in morsecode

· · — ·
· —
— ·
— ·
— · — —

Zo sein je Fanny met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter f
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter n
nautische vlag letter y

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Fanny bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een F

Top 10 meisjesnamen met 5 letters