Louis Geboortekaartje naam Louis j2

Betekenis Louis

Beroemde Strijder
Meer informatie

Geslacht

Louis wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Louis is Frans

Louis is afgeleid van de naam Lodewijk

Naamsopbouw

Louis is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, u, i) en 2 medeklinkers (l, s).

Populariteit van de naam Louis

Louis is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Louis tussen 1950 en 2023. De naam Louis is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Louis is 146x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Louis

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Louis is een Franse naam, (in Nederland Lodewijk) gelieerd aan de naam Ludwig. De naam Ludwig komt van de oude Germaanse naam Clovis, die uit twee delen bestaat: "hlud" en "wig", wat "glorieuze jager" of "verheerlijkt in de strijd" betekent. Het was namens Clovis dat andere soortgelijke namen die in andere Europese landen werden gebruikt, afkomstig waren: Louis, Louis (Frankrijk), Louis (Spanje, Engeland), Lewis (Engeland), Luigi (Italië), Ludvik (Tsjechië), Luis (Schotland). In Asten (Noord-Brabant) wordt de 7e zoon in een gezin Louis genoemd. De staat Louisiana in de VS herinnert aan Lodewijk XIV, gedurende wiens regering het gebied in Frankrijk bezit kwam. De naam Ludwig is wijdverbreid in de noordelijke landen van Europa - Zweden, Denemarken, Noorwegen, IJsland. De naam Louis werd door veel koningen, hertogen en graven in heel Europa gebruikt. Na zijn verschijning op de katholieke kalender werd de naam wijdverbreid over de hele wereld, tot aan de continenten van Noord- en Zuid-Amerika, waar de naam het vaakst wordt gebruikt als Louis, Luigi, Lewis. De vrouwelijke naam Louise is een vorm van de naam Louis. In de middeleeuwen gebruikten ze ook het adres van Louis als Lois, Loise en Clovis, vaker in Frankrijk, dat later onafhankelijke namen werden. Het accent in de naam Louis kan zowel op de eerste als op de derde lettergreep liggen.

Beroemdheden met de naam Louis

Reinier III van Monaco
Koning

Rainier Louis Henri Maxence Bertrand Grimaldi was van 1949 tot 2005 vorst van Monaco. Zijn officiële titel was Zijne Doorluchtigheid de Soevereine Vorst van Monaco en hij regeerde bijna 56 jaar over het vorstendom Monaco, waardoor hij een van de langst regerende vorsten van de 20e eeuw was.

Louis de Funès
Acteur

Louis Germain David de Funès de Galarza, bekend als Louis de Funès, was een Frans komische acteur. Hij was een van de bekendste Franse filmacteurs van de tweede helft van de twintigste eeuw.

Louis Amstrong
Muzikant

Louis Daniel "Satchmo" Armstrong ((1901 - 1971) Amerikaanse jazztrompettist, zanger en ensembleleider. Was (samen met bijvoorbeeld Duke Ellington, Charlie Parker, Miles Davis en John Coltrane) van grote invloed op de ontwikkeling van jazz en heeft er veel aan bijgedragen om het populair te maken in over de hele wereld.

Louis XIV de Bourbon (Zonnekoning)
Koning

Louis XIV de Bourbon ((1638 - 1715) geboortenaam - Louis-Dieudonne ("gegeven door God"), ook bekend als "kindkoning", en dan - "zonnekoning", ook Louis XIV de Grote, koning van Frankrijk en Navarra regeerde 72 jaar sinds 14 mei 1643, langer dan welke andere Europese monarch in de geschiedenis dan ook. Een fervent voorstander van het principe van absolute monarchie en het goddelijke recht van koningen (hij wordt vaak gecrediteerd met de uitdrukking "De staat ben ik!"), Trad Louis 'regering in geschiedenis als een groot tijdperk.)

Louis Tomlinson
Zanger

Films met de naam Louis

La Mort de Louis XIV (2016)

La Mort de Louis XIV (2016) is een film van regisseur Albert Serra. Lodewijk XIV (Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 – Versailles, 1 september 1715), bekend als Lodewijk de Grote (Frans: Louis le Grand) of de Zonnekoning, was koning van Frankrijk en van Navarra. Terug van de jacht voelt hij een heftige pijn in zijn been. Net nadat hij al twee weken in bed lag in Versailles. Het is het begin van een langzame dood van één van de grootste vorsten die Frankrijk gekend heeft.

Namen die lijken op Louis

Laïs   -   Lars   -   Lasse   -   Lewis   -   Lias   -   Linus   -   Loïs   -   Louie   -   Lous   -   Lucas   -   Luis   -   Lukas

Hoe spel ik de naam Louis?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • O Oslo
 • U Uppsala
 • I Italia
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • O Omar
 • U Ursula
 • I Iris
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • O Oscar
 • U Uniform
 • I India
 • S Sierra

Zo spel je Louis met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter o
gebarentaal letter u
gebarentaal letter i
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Louis in braille

l
o
u
i
s

Zo sein je Louis in morsecode

· — · ·
— — —
· · —
· ·
· · ·

Zo sein je Louis met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter o
nautische vlag letter u
nautische vlag letter i
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Louis bekijken?

Top 10 jongensnamen met een L

Top 10 jongensnamen met 5 letters